Idi na sadržaj

Sedmo izdanje POINT konferencije od 17. do 19. maja

Alisa Karović

Novo, sedmo izdanje POINT konferencije održat će se u Sarajevu od 17. do 19. maja u Art kinu Kriterion.

POINT 7.0 je najveća konferencija ovog tipa u regionu, koja okuplja više od 200 predstavnika organizacija civilnog društva i aktivista iz regiona istočne i jugoistočne Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike i drugih dijelova svijeta, koji su angažovani na korištenju novih tehnologija za zagovaranje odgovornog, transparentnog i sigurnog društva.

Ovogodišnja konferencija će se baviti najnovijim međunarodnim i regionalnim pitanjima i izazovima, a također će ponuditi nekoliko zanimljivih radionica posljednjeg dana konferencije.

Neke od tema o kojima će se govoriti ove godine na prezentacijama, panel diskusijama i radionicama su provjera činjenica i medijska pismenost u regionu i svijetu; kako koristiti tehnologiju za suzbijanje govora mržnje; pametni gradovi; američka politika u post-truth dobu; otvorenost vlade i mnoge druge teme.

Na POINT-u 7.0 će o novinarstvu u digitalnom svijetu govoriti Aliaume Leroy, istraživač BellingCat-a i opensource istraživački novinar “Africa Investigations” odjela BBC World-a i Jerremy Druker iz Transitions Online iz Češke Republike.

“Kako se slažu lažne vijesti i strani uticaj?”  je naziv teme o kojoj će razgovarati Miriam Lexman iz IRI Beacon projekta i Lucas Graves sa Reuters Instituta.

Adam Chodikoff, producent TV show-a “The Daily Show with Trevor Noah”, će govoriti o tome kako da spojiti činjenice sa komedijom.

Takođe, kao i prethodnih godina, prezentirat ćemo regionalne projekate koji su razvijeni u protekloj godini.

POINT konferencija je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja jugoistočne Evrope, koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu.

POINT teži ka tome da bude platforma za civilno društvo koja potiče upotrebu novih tehnologija – alat za edukaciju o korištenju novih tehnologija i društvenih mreža; forum za razmjenu mišljenja i iskustava; inkubator za razvoj ideja, projekata i strategija; virtualno mjesto za umrežavanje i informiranje socijalno svjesnih korisnika interneta; kao i društvena mreža za istraživanje i traženje partnera i saradnika i izgradnju koalicija.

POINT 7.0 organizuje ACTION SEE mreža, čiji su članovi „Zašto Ne“ iz BiH, CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) iz Srbije, Fondacija Metamorphosis iz Makedonije i Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore. ACTION SEE mrežu finansira EU.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju, Balkanskim fondom za demokratiju, GONG-om (sufinansiran od strane programa Evropske Unije za građane), fondacijom Friedrich Ebert, fondacijom Friedrich Naumann, TransparenCEE mrežom i Ambasadom SAD u BiH.

Učešće u POINT 7.0 konferenciji je besplatno i otvoreno za javnost!