Radionica: Alternativna medicina – pseudonaučne i antinaučne prakse u liječenju

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” poziva vas da se prijavite na online radionicu pod nazivom “Alternativna medicina – pseudonaučne i antinaučne prakse u liječenju”.

Šta je to medicina bazirana na dokazima, a šta alternativna medicina? Gdje je demarkaciona linija i da li alternativna medicina može postati – medicina?

Sve prakse tretiranja različitih stanja i bolesti koje nisu priznate u medicini zasnovanoj na dokazima nazivamo “alternativna medicina”. Medicina bazirana na dokazima (Evidence-based medicine – EBM) predstavlja praksu savjesne i kritičke primjene najboljeg mogućeg dokaza u donošenju odluka o brizi za pojedinog bolesnika. To je proces poboljšavanja kvaliteta zdravstvene njege kroz pronalaženje i promicanje najbolje moguće kliničke prakse. „Alternativni“ pristup je iracionalan, nenaučan, šarlatanski i, nažalost, često opasan, dok se EBM zasniva na racionalnom razmišljanju, naučnoj metodi i empiriji.

Neki od primjera nenaučnog, antinaučnog, odnosno pseudonaučnog pristupa medicini su nesavjesno liječenje biljnim i drugim pripravcima, antropozofska medicina, homeopatija, kvantna medicina, liječenje frekvencijama…

Ipak, postavlja se pitanje zašto se ljudi tako lako priklanjaju alternativnim praksama liječenja? Koji je način djelovanja praktikanata ovakvih metoda? Kako dolaze do klijentele i zašto je zapravo ovaj način liječenja opasan?

Na ovoj radionici govorit ćemo više o alternativnim metodama liječenja različite rubne filozofije (antropozofija, kvantna medicina…). Kako praktikanti nalaze žrtve, kako djeluju, šta treba razumjeti?

Ukoliko vam ovo zvuči zanimljivo i/ili želite saznati više o ovim temama, za prisustvo na radionici možete se prijaviti putem OVOG LINKA.

Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, 14. 6. (utorak), s početkom u 12 sati, a vodit će je naučna novinarka Jelena Kalinić. Nakon prijave, putem e-maila dostavit ćemo vam Zoom link za radionicu.

Radionica se implementira u okviru saradnje platforme Raskrinkavanje.ba i Društva “Nauka i svijet”, a za dodatna pitanja možete pisati na e-mail: [email protected]

 

UG “Zašto ne” i SEE Check mreža među 500 učesnika/ca konferencije GlobalFact 9

GlobalFact je najveća i najutjecajnija konferencija o fact-checkingu na svijetu, čiji je organizator Poynter -...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG “Zašto ne” doprinijeli/e izradi strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela

Na Jahorini je 28. juna 2022. godine održan konsultativni sastanak za pripremu strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela u okviru projekta „Informisani građani i učinkoviti mehanizmi u...

Sofija Tovarovic

Inicijativa R2G4P održala prvi Policy forum i ljetnu školu s fokusom na borbu protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi

U organizaciji Instituta za javne financije iz Zagreba i Centra za studiranje demokratije (CSD) iz Sofije, inicijativa R2G4P (Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform) je 7. juna...

Haris Karabegović