Revolt izbacio analizu rada Vlade TK

Gordan Isabegović

Omladinski pokret Revolt je izbacio analizu rada Vlade TK za dosadasnji tok mandata, koja je bazirana na stepenu ispunjenosti/započetosti ispunjavanja pojedinih obećanja koje su vladajuće partije u Tuzlanskom Kantonu dale u predizbornim programima.

Prema riječima glasnogovornika Revolta Gordana Isabegovića, iako je primijećen pomak u stepenu efikasnosti i ispunjenosti Programa Vlade TK u odnosu na vlade prethodnih mandata, važno je primijetiti činjenicu da su stranke vladajuće koalicije u znatnoj mjeri zanemarile predizborna obećanja, odnosno vlastite programske ciljeve na osnovu kojih su dobili mandat od građana. Revolt iznosi podatak da su vladajuće stranke u TK od formiranja vlasti započele sa realizacijom svega 13,88% programskih političkih ciljeva koji su u nadležnosti kantona. Tako je SDP započeo realizaciju 13,89% predizbornih političkih ciljeva/obećanja, SDA 16,22%, dok je NS Radom za boljitak započeo 11,54% ciljeva.

˝Naglašavamo da iz realizacije političkih ciljeva i obećanja direktno zavisi legitimitet same vlasti. Zato podsjećamo i upozoravamo Vladu da dok traje njen mandat mora imati na umu ono što su obećavali građanima, a od toga zavisi podrška. Naravno, imamo na umu da je ovo samo prvi dio mandata i da će se navedeni procenti sigurno povećavati, ali naglašavamo da je dosadašnji stepen realizacije prilično nizak, te ne obećava da će ni polovina obećanja političara na vlasti biti ispunjena tokom ovog mandata˝, kazao je Isabegović.

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti...

Sofija Tovarovic

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema građanima/kama i društvu na osnovu četiri principa – transparentnost,...

Amina Izmirlić

Pokrenuta Koalicija za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u Bosni i Hercegovini

Svečano pokretanje Koalicije za slobodu izražavanja i moderaciju sadržaja u Bosni i Hercegovini održano je 19. juna 2023. godine u prostorijama UN House u Sarajevu. Koalicija, osnovana u sklopu...

Danira Karović