Idi na sadržaj

Promoviran projekat FixMySchool (Uredi Svoju Školu)

Darko
Konferencija za medije FixMySchool

U srijedu, 07.09.2011. godine, je u Sarajevu, u prostorijama CIPS-a, konferencijom za medije označen početak projekta FixMySchool.

Projekat je nastao kao ideja aktiviste UG “Zašto ne” Darka Brkana, a u okviru US Alumni Asocijalcije u BiH, te je dobio nagradu Alumni Innovation Fund za inovativne projekte iz cijelog svijeta u konkurenciji preko 700 predloženih projekata.

Na konferenciji za medije je prezentiran projekat, njegovi ciljevi i očekivani rezultati, kao i značaj ovog projekta za razvoj obrazovanja u BiH. Medijima i drugim gostima su se obratili Nj.E. Patrick Moon, Ambasador SAD u BiH, gđa Nadija Bandić, pomoćnica ministra obrazovanja i nauke u Vladi FBiH, dr. Enes Osmančević, predsjednik US Alumni Asocijacije u BiH i Darko Brkan, koordinator i idejni tvorac projekta, te predsjednik UG “Zašto ne” i član UO US Alumni Asocijacije u BiH.

„Uredi svoju školu“ je projekat koji će, uz intenzivno korištenje novih tehnologija, kreirati modele rješavanja specifičnih problema u obrazovnom procesu, od onih najspecifičnijih, kao na primjer infrastrukturnih problema u jednoj školi, pa do opštih problema, kao na primjer korupcija ili diskriminacija u obrazovnim institucijama.

Projekat će biti realiziran u formi online platforme koja će, na principima socijalnih mreža, omogućiti prijavljivanje problema, uvezivanje učenika i studenata sa sličnim problemima, diskusije o istim i praćenje rješavanja isti od strane nadležnih. Projekat je dobitnik nagrade US Alumni Innovation Fund-a, a realizira se u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH, Microsoft BiH, UG Zašto ne i drugim institucijama, firmama i udruženjima