Idi na sadržaj

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Sofija Tovarović

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod nazivom “Evolucija propagandnih narativa o Ukrajini”. Događaj je okupio paneliste/ice sa Zapadnog Balkana, Ukrajine i Bliskog istoka. 

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je tokom panela kako se “ovaj rat ne odvija samo na bojnom polju”. 

“Rat se odvija i na mnogim drugim poljima, pa tako i u informacijskom prostoru. Mehanizmi za manipulaciju informacijama koje je Rusija stvorila, uključujući i one prethodnih godina, postali su moćan instrument rata koji se koristi na globalnom nivou. Integritet, profesionalno novinarstvo i snažno civilno društvo ključni su u ratnim vremenima, kada dolazi do manipulacije informacijama i širenja dezinformacija”, kazao je Sattler.

O propagandnim narativima tokom panela govorili/e su Jevhen Fedčenko, glavni urednik platforme StopFake iz Ukrajine, Marija Vučić, novinarka KRIK-a, Tijana Cvjetićanin, urednica platforme za provjeru činjenica Raskrinkavanje, Iyad El-Baghdadi, direktor Jamal Khashoggi Disinformation Monitor, i Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Tijana Cvjetićanin, urednica Raskrinkavanja, predstavila je analizu dezinformacijskih narativa vezanih za rusku invaziju na Ukrajinu. 

“Raskrinkavanje je identificiralo šest dominantnih dezinformacijskih narativa u javnom prostoru u BiH i regiji tokom 2022. godine. Društvene mreže i pojedini mediji odigrali su ključnu ulogu u širenju ovih propagandnih narativa. Prebacivanje krivnje za rat s Rusije na zapadne zemlje jedan je od najraširenijih narativa. S tim je usko povezan i narativ Ukrajine kao države koja predstavlja nuklearnu prijetnju Rusiji. Preostali narativi odnose se na veličanje Rusije kao vojne sile, negiranje državnosti Ukrajine i predstavljanje aktuelne vlade kao ‘nacističkog režima’ te uticaj sankcija na ekonomiju. Postoji i narativ u kojem se zapadni mediji optužuju za objavljivanje neistina o ruskim akcijama”, rekla je Cvjetićanin.

Jevhen Fedčenko, glavni urednik platforme za provjeru činjenica StopFake iz Ukrajine, istakao je kako se ne možemo boriti protiv dezinformacija na jednom mjestu.

“Ne možete to raditi samo u Ukrajini. Sada je to veliki globalni problem i moramo raditi zajedno kako bismo ga zajedno pronašli na globalnom nivou. Ono što Ukrajinci/ke traže na kraju ovog rata jeste i pravda, a ne samo pobjeda. Pravda podrazumijeva da će biti kažnjeni i oni koji proizvode sistem dezinformacija”, rekao je Fedčenko.

Panel-diskusija dio je šire EU aktivnosti pod nazivom “Povezivanje medijskih zajednica u doba dezinformacija”, koja je održana 24. i 25. februara u Sarajevu. Okupila je novinare/ke, stručnjake/inje za provjeru činjenica, medijske profesionalce/ke i akademike/kinje sa Zapadnog Balkana, zemalja Istočnog partnerstva, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i šire. Cilj ovih aktivnosti jeste povećati sinergiju preko granica te mapirati potrebe medijskih zajednica i podržati njihov rad.

(europa.ba)