Idi na sadržaj

Responsible Data Forum

RDFpostcard_thumborderOdgovorno korištenje podataka od strane organizacija koje se bave njihovom obradom je od izuzetne važnosti. Ove jeseni u Budimpešti, vise od 50 stručnjaka/inja iz cijelog svijeta se okupilo kako bi razgovarali o tome šta su odgovorni podaci i kako se odgovorno ponašati prilikom korištenja istih.

Dva predstavnika ”UG Zašto NE” su također učestvovali i prenijeli iskustva i dobre prakse sa Balkana na ovom veoma zanimljivom događaju, tokom kojeg su laptopi i mobilni aparati bili gotovo zabranjeni.

Dok se na više od 30 tema oko podataka raspravljalo ukratko, 10 je predstavljalo glavne teme za ovaj dvodnevni događaj.
Ukratko, na jednosatnim diskusijama dotkanuti su problemi npr. odgovorne data kampanje, odgovornih data vizualizacija, dokumentacija ljudskih prava ili strandardi za odgovorne podatke, dok se u 10 grupa za dva dana radilo na temama kao što su: podaci iz projektnog ciklusa, digitalna prvna pomoć, atomizirani sigurnosni planovi za organizacije, etc..

Ishodi rasprava i grupnog rada su bili veoma akciono orijentirani i usmjereni na to da bude što korisnije za sve praktičare.

Responsible Data Forum je serija događaja koje zajednički organizuju engine room i organizacija Aspiration.

Saznajte više na: https://responsibledata.io/

Više o tome sta su odgovorni podaci, dostupno je na: https://www.theengineroom.org/wp-content/uploads/Ways-to-practise-responsible-development-data.pdf