Radionica: Nauka, pseudonauka i nepovjerenje u vakcine

Udruženje građana i građanki Zašto ne vas poziva da se prijavite na radionicu pod nazivom “Nauka, pseudonauka i nepovjerenje u vakcine”.

Pandemija COVID-19 pokazala je da u našem društvu postoji niz problema sa razumijevanjem nauke i povjerenjem u nju. 

Prisustvo i jačanje različitih vidova antivakcinalne propagande, uz istovremeno nepovjerenje u zdravstvene institucije, dovelo je do toga da obuhvat vakcinama protiv COVID-19 bude niži od evropskog prosjeka.

Nažalost, netačne informacije o vakcinama su dolazile ne samo od pojedinaca na društvenim mrežama nego čak i od zdravstvenih radnika/ca, a nepovjerenje u zdravstvene institucije, ukorijenjeno u tradicionalno lošim iskustvima građana/ki sa zdravstvenim sistemom, pojačano je i aferama koje su se dogodile tokom pandemije. 

U takvim okolnostima, važno je što više pažnje posvetiti komunikaciji o nauci, ali i napadima na nju koji su u protekle dvije godine sve brojniji. 

Na ovoj radionici ćemo prikazati najraširenije dezinformacije o vakcinama, govoriti o politizaciji pitanja vakcinacije, utjecaju Qanon pokreta na stavove o vakcinaciji, te pokušati objasniti način djelovanja antivakcinacijske propagande. 

Ukoliko vam ovo zvuči zanimljivo i/ili želite saznati više o ovim temama, za prisustvo na radionici se možete prijaviti putem OVOG LINKA.

Radionica će se održati online putem Zoom aplikacije 13.5. (petak) sa početkom u 14h časova, a voditi će ju naučna novinarka Jelena Kalinić.

Radionica se implementira u okviru saradnje Raskrinkavanje.ba i Društva “Nauka i svijet”, a za dodatna pitanja možete pisati na mail: [email protected].

Održana regionalna obuka za članove platforme R2G4P – Regionalna platforma za javno-privatno partnerstvo dobrog upravljanja

Od 29. do 31. maja ove godine u Beogradu je održana četvrta regionalna obuka za članove platforme R2G4P – Regionalna...

Sofija Tovarovic

Register to participate in the POINT 11 Conference

We’re thrilled to invite local activists, representatives of non-governmental organisations, media, students and all those interested in political responsibility, new technologies, media literacy,...

Sofija Tovarovic

Istinomjerov Facebook nalog preuzet u hakerskom napadu

Istinomjer stranica na društvenoj mreži Facebook preuzeta je u hakerskom napadu 28.3.2023. Sadržaj koji se trenutno pojavljuje na Istinomjerovoj Facebook stranici nema veze s...

Amina Izmirlić