Idi na sadržaj

Samo 25 kandidata/kinja dostavilo programe, najbolji NS, SDP, SDS i SBiH

Na inicijativu UG „Zašto ne“ od 548 kandidata/kinja za načelnike/ce dostavljeno samo 25 programa, najbolji su Naša Stranka sa 5 dostavljenih programa, SDP sa 3, SDS i SBiH sa po dva, a programe nije dostavilo čak 17 parlamentarnih partija, među kojima i SNSD, NSRZB, SBB i PDP

 

Udruženje građana “Zašto ne” uputilo je poziv kandidatima/kinjama za općinske načelnike/ce na Lokalnim izborima 2012, da dostave inicijativi “Istinomjer” svoje izborne programe za lokalne izbore. Poziv je upućen svim partijama i koalicijama koje su imale kandidate/kinje za načelnike/ce općina, kao i nezavisnim kandidatima na lokalnim izborima. Na ovaj način kontaktiran je 491 politički subjekt, a kao baza kontakata korištena je zvanična lista Centralne izborne komisije BiH sa kontaktima ovjerenih političkih subjekata – kandidata/kinja na lokalnim izborima 2012. godine. Ukupno je kontaktirano 16 nezavisnih listi kandidata, 85 nezavisnih kandidata, 330 političkih partija, te 62 koalicije.

 

Od svih kontaktiranih političkih subjekata, na adresu UG “Zašto ne” stiglo je ukupno 29 odgovora, od čega dva nisu sadržala nikakav izborni program. Od preostalih 27 odgovora, 19 je sadržalo razrađene programske dokumente kandidata/kinje, 6 nisu sadržali program, ali su uključivali izjave kandidata/kinje sa navedenim predizbornim obećanjima i planovima za mandat 2012-2016. godine.

U dva slučaja dostavljeni su programi stranke i koalicije koje nisu imale kandidata/kinju za načelnika/cu u svojoj općini, ali su dostavile program svoje stranke za opštinske vijećnike/ce (s obzirom da se lokalni “Istinomjer” bavi programima kandidata/kinja za načelnice, ovi odgovori dalje nisu uzeti u obzir).

 

Stranke, koalicije, liste i nezavisni/e kandidati/kinje za načelnike/ce čiji su programi dostavljeni su sljedeći:

 

1)      Lejla Somun-Krupalija, Naša stranka (Centar Sarajevo)

2)      Arijana Aganović, Naša stranka (Stari grad Sarajevo)

3)      Sabina Čudić, Naša stranka (Novo Sarajevo)

4)      Ajla Šišić, Naša stranka (Novi grad Sarajevo)

5)      Ilija Tomić, Naša stranka (Kotor Varoš)

6)      Amra Mehmedbegović-Živanović, SDP BiH (Travnik)

7)      Ermin Hajder, SDP BiH (Bosanski Petrovac)

8)      Ernest Đonko, SDP BiH (Stolac)

9)      Obren Petrović, SDS (Doboj)

10)   Drago Bundalo, SDS (Kostajnica)

11)   Abid Šarić, SBiH (Hadžići)

12)   Osman Hopić, SBiH (Doboj Jug)

13)   Emdžad Galijašević, SDA (Bihać)

14)   Brano Šurkić, HDZ BIH (Vareš)

15)   Milutin Pejić, SDP RS (Banja Luka)

16)   Guberac Dragan, HSP Herceg-Bosne (Odžak)

17)   Ninoslav Sušilović, Posavska stranka (Orašje)

18)   Mihajlo Tovirac, Nezavisna stranka Dr.Mihajlo Tovirac (Šamac)

19)   Radosav Živković, Pokret za naš grad Pale (Pale)

20)   Nikola Bilić, Hrvatska koalicija za Jajce HDZ 1990 – HKDU (Jajce)

21)   Ivan Fofić, Hrvatska koalicija za općinu Prozor-Rama HSP BiH – HSS S. Radić (Prozor-Rama)

22)   Matija Marjanović, nezavisni kandidat (Vitez)

23)   Amir Hadžić, nezavisni kandidat (Bihać)

24)   Munib Alibegović, nezavisni kandidat (Visoko)

25)   Damjan Pajić Micin, nezavisni kandidat (Bijeljina)

 

 

Najviše programa, kako brojčano, tako i procentualno, dostavila je Naša stranka (od ukupno 5 kandidata/kinja za općinske načelnike/ce, koliko ova partija ima na lokalnim izborima, dostavljeno je svih 5 programa).

Za ovom strankom slijedi SDP BiH, koji je dostavio 3 programa, dok je na lokalnim izborima iz ove stranke kandidovano 57 kandidata/kinja; Stranka za BiH dostavila je 2 programa od ukupno 25 kandidata/kinja;  SDS je dostavila 2 programa, a imala je 49 kandidata/kinja; SDA je dostavila 1 program, a imala je 51 kandidata/kinju; HDZ je dostavila 1 program, a imala je 31 kandidata/kinju. Sve ostale partije i koalicije imale su samo po jednog kandidata/kinju za koje su dostavile svoje programe. Od ukupno 85 nezavisnih kandidata, njih 4 su dostavila svoje programe.

 

SNSD, koji u aktuelnom mandatu ima najveći broj opštinskih načelnika/ca u BiH (40 od 143), a koji na lokalnim izborima 2012. ima čak 72 kandidata, nije dostavio program ni za jednog od njih. Pored SNSD-a, ni sljedeće partije koje učestvuju u radu parlamenata od kantonalnog do državnog nivoa vlasti, nisu dostavile program ni za jednog/u kandidata/kinju:

 

NSRZB (Narodna stranka “Radom za boljitak”)

SBB BiH  (Savez za bolju budućnost)

PDP (Partija demokratskog progresa)

DNS (Demokratski narodni savez)

SP RS (Socijalistička partija Republike Srpske)

DP (Demokratska partija)

DNZ (Demokratska narodna zajednica)

A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti)

LDS (Liberalno-demokratska stranka)

BOSS (Bosanska stranka)

SDU (Socijaldemokratska unija)

Stranka penzionera

BPS (Bosansko-hercegovačka patriotska stranka)

HNZ (Hrvatska narodna zajednica)

NDS (Narodna demokratska stranka)

SRS RS (Srpska radikalna stranka Republike Srpske)

 

Procentualno, od ukupno 548 kandidata/kinja za načelnike/ce na lokalnim izborima, svoje programe ili predizborna obećanja za mandat 2012-2016. godine, dostavilo je samo njih 4,56%, a broj parlamentarnih partija koje nisu dostavile nijedan program, veći je od broja partija koje su dostavile program za makar jednog/u kandidata/kinju.

 

Na osnovu ovog rezultata može se zaključiti da ogromna većina kandidata/kinja ili nema izrađene izborne programe, ili ne smatra da ih je potrebno prezentirati široj javnosti, što ostavlja negativan utisak o stepenu svijesti o političkoj odgovornosti prema građanima i građankama koji/e bi na lokalnim izborima trebali ukazati povjerenje ponuđenim kandidatima/kinjama. Ovakav rezultat pokazuje da partije još uvijek ne pridaju dovoljan značaj izbornim programima u komunikaciji sa javnošću i sopstvenim biračima/cama, čak ni u jeku predizborne kampanje. Takav stav bi glasači/ce trebali/e kazniti 7. oktobra na svojim biračkim mjestima, tako što će svoj glas uskratiti onim kandidatima/kinjama koji im nisu ponudili jasne programe i dokumentovana predizborna obećanja, čiju bi ispunjenost građani/ke mogli pratiti i ocijeniti po isteku mandata 2012.-2016. godine.

Cijelo saopštenje možete preuzeti na linku ispod:

Saopštenje za javnost – Izvještaj o dostavljanju programa za lokalne izbore 2012 godine