Radionica: Govor mržnje u digitalnim medijima, medijska pismenost i pozitivni narativi

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” prisustvovale su radionici na temu “Govor mržnje u digitalnim medijima, medijska pismenost i pozitivni narativi” u organizaciji UNESCO-a.

Radionica je okupila predstavnike organizacija, inicijativa i udruženja mladih ljudi koji rade na zagovaračkim inicijativama, kampanjama i projektima u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i pojedince koji se direktno suočavaju sa problemima i izazovima govora mržnje u online sferi.

Radionicu su vodili predavači sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti digitalnog marketinga, PR-a, upravljanju projekata, komunikacijama, novinarstvu, zagovaračkim inicijativama, naučne sfere i drugih oblasti.

Prvo predavanje održala je Dragana Grbić-Hasibović, putem kojeg su učesnici bili pozvani da aktivno sudjeluju, daju svoje mišljenje i iskustva kroz njihovo shvatanje mira i šta su oni konkretno uradili u izgradnji mira.

Drugo predavanje održala je Melisa Tolja Mešić, koja je učesnicima radionice približila detaljan pregled oblika online komunikacije kroz segment govora mržnje, ali i ostalih tipova negativne komunikacije koja dovodi do kriznog komuniciranja. Učesnicima su prezentovani primjeri govora mržnje, načini predviđanja i pripreme materijala za krizne komunikacije te mogućnosti djelovanja i preporuke. 

Treće predavanje održala je Ljiljana Đukanović, koja je govorila o definiciji i vrstama dezinformacija, te primjerima dezinformacija kroz virus COVID-19 u medijima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Završno predavanje održao je Alen Čorović, koji je učesnicima objasnio šta je to medijska pismenost, osnovi odnosa sa medijima, krizno komuniciranje i medijske kampanje.

Cilj radionice je bio prenijeti znanja i iskustva mladim ljudima, te kroz praksu i interaktivna predavanja zajednički identificirati rješenja i odgovore.

Učesnici će biti pozvani i na drugu radionicu planiranu 16. Juna 2022. Godine.

Predstavnik UG “Zašto ne” učestvovao na OSCE radionici “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u praćenju i istraživanju korištenja javnih sredstava putem otvorenih podataka”

Tokom 24. i 25. novembra, u Tirani (Albanija), održana je radionica pod nazivom “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u...

Sofija Tovarovic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic

Poziv na interdisciplinarnu radionicu za studente i studentice “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizuje jednodnevnu interdisciplinarnu radionicu “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. Cilj je radionice upoznati studente i...

Sofija Tovarovic