Idi na sadržaj

Regionalni projekti na POINT konferenciji

pohizNa POINT konferenciji predstavljen je veliki broj projekata civilnog društva iz našeg regiona. Pored domaćih organizacija predstavile su se organizacije iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Prvog dana konferencije  iz Centra civilnih inicijativa (CCI) je govorio o projektu monitoring vlasti u BiH koji provodi ova organizacija, a isti dan posjetitelji su imali priliku da čuju nešto više o projektu mjerenja istine na Balkanu kroz projekat Istinomjer. Istinomjer na Balkanu realizuje se u SrbijiMakedoniji i Bosni i Hercegovini, a zajedničku prezentaciju o projektu održale su Bojana Milošević iz organizacije Crta (SRB), Elena Ignatova iz Metamorfozisa (MK) i Tijana Cvjetićanin iz UG “Zašto ne?” (BiH).

Drugog dana konferencije Darko Brkan iz UG “Zašto ne?” je predstavio aplikaciju Glasometar, uz pomoć koje možete saznati kakve su ideološke preferencije političkih partija i glasača, a nakon njega Igor Sovilj, aktivista iz Prijedora održao je prezentaciju o online aktivizmu kroz umjetničke prakse, a govorio je o korištenju novih tehnologija u kontekstu Bosne i Hercegovine, te kako ih stare ideološke struje koriste za učvršćivanje dominantnih društvenih stavova.

Kroz prezentacije u tematskoj cjelini Izbori, drugog dana POINT-a  saznali smo na koji način je SMS korišten za monitoring izbora u Crnoj Gori. Ovaj projekat je predstavio Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) iz Podgorice, a predavanje na temu korištenja tehnologije u medijskom praćenju izbora održao je Mislav Bago, politički analitičar Nove TV iz Hrvatske.

Treći i posljednji dan POINT konferencije otvorili su David Cabo iz Pro Bono Publico (Španija), Valon Brestovci iz FLOSSK-a (Kosovo) i Boris Brkan iz UG “Zašto ne” (BiH), koji su govorili o unapređenju, širenju i pojednostavljenju slobodnog pristupa informacijama (FOIA), kroz korištenje web platformi i koda koji je razvijen u okviru projekta “Šta oni znaju” iz Velike Britanije.

O efikasnom korištenju ITC-a od strane predstavnika regionalnih organizacija civilnog društva govorili su  Darko Soković predstavnik Dokukina i platforme Supergrađanin, Nora Stojanovik iz makedonske organizacije HOPS (Healthy Options Project Skopje) te Sanjin Bužo građanski aktivista koji trenutno radi na projektu Documenta koji potiče proces suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj.

Za kraj POINT-a, posljednju prezentaciju je održao  Haris Ališić iz odjela za socijalne medije Al Jazeera Network-a. Haris je govorio o upotrebi novih medija od strane ove svjetske TV mreže i na koji način se novi mediji koriste u njenom regionalnom projektu na Balkanu.