Radionica: Alternativna medicina – pseudonaučne i antinaučne prakse u liječenju

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” poziva vas da se prijavite na online radionicu pod nazivom “Alternativna medicina – pseudonaučne i antinaučne prakse u liječenju”.

Šta je to medicina bazirana na dokazima, a šta alternativna medicina? Gdje je demarkaciona linija i da li alternativna medicina može postati – medicina?

Sve prakse tretiranja različitih stanja i bolesti koje nisu priznate u medicini zasnovanoj na dokazima nazivamo “alternativna medicina”. Medicina bazirana na dokazima (Evidence-based medicine – EBM) predstavlja praksu savjesne i kritičke primjene najboljeg mogućeg dokaza u donošenju odluka o brizi za pojedinog bolesnika. To je proces poboljšavanja kvaliteta zdravstvene njege kroz pronalaženje i promicanje najbolje moguće kliničke prakse. „Alternativni“ pristup je iracionalan, nenaučan, šarlatanski i, nažalost, često opasan, dok se EBM zasniva na racionalnom razmišljanju, naučnoj metodi i empiriji.

Neki od primjera nenaučnog, antinaučnog, odnosno pseudonaučnog pristupa medicini su nesavjesno liječenje biljnim i drugim pripravcima, antropozofska medicina, homeopatija, kvantna medicina, liječenje frekvencijama…

Ipak, postavlja se pitanje zašto se ljudi tako lako priklanjaju alternativnim praksama liječenja? Koji je način djelovanja praktikanata ovakvih metoda? Kako dolaze do klijentele i zašto je zapravo ovaj način liječenja opasan?

Na ovoj radionici govorit ćemo više o alternativnim metodama liječenja različite rubne filozofije (antropozofija, kvantna medicina…). Kako praktikanti nalaze žrtve, kako djeluju, šta treba razumjeti?

Ukoliko vam ovo zvuči zanimljivo i/ili želite saznati više o ovim temama, za prisustvo na radionici možete se prijaviti putem OVOG LINKA.

Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, 14. 6. (utorak), s početkom u 12 sati, a vodit će je naučna novinarka Jelena Kalinić. Nakon prijave, putem e-maila dostavit ćemo vam Zoom link za radionicu.

Radionica se implementira u okviru saradnje platforme Raskrinkavanje.ba i Društva “Nauka i svijet”, a za dodatna pitanja možete pisati na e-mail: [email protected]

 

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic