Idi na sadržaj

Radionica o digitalnoj sigurnosti za srednjoškolce/ke i studente/ice iz BiH održana u Banjoj Luci

Sofija Tovarović

U Banjoj Luci je 20. maja održana edukativna radionica o digitalnoj sigurnosti koja je okupila 20 učenika/ca srednjih škola i studenata/tica iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj radionice bio je podizanje svijesti o važnosti cyber sigurnosti i pružanje praktičnih savjeta za zaštitu u digitalnom okruženju. Radionicu je vodio ekspert iz oblasti cyber sigurnosti Faris Nović.

Foto: Zašto ne

Radionica je započela uvodnim predavanjem na temu cyber sigurnosti. Učesnici/e su imali/e priliku da saznaju šta je cyber sigurnost i zašto je ona bitna za pojedince/ke, organizacije i društvo u cjelini. Ova sesija dala je osnovu za daljnje razumijevanje složenih tema koje su uslijedile.

Nakon uvoda, razgovarano je o glavnim prijetnjama cyber sigurnosti. Učesnici/e su upoznati/e s različitim vrstama malwarea, metodama infekcije, načinima na koje dolazi do curenja podataka, tehnikama phishinga te kako ransomware funkcioniše i kako se od njega zaštititi. Ova sesija pružila je detaljan uvid u najčešće prijetnje s kojima se korisnici/e susreću na internetu.

Jedna od tema radionice bila je i prevencija rizika cyber sigurnosti. Učesnici/e su naučili/e kako kreirati jake lozinke, redovno ažurirati softver, koristiti antivirusni softver i firewall te prepoznati sumnjive e-mailove i linkove. Ove praktične vještine ključne su za zaštitu u digitalnom svijetu.

Foto: Zašto ne

Radionica je završena interaktivnom diskusijom, gdje su učesnici/e mogli/e postavljati pitanja i razgovarati o specifičnim problemima s kojima se suočavaju. Učenici/e i studenti/ce su tokom ove sesije s ekspertom Novićem razgovarali/e o problemima s kojima su se susretali/e na svojim uređajima i internetu, koji im je ponudio razne savjete i rješenja za probleme na koje su učesnici/e nailazili/e.

Učesnici/e radionice izrazili/e su zadovoljstvo zbog stečenih znanja i vještina koje će im pomoći da se efikasnije suoče s izazovima digitalnog svijeta. Radionica je bila izuzetno uspješna i pružila je važnu platformu za edukaciju mladih o cyber sigurnosti.

Naredna radionica na ovu temu zakazana je na konferenciji Point, a održat će se za predstavnike/ce nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine i regiona.