Idi na sadržaj

Puštena u rad web stranica javnarasprava.ba

Akcija Sarajevo 2109_2Udruženje građana „Zašto ne“ danas je u Sarajevu putem ulične akcije promovisalo zvanični početak rada  web stranice javnarasprava.ba, koja ima za cilj da građanima i građankama BiH približi legislativne procese i rad parlamenata, te da poboljša dvosmjernu komunikaciju između donosioca odluka i građana/ki.

Web sajt javnarasprava.ba funkcioniše kao alat za otvorenu komunikaciju između parlamentaraca/ki i građana/ki na državnom i entitetskim nivoima vlasti. Ova komunikacija se primarno odvija kroz diskusije sa parlamentarcima i parlamentarkama, prevashodno o zakonima koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a postavljena pitanja bi trebala da ohrabre parlamentarce na korištenje platforme.

UG Zašto ne, kao organizacija posvećena stvaranju odgovornog BiH društva kroz promociju i uspostavu mehanizama političke odgovornosti, jačanje i izgradnju građanskog aktivizma, te korištenje novih medija i tehnologija, odlučila je, vođena uspješnim primjerima iz drugih zemalja, implementirati sličnu inicijativu u BiH. Slični projekti koji poboljšavaju komunikaciju građana sa parlamentima inače su vrlo uspješno implementirani širom svijeta. Neki od jako dobrih primjera su platforme www.writetothem.com koju je napravila britanska organizacija My Society, te www.abgeodrenetenwatch.de u Njemačkoj. Svakako treba spomenuti i veoma posjećenu američku platformu www.isidewith.com koju građani/ke intenzivno koriste upravo zbog njenog jednostavnog modela rasprave o legislativnim pitanjima.

11222230_1497140283917339_869905992528773666_n

Na portalu javnarasprava.ba  građani/ke mogu naći zakone koji su upućeni u parlamentarnu proceduru na državnom ili entitetskom nivou, uz objašnjenja i specifične pojedinačne politike kojima se pojedini zakonski akt bavi, a o kojima korisnici mogu raspravljati. Platforma pruža i mogućnost postavljanja direktnih pitanja vezanih za pojedini zakon,  svakom parlamentarcu ili parlamentarki iz parlamenta u kome se zakon razmatra. Pored zakona koji su u proceduri, korisnici na portalu javnarasprava.ba imaju priliku da diskutuju i o zakonima koji su već usvojeni, a kroz model online peticija mogu da predlažu izmjene i dopune postojećih zakona.

Ulične akcije promocije web stranice javnarasprava.ba će se u narednih mjesec dana održati u 30 bh. gradova, a projekat je podržao Fond otvoreno društvo BiH.