Idi na sadržaj

Radionica: Alternativna medicina – pseudonaučne i antinaučne prakse u liječenju

Sofija Tovarović

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” poziva vas da se prijavite na online radionicu pod nazivom “Alternativna medicina – pseudonaučne i antinaučne prakse u liječenju”.

Šta je to medicina bazirana na dokazima, a šta alternativna medicina? Gdje je demarkaciona linija i da li alternativna medicina može postati – medicina?

Sve prakse tretiranja različitih stanja i bolesti koje nisu priznate u medicini zasnovanoj na dokazima nazivamo “alternativna medicina”. Medicina bazirana na dokazima (Evidence-based medicine – EBM) predstavlja praksu savjesne i kritičke primjene najboljeg mogućeg dokaza u donošenju odluka o brizi za pojedinog bolesnika. To je proces poboljšavanja kvaliteta zdravstvene njege kroz pronalaženje i promicanje najbolje moguće kliničke prakse. „Alternativni“ pristup je iracionalan, nenaučan, šarlatanski i, nažalost, često opasan, dok se EBM zasniva na racionalnom razmišljanju, naučnoj metodi i empiriji.

Neki od primjera nenaučnog, antinaučnog, odnosno pseudonaučnog pristupa medicini su nesavjesno liječenje biljnim i drugim pripravcima, antropozofska medicina, homeopatija, kvantna medicina, liječenje frekvencijama…

Ipak, postavlja se pitanje zašto se ljudi tako lako priklanjaju alternativnim praksama liječenja? Koji je način djelovanja praktikanata ovakvih metoda? Kako dolaze do klijentele i zašto je zapravo ovaj način liječenja opasan?

Na ovoj radionici govorit ćemo više o alternativnim metodama liječenja različite rubne filozofije (antropozofija, kvantna medicina…). Kako praktikanti nalaze žrtve, kako djeluju, šta treba razumjeti?

Ukoliko vam ovo zvuči zanimljivo i/ili želite saznati više o ovim temama, za prisustvo na radionici možete se prijaviti putem OVOG LINKA.

Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, 14. 6. (utorak), s početkom u 12 sati, a vodit će je naučna novinarka Jelena Kalinić. Nakon prijave, putem e-maila dostavit ćemo vam Zoom link za radionicu.

Radionica se implementira u okviru saradnje platforme Raskrinkavanje.ba i Društva “Nauka i svijet”, a za dodatna pitanja možete pisati na e-mail: [email protected]