Projekcija dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“

Premijerna projekcija regionalnog dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“ održat će se 1. oktobra 2021. godine u kinu Meeting Point. Film donosi iskustva i poglede različitih generacija o medijima i medijskom svijetu.

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” vas poziva na projekciju dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“. Film je nastao u saradnji s nevladinim organizacijama Juventas iz Crne Gore, Novosadska novinarska škola (NNŠ) iz Srbije i Gong iz Hrvatske, u sklopu projekta “WeB Media Literacy”, koji je podržala Evropska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Dokumentarni film prati tri osobe različite životne dobi – srednjoškolku iz Bosne i Hercegovine, studenticu iz Hrvatske i penzionisanu profesoricu iz Srbije. Kroz film se nastoji doći do saznanja o iskustvima, preferencama i stavovima različitih generacija o informisanju, medijima i medijskoj pismenosti. 

Izjave različitih sagovornika i sagovornica iz regiona koji/e su dio medija, fact-checking portala, akademske zajednice i civilnog društva, s druge strane, pružaju uvid u razumijevanje pojma medijske pismenosti te nivo razvoja ove kompetencije kod građana/ki Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske unutar različitih generacija. Film nastoji ponuditi i korisne praktične savjete, ali i dati mišljenja i preporuke u kontekstu unapređenja medijske pismenosti u regionu. 

Premijerna projekcija dokumentarnog filma održat će se 1. oktobra 2021. godine u kinu Meeting Point u Sarajevu, s početkom u 19 sati, nakon čega će biti održane projekcije i u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Uzevši u obzir aktuelne mjere sprečavanja širenja bolesti Covid-19, koje donose krizni štabovi,   broj  gostiju i gošći na  projekciji  filma je ograničen te pozivamo sve zainteresovane da popune formular za prijavu koji se nalazi na OVOM linku. Nakon što se predviđeni broj mjesta popuni, prijave će biti obustavljene. 

Okrugli sto o normativno-praktičnim aspektima zakona u upravnom postupku u Bosni i Hercegovini

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” prisustvovale su okruglom stolu na temu normativno-praktičnih...

Sofija Tovarovic

Konferencija pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi?” (“Where have diverse voices gone?”) održana u Beogradu

U Beogradu, 5. maja 2022, Reporting Diversity Network 2.0 je održao regionalnu konferenciju pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi”. Konferencija se sastojala od osam panela sa...

Sofija Tovarovic

Poziv kantonalnim službenicima/ama za učešće na treningu iz oblasti otvorenosti institucija

UG "Zašto ne" i Transparency International u BiH će 18. maja 2022. godine u hotelu Holiday (Sarajevo) sa početkom u 11:00 sati održati trening za službenike/ce kantonalnih vlada i...

Amina Izmirlić