Izborna slikovnica: Kako se boriti protiv dezinformacija u vrijeme izbora?

Portal Raskrinkavanje (Udruženje građana Zašto ne) kreirao je izbornu slikovnicu, koja se bavi pitanjem koje to sve informacije postoje u periodu izbora, ali i kako dezinformacije mogu uticati na izborni proces. 

Jako puno informacija građani/ke, kandidati/kinje, mediji, te ljudi iz izborne administracije primaju ili daju prije, za vrijeme ili nakon izbora. Velika količina različitih informacija na različite načine utiče na izborni proces. Te informacije su ključne za kvalitetnu implementaciju izbora, kandidovanje, odlučivanje o kandidatima/kinjama, provođenje predizbornih kampanja, pravilno glasanje, pa i rezultate izbora i formiranje i rad vlasti. Ukoliko se neka od njih kontaminira dezinformacijama, mogu nastati različite posljedice koje mogu značajno da utiču na izbore.

Stoga je portal Raskrinkavanje kreirao slikovnicu koja odgovara na pitanje koje to sve vrste informacija postoje u izbornom procesu, te kakve posljedice nastaju ukoliko dezinformacije zauzmu mjesto činjenicama u tom procesu.

Sa druge strane, između potpuno izmišljene informacije i/ili vijesti i one koja je potpuno istinita i objektivna, postoji cijeli spektar mogućih manipulacija i načina iskrivljavanja informacija o
izbornom procesu i kandidatima/kinjama i strankama. Slikovnica pruža odgovor i na pitanje kako izgleda put od informacije do dezinformacije, odnosno kakve sve vrste i tehnike medijskog manipulisanja postoje.

Osim standardnih pojava čija se količina povećava u vrijeme izbora, postoje pojedine pojave koje su karakteristične za izbore, a koje su bitan dio dezinformativnih taktika i koje mogu bitno uticati na izbore na različite načine. Uglavnom se radi o organizovanim pojavama šire rasprostranjenosti u kojima učestvuje više različitih aktera, a u slikovnici smo odgovorili na pitanja koje su to pojave koje su karakteristične za izbore, te koje su njihove karakteristike i kako ih prepoznati.

Slikovnicu možete pogledati na ovom linku.

 

Rasprava o vakcinama kojih još uvijek nema

Osim što kasni za drugim zemljama kada je u pitanju vakcinacija, u BiH se ne zna sa sigurnošću kada će stići vakcine...

Amina Izmirlić

Voting during the pandemic: The case of Bosnia and Herzegovina

Point Talks would like to invite you to participate in the new live panel discussion dedicated to the Local elections in BiH held in November and December (elections in the City of Mostar) last year....

Admin

Nove inicijative za ukidanje “bijelog hljeba”- predstava za javnost ili ozbiljna namjera

U posljednjih nekoliko dana, tzv. “bijeli hljeb” tema je koja je nakon dužeg vremena ponovo aktuelna u bosanskohercegovačkoj javnosti. Povod tome bile su odluke jednog broja, sada već bivših nosioca...

Denis Čarkadžić