Radionica: Nauka, pseudonauka i nepovjerenje u vakcine

Udruženje građana i građanki Zašto ne vas poziva da se prijavite na radionicu pod nazivom “Nauka, pseudonauka i nepovjerenje u vakcine”.

Pandemija COVID-19 pokazala je da u našem društvu postoji niz problema sa razumijevanjem nauke i povjerenjem u nju. 

Prisustvo i jačanje različitih vidova antivakcinalne propagande, uz istovremeno nepovjerenje u zdravstvene institucije, dovelo je do toga da obuhvat vakcinama protiv COVID-19 bude niži od evropskog prosjeka.

Nažalost, netačne informacije o vakcinama su dolazile ne samo od pojedinaca na društvenim mrežama nego čak i od zdravstvenih radnika/ca, a nepovjerenje u zdravstvene institucije, ukorijenjeno u tradicionalno lošim iskustvima građana/ki sa zdravstvenim sistemom, pojačano je i aferama koje su se dogodile tokom pandemije. 

U takvim okolnostima, važno je što više pažnje posvetiti komunikaciji o nauci, ali i napadima na nju koji su u protekle dvije godine sve brojniji. 

Na ovoj radionici ćemo prikazati najraširenije dezinformacije o vakcinama, govoriti o politizaciji pitanja vakcinacije, utjecaju Qanon pokreta na stavove o vakcinaciji, te pokušati objasniti način djelovanja antivakcinacijske propagande. 

Ukoliko vam ovo zvuči zanimljivo i/ili želite saznati više o ovim temama, za prisustvo na radionici se možete prijaviti putem OVOG LINKA.

Radionica će se održati online putem Zoom aplikacije 13.5. (petak) sa početkom u 14h časova, a voditi će ju naučna novinarka Jelena Kalinić.

Radionica se implementira u okviru saradnje Raskrinkavanje.ba i Društva “Nauka i svijet”, a za dodatna pitanja možete pisati na mail: [email protected]

UG “Zašto ne” i SEE Check mreža među 500 učesnika/ca konferencije GlobalFact 9

GlobalFact je najveća i najutjecajnija konferencija o fact-checkingu na svijetu, čiji je organizator Poynter -...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG “Zašto ne” doprinijeli/e izradi strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela

Na Jahorini je 28. juna 2022. godine održan konsultativni sastanak za pripremu strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela u okviru projekta „Informisani građani i učinkoviti mehanizmi u...

Sofija Tovarovic

Inicijativa R2G4P održala prvi Policy forum i ljetnu školu s fokusom na borbu protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi

U organizaciji Instituta za javne financije iz Zagreba i Centra za studiranje demokratije (CSD) iz Sofije, inicijativa R2G4P (Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform) je 7. juna...

Haris Karabegović