Sarajevo i Banja Luka: Ulična akcija “Prazna obećanja su najbolja reklama”

promjenaAktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava BiH – YIHR BH i “Oštre nule” iz Banje Luke danas će u 12 sati realizirati zajedničku uličnu akciju u Sarajevu i Banjoj Luci s motom “Prazna obećanja su najbolja reklama“.

Jedan od ciljeva ove akcije jeste podsjećanje građana i građanki na obećanja koja su prije četiri godine dale vladajuće političke partije.

Noseći majice s natpisima “Prazna obećanja su najbolja reklama“, te “3. oktobar RAZMISLI!“ aktivisti i aktivistkinje Inicijative i Oštre nule dijelit će paketiće u kojima će biti listić s natpisom “Prazna obećanja su najbolja reklama“’.

Paketići će biti označeni natpisima kao što su: “Bolje zdravstvo”, “Bezvizni režim”, “Reforma obrazovanja”, “Više radnih mjesta i zapošljavanje mladih”, ”Evropski standardi visokog obrazovanja”.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative u okviru sarajevske akcije žele simbolično prikazati odnos vlasti prema građankama i građanima, koji su uprkos svemu i dalje pasivni.

Zato će, uvezani lancima i s pištaljkama prošetati od Katedrale do BBI centra, kako bi skrenuli pažnju građana i građanki Sarajeva.

“Lanci su simbol ograničenja mladih u Bosni i Hercegovini, koji su s druge strane pasivni i rijetko šta čine kako bi promijenili aktuelno stanje. U suradnji s neformalnom grupom mladih Oštra nula iz Banje Luke slična akcija će se održati u isto vrijeme i u Banjoj Luci, te na taj način želimo pokazati da su problemi nas mladih isti u cijeloj zemlji, a da političari nisu uradili ništa da to stanje promijene. Mi, mladi, to moramo promijeniti”, istakao je Adis Hukanović, aktivista Inicijative ulična akcija.

FENA/Razglasaj.ba

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti...

Sofija Tovarovic

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema građanima/kama i društvu na osnovu četiri principa – transparentnost,...

Amina Izmirlić

Okrugli sto: Transparentnost procesa donošenja odluka u BiH

Na okruglom stolu koji je 14. juna 2023. godine, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, organizirao Transparency International u BiH (TIBiH) predstavljeni su rezultati istraživanja objavljenih u...

Admin