Radionica: Alternativna medicina – pseudonaučne i antinaučne prakse u liječenju

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” poziva vas da se prijavite na online radionicu pod nazivom “Alternativna medicina – pseudonaučne i antinaučne prakse u liječenju”.

Šta je to medicina bazirana na dokazima, a šta alternativna medicina? Gdje je demarkaciona linija i da li alternativna medicina može postati – medicina?

Sve prakse tretiranja različitih stanja i bolesti koje nisu priznate u medicini zasnovanoj na dokazima nazivamo “alternativna medicina”. Medicina bazirana na dokazima (Evidence-based medicine – EBM) predstavlja praksu savjesne i kritičke primjene najboljeg mogućeg dokaza u donošenju odluka o brizi za pojedinog bolesnika. To je proces poboljšavanja kvaliteta zdravstvene njege kroz pronalaženje i promicanje najbolje moguće kliničke prakse. „Alternativni“ pristup je iracionalan, nenaučan, šarlatanski i, nažalost, često opasan, dok se EBM zasniva na racionalnom razmišljanju, naučnoj metodi i empiriji.

Neki od primjera nenaučnog, antinaučnog, odnosno pseudonaučnog pristupa medicini su nesavjesno liječenje biljnim i drugim pripravcima, antropozofska medicina, homeopatija, kvantna medicina, liječenje frekvencijama…

Ipak, postavlja se pitanje zašto se ljudi tako lako priklanjaju alternativnim praksama liječenja? Koji je način djelovanja praktikanata ovakvih metoda? Kako dolaze do klijentele i zašto je zapravo ovaj način liječenja opasan?

Na ovoj radionici govorit ćemo više o alternativnim metodama liječenja različite rubne filozofije (antropozofija, kvantna medicina…). Kako praktikanti nalaze žrtve, kako djeluju, šta treba razumjeti?

Ukoliko vam ovo zvuči zanimljivo i/ili želite saznati više o ovim temama, za prisustvo na radionici možete se prijaviti putem OVOG LINKA.

Radionica će se održati online, putem Zoom aplikacije, 14. 6. (utorak), s početkom u 12 sati, a vodit će je naučna novinarka Jelena Kalinić. Nakon prijave, putem e-maila dostavit ćemo vam Zoom link za radionicu.

Radionica se implementira u okviru saradnje platforme Raskrinkavanje.ba i Društva “Nauka i svijet”, a za dodatna pitanja možete pisati na e-mail: [email protected]

 

Predstavnik UG “Zašto ne” učestvovao na OSCE radionici “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u praćenju i istraživanju korištenja javnih sredstava putem otvorenih podataka”

Tokom 24. i 25. novembra, u Tirani (Albanija), održana je radionica pod nazivom “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u...

Sofija Tovarovic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic

Poziv na interdisciplinarnu radionicu za studente i studentice “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizuje jednodnevnu interdisciplinarnu radionicu “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. Cilj je radionice upoznati studente i...

Sofija Tovarovic