Idi na sadržaj

“Revolt” u Bijeljini

radionica-u-bijeljiniOmladinski pokret “Revolt” je u Bijeljini 13.augusta, u sklopu kampanje “Razglasaj – tvoj glas će da odluči!”, održao edukativnu radionicu sa aktivistima iz lokalnih nevladinih organizacija.

Prema mišljenjima učesnika, područje općine Bijeljina predstavlja dobar teren za provođenje jednog ovakvog projekta jer građanski aktivizam nije razvijen u potrebnoj mjeri. Stoga, učesnici smatraju da ulične akcije, javne tribine i slične aktivnosti mogu u velikoj mjeri doprinijeti buđenju građanske svijesti, naročito u ovom predizbornom periodu.

Naglašena je potreba udruživanja nevladinih organizacija iz različitih gradova, a kao što je jedna od učesnica rekla – to ujedno pomaže suzbijanju etiketiranja NVO-a od strane određenih političkih stranaka, pa samim time im olakšava rad. Kao prioritetni cilj navedena je potreba edukovanja mladih o izborima i činjenici da trebaju da izadju na izbore i glasaju, jer je to najefikasniji način da učestvuju u oblikovanju svoje budućnosti.

Problemi na koje su domaćini nastojali da ukažu vezani su ponajviše za obrazovanje: postojanje državnih i privatnih fakulteta u svjetlu činjenice da njihove diplome nisu u istom rangu; stažiranje i pripravnička mjesta do kojih je jako teško doći jer je potrebna stranačka podrška; loša edukacija i profesorski kadar na fakultetima, nepostojanje prakse i praktičnog rada. Pored ovoga, kao probleme su naveli manjak kulturnih dešavanja, gubitak interesa za razvoj sredine i masovnu apatiju među mladima.

Jedan od glavnih problema je dobijanje pripravničkog mjesta. Prema riječima mladih iz Bijeljine, veliki broj njih ima more odbijenica i u razgovoru sa njima zaključeno je da je neophodno formirati komisiju koja bi određivala ko treba da dobije poziciju pripravnika a ko ne, jer trenutno glavni kriterij za dobijanje takvog mjesta je članstvo u vodećoj političkoj partiji. Ruralna područja i njihovo stanovništvo su također jedna od tema koje su se dotakli učesnici radionice. Svjedoci smo da se svaki put dešavaju iste stvari – prije izbora političari dođu, naprave koju cestu, sagrade koji kanal, riješe pitanje vode ili kanalizacije i ljudi glasaju za njih. Potrebno je da biračko tijelo shvati da mora stati u kraj takvim političkim podvalama i da mora zahtijevati puno više od sitnih popravki i praznih obećanja.

Razglasaj.ba