Idi na sadržaj

Puštena u rad web platforma „Čiste liste“

unnamedUG Zašto ne i Transparency International BiH su danas pustili u rad online platformu www.cisteliste.ba, koja je urađena sa ciljem edukacije građana/ki o političkoj ponudi na kandidatskim listama pred predstojeće izbore u BiH.

„Čiste liste“ su nastale kao proizvod istraživanja ovih organizacija o različitim aspektima rada predstavnika/ca vlasti u prethodnom mandatu, ali i kroz prikupljanje drugih relevantnih podataka iz istraživanja drugih organizacija civilnog društva, te podataka koje smo dobili direktno od institucija. Posebno su korišteni podaci Centara civilnih inicijativa i Centra za istraživačko novinarstvo. Tako je napravljena stranica na kojoj je moguće naći podatke o svim kandidatima i kandidatkinjama na predstojećim izborima, a posebno o onima koji su već obnašali/e funkcije u prethodnom mandatu.

Posjetom stranici www.cisteliste.ba, potencijalni glasači/ice mogu na vrlo jednostavan način saznati kako će izgledati glasački listići na njihovim izbornim mjestima, ko su kandidati/kinje na listama za sve nivoe vlasti za koje će glasati i kako su u prethodnom periodu djelovale i finansirale se političke stranke koje su ih kandidovale. Ova platforma je jedinstvena, budući da ni jedna online platforma u BiH ne nudi mogućnost ovako jednostavnog i sveobuhvatnog pregleda kandidata/kinja na listićima za svaku pojedinačnu osobu. Osim toga, za one kandidate/kinje koji su u proteklom mandatu obnašali funkcije, mogu se dobiti i dodatne informacije, od biografija, preko rada u institucijama, pa do ispunjenja obećanja partije koju predstavljaju, ukoliko su u ovom mandatu obnašali izvršne funkcije.

„Političke partije takođe imaju svoje stranice na kojima se nalaze podaci o njihovom djelovanju i finansiranju, sakupljeni na sličan način kao i za kandidate. Na ovaj način je potencijalnim glasačima omogućeno da dobiju širok uvid u rad partija i njihovih kandidata, te da lakše donesu odluku na izborima. Mi se nadamo da ćemo tako doći na korak bliže cilju inicijative, koji se vidi iz samog naziva stranice; te da ćemo kandidatske liste i institucije vlasti očistiti od ljudi koji su zbog svoje neefikasnosti i nerada odgovorni za loše funkcionisanje vlasti u prethodnom mandatu.“ – poručuju implementatori inicijative.