Idi na sadržaj
Regionalni indeks otvorenosti institucija

Otvorenost i transparentnost institucija ključni su faktori za demokratiju jer omogućavaju građanima/kama pristup informacijama, ali i držanju institucija odgovornim. U tom kontekstu, razvijen je Indeks otvorenosti koji mjeri stepen otvorenosti institucija prema građanima/kama i društvu, a oslanja se na četiri ključna principa: transparentnost, pristupačnost, integritet i efikasnost.

Regionalni indeks otvorenosti mjeri otvorenost institucija u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Ovo istraživanje, koje se vrši na godišnjem nivou, obuhvata državne i entitetske vlade, ministarstva na državnom i entitetskom nivou, parlamente i organe uprave u BiH. 

Ovo istraživanje sprovodimo u saradnji s grupom nevladinih organizacija iz regiona, među kojima su Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore, “Partneri” Srbija i “Metamorphosis” fondacija iz Sjeverne Makedonije. Na projektu su učestvovali i CRTA iz Srbije, “Mjaft” iz Albanije, “Open Data Kosovo” s Kosova, GONG iz Hrvatske i “Danas je nov dan” iz Slovenije.

Istraživanja se sprovode kroz metodologiju korištenu i razvijenu u sklopu ACTION SEE mreže, koja je kreirala Regionalni indeks otvorenosti, a metodologija je bazirana na nekoliko globalnih i regionalnih indeksa koji se sprovode po različitim lokacijama u svijetu, te je prilagođena lokalnom kontekstu i potrebama regiona.