Rast fact-checking pokreta: Osigurati da se istina čuje na Zapadnom Balkanu

Dezinformacije ugrožavaju povjerenje u institucije i medije te štete demokratijama ometajući sposobnost građana/ki da donose odluke na osnovu informacija. Rad fact-checkera i istraživača/ica značajno doprinosi suzbijanju širenja dezinformacija na internetu. 

Države Zapadnog Balkana nastavile su se hvatati u koštac s političkom nestabilnošću, korupcijom, demokratskom transformacijom i pitanjima evropskih integracija. U kombinaciji s ozbiljnim nedostatkom napora vlada u regiji da povećaju otpornost među konzumentima medija, civilnim društvom i nezavisnim medijima, to čini društvo Zapadnog Balkana plodnim tlom za uticaj koji vrše određeni strani akteri kao što su Rusija, Kina, Turska i Bliski istok. 

SEE Check, kao regionalna mreža, i njene članice usmjereni su na očuvanje rada koji podrazumijeva razotkrivanje i raskrinkavanje kako bi se popratila većina dezinformacija i kontinuirano pratio rad medijskih kuća; razvijala održiva saradnja na razotkrivanju regionalnih dezinformativnih narativa; razvio kapacitet za razotkrivanje i istraživanje specifičnih tema, kao što su dezinformacije i govor mržnje u medijima usmjereni na ranjive grupe poput migranata, LGBTIQ populacije, etničkih manjina, žena i sl; strani maligni uticaj na medijsku sliku, veza medija i politike i radikalizacija javnosti putem dezinformativnih narativa.  

Upravo se o ovim temama govorilo na online događaju pod nazivom “Rast pokreta za provjeru činjenica: Kako osigurati da se čuje istina”, održanom 27. marta u organizaciji Global Democracy Coalition,  koji je okupio predstavnike SEE Check mreže 

Milica Kovačević (CDT) govorila je o nastanku SEECheck mreže i potrebi za regionalnim umrežavanjem te je opisala izazove s kojima se mreža susretala tokom rada. Potcrtavajući o kojim je izazovima riječ, kazala je kako se SEECheck odmah susreo s pandemijom i ogromnim količinama dezinformacija koje su je pratile, a ubrzo nakon toga došla je invazija na Ukrajinu, koja je donijela novu dezinformacijsku krizu u regionu. 

Ana Brakus (Faktograf) je opisala proces i značaj kreiranja EFCSN-a (Evropske mreže organizacija za provjeru činjenica) te rada u borbi protiv dezinformacija na nivou Evropske unije. 

Darko Brkan (Zašto ne) je adresirao je značaj zajedničkog rada svih onih koji su uključeni u borbu protiv dezinformacija te naglasio kako bi se jedino sinergijom i institucija, i medija, i fact-checkera, i drugih aktera moglo bar pokušati suprotstaviti sve većim izazovima koji se nameću u borbi protiv dezinformacija, a koji su dodatno pojačani stalnim razvojem i korištenjem tehnologija – vještačke inteligencije, videoeditinga i slično.

Brkan je prezentirao izvještaje koje je UG “Zašto ne” u saradnji sa SEECheckom uradilo, među kojima su izvještaji o narativima o invaziji na Ukrajinu i izvještaji o dezinformacijama usmjerenim prema marginaliziranim grupama. 

 

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic