Idi na sadržaj

Saopštenje povodom optužbi Ambasade Ruske Federacije u BiH

Admin

Jučerašnja objava na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini u kojoj se Raskrinkavanje optužuje za “spinovanje”, “širenje lažnih informacija” i “primanje novca za antirusku propagandu” predstavlja pokušaj diskreditacije i zastrašivanja medija u BiH te nastavak širenja dezinformacija i ratne propagande, koji je za svaku osudu. 

Podsjećamo javnost da je prošli put kada je Ambasada sa svojih zvaničnih naloga na društvenim mrežama govorila o “medijskim spinovima” i “antiruskoj propagandi sa Zapada” datum bio 17. februar 2022, a navodne antiruske dezinformacije odnosile su se na medijske izvještaje o nadolazećoj invaziji Rusije na Ukrajinu. Ambasada je tada navela da “ideja koja se širi u medijima o navodnoj mogućoj ruskoj invaziji na Ukrajinu (…) nema osnova”. Kao i u mnogim drugim slučajevima kada se radilo o ratnoj propagandi Ruske Federacije, riječi su demantovane djelima – ovog puta samo sedam dana kasnije, kada je Rusija napala Ukrajinu.

Ambasada Ruske Federacije ni ovoga puta nije ponudila nikakve dokaze za svoje tvrdnje. Umjesto toga, ponovili su iste neistine o “razvijanju i modifikaciji virusa u američkim vojnim laboratorijama”, kojima smo se već bavili u četiri navrata (1, 2, 3, 4). One su bile i predmet provjere činjenica brojnih fact-checking redakcija u svijetu još od 2015. godine, kada ih je počela širiti ruska državna propaganda. Od tada do danas nije ponuđen nikakav dokaz ni za jednu besmislenu tvrdnju o djelovanju “vojnih biolaboratorija”. Takve je tvrdnje širila i sama Ambasada Ruske Federacije u BiH, uključujući i priče o razvijanju navodnog biološkog oružja koje bi targetiralo “rusku DNK” (koncept nepoznat u biologiji) te one o navodnom razvijanju ili modifikaciji virusa SARS-CoV-2, koje su ovoj staroj antiukrajinskoj propagandi pridodate u novije vrijeme. 

U posebno apsurdnom maniru, Ambasada nalazi navodnu potvrdu svojih laži u izjavama glasnogovornika Pentagona Johna Kirbyja, koji je još u martu 2022. godine eksplicitno negirao navode o razvijanju biološkog oružja i vojnim laboratorijama, nazvavši ih apsurdnim i smiješnim, što je učinio i u odgovoru na nedavno ponavljanje ovakvih optužbi iz Rusije. 

Zvanični Program saradnje Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država s ukrajinskim Ministarstvom zdravlja, o kojem je govorio Kirby, a u kojem je ukrajinskom ministarstvu pružana tehnička podrška za unapređenje laboratorija javnog zdravstva, postoji od 2005. godine i informacija o tome oduvijek je bila javna, što smo više puta istakli i u svojim fact-checking analizama. 

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da Ambasada Ruske Federacije u BiH na ovaj način doprinosi ne samo širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini već i o pandemiji Covid-19. Objave Ambasade, zahvaljujući podršci ideološki i politički im bliskih medija, dobijaju vidljivost i dopiru do brojnih građana/ki kod kojih mogu stvoriti utisak da su besmislice o “namjernom širenju Covid-19” tačne. 

Na taj se način dodatno podriva povjerenje u naučne činjenice o virusu i zaštiti od virusa, već narušeno brojnim dezinformacijama i teorijama zavjere koje su se širile tokom pandemije. Ambasada, stoga, ovakvim objavama direktno potiče širenje pogrešnih i štetnih predstava o zaraznoj bolesti koja je odnijela desetine hiljada života u BiH i regiji. Ovakvo je djelovanje Ambasade nedopustivo i neodgovorno prema bh. društvu i pozivamo je da s njim odmah prestane.  

Konačno, kao što smo nebrojeno puta istakli, podaci o izvorima finansiranja Raskrinkavanja objavljeni su na našoj stranici od samog početka našeg rada, u skladu s Kodeksom Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN) čija smo potpisnica još od 2019. godine. Ambasada se, stoga, ne mora truditi da o tome traži “naše medijske izvještaje”, jer su te informacije kontinuirano dostupne na našoj stranici u rubrici “O Raskrinkavanju”. Dodatno, o kvalitetu našeg rada ne govore izvori našeg finansiranja, već striktno pridržavanje profesionalnih standarda i metodologije, kao i redovne evaluacije koje prolazimo svake godine kako bismo zadržali članstvo u IFCN-u.

Ukoliko Ambasada Ruske Federacije u BiH posjeduje bilo kakve dokaze za apsurdne tvrdnje koje iznosi, kao i za insinuacije o nepouzdanosti našeg “resursa”, pozivamo ih da ih odmah stavi na raspolaganje bosanskohercegovačkoj i međunarodnoj javnosti.