Project-based edukacijski program “Suprotstavljanje dezinformacijama”

Udruženje građana “Zašto Ne” vas poziva da se prijavite na Project-based edukacijski program “Suprotstavljanje dezinformacijama”.


Project-based edukacijski program se sastoji od četiri modula koji će se održati 30. novembra, 07. decembra, 14. decembra i 21. decembra u terminu od 13h do 14:30h putem online platforme Webex.

Cilj Project-based edukacijskog programa je pružiti znanje u svrhu prepoznavanja dezinformacija, njihovih elemenata i vrsta kao i provjeru njihovog sadržaja. Govorit ćemo o ulozi medija i društvenih mreža kao i o štetnosti uticaja dezinformacija na demokratiju i građanska prava.

Učesnici/e će tokom edukacije imati mogućnost pisati svoje projektne prijedloge pod mentorstvom predavača/ica u svrhu što boljeg shvatanja borbe protiv dezinformacija i mogućnosti vlastitog rasuđivanja vijesti plasiranih u medijskom prostoru od kojih će najbolji projektni prijedlozi dobiti određena novčana sredstva za realizaciju.

Predavač/ica – mentor/ica su Emir Zulejhić i Jovana Strahinić, stručnjak i stručnjakinja u oblasti medija, novinarstva i fact-checkinga.

Prijaviti se mogu aktivisti/ce nevladinih organizacija i organizacija civilnog društva koje se bave medijima, dezinformacijama, fact-checkingom i srodnim oblastima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore i to putem OVOG LINKA.

Poziv je otvoren do 20.11.2020. do 17h, a za dodatna pitanja možete pisati na mail: [email protected]

Project-based edukacijski program “Suprotstavljanje dezinformacijama” se realizira u sklopu regionalnog projekta “Akcelerator medijske pismenosti”, uz podršku TechSoup Europe.

Radni jezik je BHSC (bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski). Učestvovanje na edukacijama je besplatno.

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti...

Sofija Tovarovic

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema građanima/kama i društvu na osnovu četiri principa – transparentnost,...

Amina Izmirlić

Pokrenuta Koalicija za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u Bosni i Hercegovini

Svečano pokretanje Koalicije za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u Bosni i Hercegovini održano je 19. juna 2023. godine u prostorijama UN House u Sarajevu. Koalicija, osnovana u sklopu...

Danira Karović