Idi na sadržaj

Sarajevo je u junu domaćin najveće svjetske konferencije za provjeru činjenica

Sofija Tovarović

Sarajevo će u junu 2024. ugostiti Global Fact 11, najveću svjetsku godišnju konferenciju za provjeru činjenica, koja se organizuje od strane Medjunarodne mreže za provjeru činjenica i Poynter instituta iz Floride (SAD), a uz lokalnu podršku UG “Zašto ne” iz Sarajeva i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 

Global Fact je najveća i najutjecajnija svjetska konferencija koja okuplja medijske redakcije posvećene fact-checkingu. Konferencija se do sada održavala u velikim svjetskim centrima i gradovima kao što su London, Buenos Aires, Madrid, Rim, Cape Town, Oslo i Seul, a u njoj je učestvovalo više od 3.700 ljudi sa svih kontinenata. 

Sarajevo će biti prvi grad u regiji Zapadnog Balkana koji će ugostiti Global Fact, a očekuje se da će konferencija okupiti između 500 i 600 medijskih profesionalaca/ki i učesnika/ca iz svijeta novinarstva, fact-checkinga, borbe protiv dezinformacija, akademske zajednice, informacijskih tehnologija i medijskih studija. Među istaknutim govornicima ove godine su i dobitnica Nobelove nagrade i urednica Rapplera Maria Ressa (Filipini), politolog i poznati autor Steve Levitsky, ekspertica za vještačku inteligenciju Nikita Roy i drugi. Na Global Factu će učestvovati i predstavnici tehnoloških platformi kao što su Facebook, TikTok, You-tube, Google i druge.    

Organizator Global Facta je Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), koju je 2015. godine pokrenuo Poynter institut. Lokalni partner i domaćin konferencije je Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, uz podršku Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, kao i regionalne mreže za provjeru činjenica SEE Check, u kojoj se nalaze Raskrinkavanje iz Crne Gore, Faktograf iz Hrvatske, Raskrikavanje i Fake News Tragač iz Srbije i Razkrikavanje iz Slovenije. 

IFCN čini više od 140 medijskih redakcija koje su posvećene fact-checkingu i potpisnice su njegovog Kodeksa principa. Ove redakcije dolaze iz 65 zemalja te svoje sadržaje objavljuju na 80 jezika. Zbog svog rada na promociji novinarstva zasnovanog na činjenicama, IFCN je 2021. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir