Projekcija dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“

Premijerna projekcija regionalnog dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“ održat će se 1. oktobra 2021. godine u kinu Meeting Point. Film donosi iskustva i poglede različitih generacija o medijima i medijskom svijetu.

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” vas poziva na projekciju dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“. Film je nastao u saradnji s nevladinim organizacijama Juventas iz Crne Gore, Novosadska novinarska škola (NNŠ) iz Srbije i Gong iz Hrvatske, u sklopu projekta “WeB Media Literacy”, koji je podržala Evropska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Dokumentarni film prati tri osobe različite životne dobi – srednjoškolku iz Bosne i Hercegovine, studenticu iz Hrvatske i penzionisanu profesoricu iz Srbije. Kroz film se nastoji doći do saznanja o iskustvima, preferencama i stavovima različitih generacija o informisanju, medijima i medijskoj pismenosti. 

Izjave različitih sagovornika i sagovornica iz regiona koji/e su dio medija, fact-checking portala, akademske zajednice i civilnog društva, s druge strane, pružaju uvid u razumijevanje pojma medijske pismenosti te nivo razvoja ove kompetencije kod građana/ki Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske unutar različitih generacija. Film nastoji ponuditi i korisne praktične savjete, ali i dati mišljenja i preporuke u kontekstu unapređenja medijske pismenosti u regionu. 

Premijerna projekcija dokumentarnog filma održat će se 1. oktobra 2021. godine u kinu Meeting Point u Sarajevu, s početkom u 19 sati, nakon čega će biti održane projekcije i u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Uzevši u obzir aktuelne mjere sprečavanja širenja bolesti Covid-19, koje donose krizni štabovi,   broj  gostiju i gošći na  projekciji  filma je ograničen te pozivamo sve zainteresovane da popune formular za prijavu koji se nalazi na OVOM linku. Nakon što se predviđeni broj mjesta popuni, prijave će biti obustavljene. 

Digitalizacija TV signala BiH u ćorsokaku

Digitalizacija televizijskog signala usaglašena je u okviru Ženevskog sporazuma iz 2006. godine, kojim je predviđeno da...

Faruk Durmišević

Pregled sedmice: Stare teorije zavjere i nove dezinformacije

Tokom prethodne sedmice, bavili smo se različitim dezinformacijama koje su mediji plasirali izvještavajući o aktuelnim temama. Na društvenim mrežama dominirale su teorije zavjere i dezinformacije...

Marija Cosic

I okončanje procesa čišćenja od mina zavisi od “političke volje”

Prema podacima državnog Ministarstva odbrane, Bosna i Hercegovina je zemlja koja je u Evropi najviše zagađena nagaznim minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS), a sedma je u svijetu....

Amina Izmirlić