Idi na sadržaj

Sa novom godinom nova obećanja

Admin

Kao i prethodnih godina, Istinomjer i krajem 2020. godine donosi pregled nekih od najupečatljivijih obećanja visokih stranačkih funkcionera i nosioca javnih funkcija, a na čiju su se realizaciju isti obavezali tokom godine koja je pred nama. Među takvima su ona koja se odnose na oporavak ekonomije usljed pandemije novog koronavirusa, ali i ona u vezi infrastrukturnih projekata, kao i od ranije dobro poznata, te i ovaj put data obećanja za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji. 

Oporavak ekonomije i dolazak turista nakon masovne vakcinacije 

Lider SDA Bakir Izetbegović, gostujući u programu O kanala, dao je rokove kada će turisti ponovo u velikom broju doći u našu zemlju, a što bi utjecalo na poboljšanje ekonomskih prilika u BiH.

Dolazi vakcina – januar, februar, mart. Razmahaće se ponovo ekonomija razvijenih zemalja koje konzumiraju naše proizvode iz Bosne i Hercegovine. Otvorit će se granice. Doći će turisti ponovo u Bosnu i Hercegovinu. Čekajmo taj april iduće godine, obećavam da to neće biti 1. april, nego mjesec april u kojem će to, ako Bog da, da krene na bolje.

Bakir Izetbegović, 26. 11. 2020. 

Izmjene Izbornog zakona BiH

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nakon susreta sa Sergejom Lavrovim, ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije, ponovio je svoje uobičajeno obećanje o izmjenama Izbornog zakona BiH koje, kako je Istinomjer detaljno pisao, daje već devet godina. Inače, prema sporazumu kojeg su u junu 2020. godine potpisali Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kraj 2021. godine je “novi” krajnji rok za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH. U tom kontekstu, Čović je najavio:

Već smo definirali rok, prvih pola naredne godine kao neizborne godine da te promjene napravimo.

Dragan Čović, 15. 11. 2020.

Kandidatski status do ljeta 2021. godine

Članovi Predsjedništva BiH početkom oktobra 2021. godine boravili su u radnoj posjeti institucijama Evropske unije u Briselu. Tom prilikom istaknuto je da, u cilju sticanja kandidatskog statusa, BiH mora raditi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, tada je obećao:

Ne smijemo praviti prekide i moramo se predano okrenuti poslu. Tako ćemo što prije dobiti kandidatski status na ljeto iduće godine, kako je rekao i evropski komesar Oliver Varhely.

Šefik Džaferović, 9. 10. 2020.

Početak gradnje autoputa Sarajevo – Beograd u BiH

Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, u razgovoru za Dnevni avaz govorio je, između ostalog, i o gradnji autoputa Sarajevo – Beograd i dionicama, koji bi se, prema njegovim riječima, trebao početi graditi na proljeće 2021. godine:

Ovo je autoput koji ide od Kuzmina, Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja s Tuzlom i Sarajevom. Ova trasa, koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju, u dobroj je realizaciji. Drugi dio trase, prema Brčkom, isto tako se radi eksproprijacija i definisana je trasa, kao i od Brčkog do Vukosavlja. Dakle, na ovom dijelu puta mi ćemo imati riješene imovinskopravne odnose već početkom sljedeće godine i bit će i raspisan konkurs. Na proljeće počinje izgradnja puta koji ide od Rače prema Bijeljini.

Vojin Mitrović 4. 12. 2020.

Podsjećamo, u oktobru 2019. godine predsjednici Turske i Srbije, Recep Tayyip Erdogan i Aleksandar Vučić, te Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, u Sremskoj Rači su ozvaničili početak radova na autoputu od Beograda do Sarajeva, koji bi u dva pravca dolazio u BiH, i to od Beograda preko Kuzmina – Sremske Rače, pa do Bijeljine, te u drugom pravcu od Beograda preko Požege i Užica do granice sa BiH u blizini Višegrada. Prema najavama, autoput Sarajevo – Beograd finansirat će Turska.

 

Završetak ceste Neum – Stolac 

Kako je najavljeno iz Javnog preduzeća Ceste FBiH, konačno cestovno povezivanje Neuma, jedinog bh. grada na moru, sa ostatkom naše zemlje preko Stoca u narednoj godini trebalo bi biti okončano.

Činjenice da je tunel Žaba završen i da na svim dionicama nema predah, te da situacija s koronavirusom nije utjecala na dinamiku radova, dovoljno govore da cijeli projekt ide svojim tokom. Vjerujemo da će posao na izgradnji svih dionica biti završen koncem naredne godine.

Javno preduzeće Ceste FBiH, 13. 11. 2020.

Podsjećamo, 2020. godine započeti su radovi na izgradnji na posljednjoj dionici ove magistralne ceste, o čemu je Istinomjer ima priliku pisati.

 

Novi aerodromi u Bihaću i Trebinju

Iako je pandemija novog koronavirusa, turizam, a time i avioindustriju, bacila na koljena, to nije spriječilo da se aktiviraju stara obećanja o aerodromu u Trebinju, ali i Bihaću. Aerodrom u Trebinju se realizira u saradnji Vlade RS-a sa Vladom Srbije. Tako je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, za kraj 2021. godine najavio prve letove.

Imali smo sastanke u Beogradu i Trebinju, obilazili teren i dogovorili se da se u narednom periodu krene sa realizacijom projekta, za šta je formirano 10 operativnih timova, koji će činiti više od 100 ljudi. Oni će biti svakodnevno angažovani, kako bi se ispoštovali ciljevi da aerodrom bude u funkciji do kraja 2021. godine.

Mirko Ćurić, 12. 9. 2020.

 

S druge strane, aerodrom u Bihaću čeka investitora. Naime, tokom posjete gradu na Uni, Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao je da je Vlada ovog entiteta u ovaj projekat već uložila 13 miliona maraka. Direktor Javnog preduzeća “Aerodrom Bihać” Smail Nuhić kazao je da bi 2021. godine trebali predati zahtjev za građevinsku saglasnost. Struka je dala svoje mišljenje kada bi cjelokupni projekat trebao biti gotov.

U roku od dvije godine se može završiti izgradnja aerodroma. Kolege iz Rima su nam dali informaciju da je ova lokacija veoma perspektivna za izgradnju objekata. Skromno smo projektirali budžet iz razloga da ne bi odbili i naše domaće investitore. Oprema nije predmet projekta, ali sve drugo jeste. Ako sve bude teklo u najboljoj mogućoj opciji, u 2023. godini je planirano da bi se mogli izvesti i prvi letovi na bihaćkom aerodromu.

Smail Nuhić, 24. 6. 2020. 

Početak gradnje Termo bloka 7 u TE Tuzla

U novembru 2019. godine započeli su pripremni radovi na izgradnji Termo bloka 7 u TE Tuzla. Rok za završetak tih radova bio je 12 mjeseci koji su, prema riječima Senada Salkića, izvršnog direktora za kapitalne investicije Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, okončani. Sada, nakon pripremnih, idu glavni radovi na izgradnji ovog elektroenergetskog objekta.

Mi očekujemo da gradilište kineskim partnerima bude predato u polovini januara, dakle negdje oko 15. januara, a nešto intenzivnije radove možemo očekivati sredinom naredne godine.

Senad Salkić, 25. 6. 2020.

Početak radova na tunelu Prenj na Koridoru Vc

Tunel Prenj na Koridoru Vc je najzahtjevniji i najduži tunel u BiH koji bi se trebao graditi. Intenziviranje radova na Koridoru Vc se odavno najavljuje, na šta se Istinomjer već osvrtao. Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH, dao je rokove za 2021. godinu za tunel Prenj, ali i još jedno u nizu obećanja kada bi svi radovi na autoputu na Koridoru Vc trebali biti gotovi.

Finansijsku konstrukciju za taj projekat ćemo zatvoriti do kraja godine, a u novoj već raspisati i tender. Završetak je planiran za šest godina. U međuvremenu će i sve druge dionice biti gotove. Premijer Novalić govorio je o 2028. kao godini završetka, a ja sam veći optimista i smatram da to može biti godina ili dvije ranije.

Denis Lasić,  21. 10. 2020.

Prilikom posjete Mostaru, Fadil Novalić, premijer FBiH, za kraj 2021. godine najavio je početak gradnje tunela Prenj.

Kako se iz priloženih najava onog što se planira započeti, odnosno završiti tokom 2021. godine vidi, većinom se radi o infrastrukturnim projektima, a sve s ciljem, kako je kazao Fadil Novalić, da se do kraja 2021. godine vratimo na ekonomski nivo prije pandemije novog koronavirusa.

S ciljem usmjeravanja političkog i javnog diskursa u BiH ka promociji političke odgovornosti kao temeljnog principa demokratije, Istinomjer će i tokom 2021. godine u svom fokusu imati promociju odgovornosti političkih partija koje participiraju u izvršnoj vlasti, kao i nosioca javnih funkcija koji imaju odgovornost prema građanima/kama BiH.

S tim u vezi, nastavićemo vrednovati izjave nosioca javnih funkcija u smislu njihove dosljednosti, istinitosti i ispunjavanja obećanja koja daju u svojim javnim istupima, ali i pratiti ispunjavanje predizbornih obećanja iz izbornih programa političkih partija koje su dobile mandat da obnašaju vlast na lokalnom nivou, na nivou Kantona Sarajevo, te entitetskim i državnom nivou.

(Istinomjer.ba)