Saopštenje povodom optužbi Ambasade Ruske Federacije u BiH

Jučerašnja objava na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u kojoj se Raskrinkavanje optužuje za “spinovanje”, “širenje lažnih informacija” i “primanje novca za antirusku propagandu” predstavlja pokušaj diskreditacije i zastrašivanja medija u BiH te nastavak širenja dezinformacija i ratne propagande, koji je za svaku osudu. 

Podsjećamo javnost da je prošli put kada je Ambasada sa svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama govorila o “medijskim spinovima” i “antiruskoj propagandi sa Zapada” datum bio 17. februar 2022, a navodne antiruske dezinformacije odnosile su se na medijske izvještaje o nadolazećoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Ambasada je tada navela da “ideja koja se širi u medijima o navodnoj mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu (…) nema osnova”. Kao i u mnogim drugim slučajevima kada se radilo o ratnoj propagandi Ruske Federacije, riječi su demantovane djelima – ovog puta samo sedam dana kasnije, kada je Rusija napala Ukrajinu.

Ambasada Ruske Federacije ni ovoga puta nije ponudila nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Umjesto toga, ponovili su iste neistine o “razvijanju i modifikaciji virusa u američkim vojnim laboratorijama”, kojima smo se već bavili u četiri navrata (1, 2, 3, 4). One su bile i predmet provjere činjenica brojnih fact-checking redakcija u svijetu još od 2015. godine, kada ih je počela širiti ruska državna propaganda. Od tada do danas nije ponuđen nikakav dokaz ni za jednu besmislenu tvrdnju o djelovanju “vojnih biolaboratorija”. Takve je tvrdnje širila i sama Ambasada Ruske Federacije u BiH, uključujući i priče o razvijanju navodnog biološkog oružja koje bi targetiralo “rusku DNK” (koncept nepoznat u biologiji) te one o navodnom razvijanju ili modifikaciji virusa SARS-CoV-2, koje su ovoj staroj antiukrajinskoj propagandi pridodate u novije vrijeme. 

U posebno apsurdnom maniru, Ambasada nalazi navodnu potvrdu svojih laži u izjavama glasnogovornika Pentagona Johna Kirbyja, koji je još u martu 2022. godine eksplicitno negirao navode o razvijanju biološkog oružja i vojnim laboratorijama, nazvavši ih apsurdnim i smiješnim, što je učinio i u odgovoru na nedavno ponavljanje ovakvih optužbi iz Rusije. 

Zvanični Program saradnje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država s ukrajinskim Ministarstvom zdravlja, o kojem je govorio Kirby, a u kojem je ukrajinskom ministarstvu pružana tehnička podrška za unapređenje laboratorija javnog zdravstva, postoji od 2005. godine i informacija o tome oduvijek je bila javna, što smo više puta istakli i u svojim fact-checking analizama. 

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Ambasada Ruske Federacije u BiH na ovaj način doprinosi ne samo širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini već i o pandemiji Covid-19. Objave Ambasade, zahvaljujući podršci ideološki i politički im bliskih medija, dobijaju vidljivost i dopiru do brojnih građana/ki kod kojih mogu stvoriti utisak da su besmislice o “namjernom širenju Covid-19” tačne. 

Na taj se način dodatno podriva povjerenje u naučne činjenice o virusu i zaštiti od virusa, već narušeno brojnim dezinformacijama i teorijama zavjere koje su se širile tokom pandemije. Ambasada, stoga, ovakvim objavama direktno potiče širenje pogrešnih i štetnih predstava o zaraznoj bolesti koja je odnijela desetine hiljada života u BiH i regiji. Ovakvo je djelovanje Ambasade nedopustivo i neodgovorno prema bh. društvu i pozivamo je da s njim odmah prestane.  

Konačno, kao što smo nebrojeno puta istakli, podaci o izvorima finansiranja Raskrinkavanja objavljeni su na našoj stranici od samog početka našeg rada, u skladu s Kodeksom Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) čija smo potpisnica još od 2019. godine. Ambasada se, stoga, ne mora truditi da o tome traži “naše medijske izvještaje”, jer su te informacije kontinuirano dostupne na našoj stranici u rubrici “O Raskrinkavanju”. Dodatno, o kvalitetu našeg rada ne govore izvori našeg finansiranja, već striktno pridržavanje profesionalnih standarda i metodologije, kao i redovne evaluacije koje prolazimo svake godine kako bismo zadržali članstvo u IFCN-u.

Ukoliko Ambasada Ruske Federacije u BiH posjeduje bilo kakve dokaze za apsurdne tvrdnje koje iznosi, kao i za insinuacije o nepouzdanosti našeg “resursa”, pozivamo ih da ih odmah stavi na raspolaganje bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti. 

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic