Idi na sadržaj

Prvoaprilske nagrade Istinomjera za najneodgovornije političare u BiH: Dodik i Džombić šampioni

Kako se prvi april nezvanično smatra danom šale i pošalice, tim Istinomjera je odlučio da napravi top listu domaćih političkih aktera iz aktuelnog mandata (od 2010. godine), koji su se najviše našalili sa građanima i građankama naše zemlje.

U pogledu istinitosti njegovih izjava, ispada da je najveći šaljivdžija bio aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik. On se sa građanima našalio daleko najviše puta, te je od 2010. godine, od kada je izabran na poziciju predsjednika Republike Srpske, Dodik dao 18 neistinitih izjava. Dodik je bio duhovit po više osnova, od tvrdnji kako RS nema problem sa javnim dugom, preko utvrđivanja kako je RS posebna država, pa do uvjeravanja građana i građanki da korupcija nije problem u RS-u, kao i mnogih drugih. Ipak jedna od njegovih najupečatljivijih neistina o kojima je Istinomjer pisao, izgovorena je na na međunarodni dan ljudskih prava, kada je Dodik u svojoj čestitci građanima ustvrdio kako su ljudska prava u RS na zavidnom nivou.

Prvi april grafika

Po broju neistinitih izjava, Dodika slijedi donedavni premijer RS-a Aleksandar Džombić sa 8 neistina. Iza njega, na neslavnoj Istinomjerovoj listi treće mjesto su podijelili ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik SDA Sulejman Tihić, koje je “slobodno interpretiranje činjenica” dovelo na stranice Istinomjera po 5 puta.

Milorad Dodik na Istinomjeru je šampion i u kategoriji nedosljednosti, a u aktuelnom mandatu uspio je skupiti 9 nedosljednih izjava. Dodika u stopu prati Sulejman Tihić sa 7 nedosljednih izjava, dok je Zlatko Lagumdžija nedosljedan bio 5 puta. Četiri nedosljedne izjave imao je i lider SBB-a i aktuelni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Apsolutni šampion u neispunjenim obećanjima je bio Aleksandar Džombić, sa njih čak 12, pa se u tom pogledu može zaključiti da je njegova nedavna smjena bila i više nego opravdana. Sam Džombić, nakon izbora nove mandatarke Vlade RS-a Željke Cvijanović, je na pres konferenciji iskoristio priliku da se posljednji put kao premijer našali sa građanima i građankama BiH pa je ispalio riječi: „Pamtite me po realiziranim projektima?“.

Lider HDZ-a, Dragan Čović, skupio je 5 neispunjenih obećanja, a slijedi ga Milorad Dodik sa 4, te Zlatko Lagumdžija sa 3 neispunjena obećanja.

Veliki broj neispunjenih obećanja ticao se (ne)provođenja Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci“, a gotovo se ne mogu ni nabrojati svi rokovi za njeno provođenje koje su sebi zadali domaći akteri, samo da bi ih, jedan za drugim, prekršili. Trenutno je na snazi rok do 11. aprila, koji su opet sami sebi zadali lideri šest političkih partija koje čine većinu na državnom nivou. Sudeći prema dosadašnjim aktivnostima i iskustvu prethodnih rokova, čini se da će i ovaj rok proći bez konkretnog rješenja. Za desetak dana ćemo znati da li je i ovaj rok bio još jedna šala kojom su nas “počastili” domaći političari.