Projekcija dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“

Premijerna projekcija regionalnog dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“ održat će se 1. oktobra 2021. godine u kinu Meeting Point. Film donosi iskustva i poglede različitih generacija o medijima i medijskom svijetu.

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” vas poziva na projekciju dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“. Film je nastao u saradnji s nevladinim organizacijama Juventas iz Crne Gore, Novosadska novinarska škola (NNŠ) iz Srbije i Gong iz Hrvatske, u sklopu projekta “WeB Media Literacy”, koji je podržala Evropska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Dokumentarni film prati tri osobe različite životne dobi – srednjoškolku iz Bosne i Hercegovine, studenticu iz Hrvatske i penzionisanu profesoricu iz Srbije. Kroz film se nastoji doći do saznanja o iskustvima, preferencama i stavovima različitih generacija o informisanju, medijima i medijskoj pismenosti. 

Izjave različitih sagovornika i sagovornica iz regiona koji/e su dio medija, fact-checking portala, akademske zajednice i civilnog društva, s druge strane, pružaju uvid u razumijevanje pojma medijske pismenosti te nivo razvoja ove kompetencije kod građana/ki Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske unutar različitih generacija. Film nastoji ponuditi i korisne praktične savjete, ali i dati mišljenja i preporuke u kontekstu unapređenja medijske pismenosti u regionu. 

Premijerna projekcija dokumentarnog filma održat će se 1. oktobra 2021. godine u kinu Meeting Point u Sarajevu, s početkom u 19 sati, nakon čega će biti održane projekcije i u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Uzevši u obzir aktuelne mjere sprečavanja širenja bolesti Covid-19, koje donose krizni štabovi,   broj  gostiju i gošći na  projekciji  filma je ograničen te pozivamo sve zainteresovane da popune formular za prijavu koji se nalazi na OVOM linku. Nakon što se predviđeni broj mjesta popuni, prijave će biti obustavljene. 

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Okrugli sto: Transparentnost procesa donošenja odluka u BiH

Na okruglom stolu koji je 14. juna 2023. godine, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, organizirao Transparency International u BiH (TIBiH) predstavljeni su rezultati istraživanja objavljenih u...

Admin