Idi na sadržaj

Sastanak sa članom Predsjedništva BiH, gosp. Željkom Komšićem

U petak, 27.07.2012, član Predsjedništva BiH gosp. Željko Komšić održao je u svom kabinetu sastanak  sa predstavnicima 15 organizacija civilnog društva koje su se u proteklom periodu oštro usprotivile prijedlogu SDP-a i HDZ-a o načinu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ¨Sejdić i Finci¨.

Predstavnici organizacija civilnog društva istakli su da su ohrabreni odlučnošću gospodina Komšića da stane u odbranu građanske BiH i ponovili razloge svog neslaganja sa spornim prijedlogom.

¨Činjenica je da se ovim sporazumom  umjesto da se ukine, jača diskriminacija  građana i građanki BiH koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda.  Žalosno je da se odluka Evropskog suda za ljudska prava, čijom se implementacijom trebao unaprijediti ustavni položaj Ostalih u BiH, na ovaj način iskorištava da se taj položaj dodatno oteža i na duže staze ukine svaka mogućnost da svi oni koji se ne osjećaju kao pripadnici/e konstitutivnih naroda u BiH ravnopravno učestvuju u  političkom životu i ostvaruju ista prava kao konstitutivni narodi.¨

U nastavku razgovora, rečeno je  da je poražavajuća činjenica da su predstavnici navedenih političkih partija, vođeni aktuelnim stranačkim interesima, ostali pri tome da  ovaj sporazum pretoče u Ustav BiH i Ustav Federacije BiH, te da će, ukoliko se prijedlog u ovom obliku uputi u parlamentarnu proceduru, to ostati upamćeno kao najveći atak na demokratiju i ljudska prava u poslijeratnoj BiH.

Zaključeno da se usvajanje ovog sporazuma kao temelja za ustavne reforme mora na svaki način zaustaviti   ako on dospije u parlamentarnu proceduru, te da parlamentarni zastupnici moraju biti svjesni da bi, dizanjem ruke za ovakav prijedlog ustavnih amandmana, direktno podržali uvođenje aparthejda u BiH i tako izgubili svaku podršku u onom dijelu biračkog tijela koji se tome protivi.

Gospodin Dervo Sejdić, aplikant pred Sudom za ljudska prava u Strazburu i jedan od predstavnika organizacija civilnog društva, u razgovoru sa Predsjednikom Komšićem je komentarisao: ¨Cilj moje tužbe  Sudu u Strazburu  bio je da  obezbijedim  nadu stotinama hiljada ljudi u BiH koji se ne osjećaju kao pripadnici konstitutivnih naroda, da će moći biti ravnopravno birani, te da će bilo ko među njima imati šansu da  jednog dana sjedi u istoj ovoj zgradi Predsjedništva i radi u najboljim interesima ove zemlje. Ova nada, koja je probuđena odlukom suda iz 2009. godine, danas se ovim sporazumom gasi, a građani BiH, svi oni koji ne pripadaju konstitutivnom narodu na teritoriji na kojoj je on većina, tjeraju se da budu građani drugog reda. Danas u Predsjedništvu BiH nemamo članove iz reda naroda koji nisu konstitutivni, ali imamo osobu koja je odlučila da interese svih građana BiH stavi ispred interesa jedne partije,  interesne grupe, pa čak i svojih vlastitih interesa. To je jedan od razloga zbog kojih organizacije civilnog društva još uvijek nisu izgubile nadu da ovaj sramni sporazum ipak neće postati realnost u BiH te da daljnji koraci, kao što su nove tužbe i pozivi na bojkot popisa 2013. godine,  neće biti potrebne. S druge strane, mi ostajemo spremni da pribjegnemo i ovakvim postupcima ukoliko nam ne preostane nijedna drugačija mogućnost za odbranu ideje ravnopravnosti i demokratije u BiH¨.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, g. Željko Komšić, još jednom je ponovio da je ovakav sporazum neprihvatljiv te da mora doživjeti ispravke, ali ne kozmetičke nego suštinske.

Na sastanku su, u ime koalicije organizacija civilnog društva, prisustvovali predstavnici organizacija:

Kali Sara – Romski informativni centar (Sarajevo)

UG Zašto ne (Sarajevo)

Pravni institute u BiH (Sarajevo)

Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo)

Fondacija Ekipa (Sarajevo)

Pokret Dosta

Akcija građana (Sarajevo)

Udruženje za kulturu I umjetnost Crvena (Sarajevo)

UG Revolt (Tuzla)

Cijelo saopštenje preuzmite na linku ispod:

Saopštenje: Sastanak sa članom Predsjedništva BiH gosp. Željkom Komšićem