Radionica: Govor mržnje u digitalnim medijima, medijska pismenost i pozitivni narativi

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” prisustvovale su radionici na temu “Govor mržnje u digitalnim medijima, medijska pismenost i pozitivni narativi” u organizaciji UNESCO-a.

Radionica je okupila predstavnike organizacija, inicijativa i udruženja mladih ljudi koji rade na zagovaračkim inicijativama, kampanjama i projektima u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i pojedince koji se direktno suočavaju sa problemima i izazovima govora mržnje u online sferi.

Radionicu su vodili predavači sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti digitalnog marketinga, PR-a, upravljanju projekata, komunikacijama, novinarstvu, zagovaračkim inicijativama, naučne sfere i drugih oblasti.

Prvo predavanje održala je Dragana Grbić-Hasibović, putem kojeg su učesnici bili pozvani da aktivno sudjeluju, daju svoje mišljenje i iskustva kroz njihovo shvatanje mira i šta su oni konkretno uradili u izgradnji mira.

Drugo predavanje održala je Melisa Tolja Mešić, koja je učesnicima radionice približila detaljan pregled oblika online komunikacije kroz segment govora mržnje, ali i ostalih tipova negativne komunikacije koja dovodi do kriznog komuniciranja. Učesnicima su prezentovani primjeri govora mržnje, načini predviđanja i pripreme materijala za krizne komunikacije te mogućnosti djelovanja i preporuke. 

Treće predavanje održala je Ljiljana Đukanović, koja je govorila o definiciji i vrstama dezinformacija, te primjerima dezinformacija kroz virus COVID-19 u medijima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Završno predavanje održao je Alen Čorović, koji je učesnicima objasnio šta je to medijska pismenost, osnovi odnosa sa medijima, krizno komuniciranje i medijske kampanje.

Cilj radionice je bio prenijeti znanja i iskustva mladim ljudima, te kroz praksu i interaktivna predavanja zajednički identificirati rješenja i odgovore.

Učesnici će biti pozvani i na drugu radionicu planiranu 16. Juna 2022. Godine.

UG “Zašto ne” i SEE Check mreža među 500 učesnika/ca konferencije GlobalFact 9

GlobalFact je najveća i najutjecajnija konferencija o fact-checkingu na svijetu, čiji je organizator Poynter -...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG “Zašto ne” doprinijeli/e izradi strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela

Na Jahorini je 28. juna 2022. godine održan konsultativni sastanak za pripremu strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela u okviru projekta „Informisani građani i učinkoviti mehanizmi u...

Sofija Tovarovic

Inicijativa R2G4P održala prvi Policy forum i ljetnu školu s fokusom na borbu protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi

U organizaciji Instituta za javne financije iz Zagreba i Centra za studiranje demokratije (CSD) iz Sofije, inicijativa R2G4P (Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform) je 7. juna...

Haris Karabegović