Sedmo izdanje POINT konferencije od 17. do 19. maja

Novo, sedmo izdanje POINT konferencije održat će se u Sarajevu od 17. do 19. maja u Art kinu Kriterion.

POINT 7.0 je najveća konferencija ovog tipa u regionu, koja okuplja više od 200 predstavnika organizacija civilnog društva i aktivista iz regiona istočne i jugoistočne Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike i drugih dijelova svijeta, koji su angažovani na korištenju novih tehnologija za zagovaranje odgovornog, transparentnog i sigurnog društva.

Ovogodišnja konferencija će se baviti najnovijim međunarodnim i regionalnim pitanjima i izazovima, a također će ponuditi nekoliko zanimljivih radionica posljednjeg dana konferencije.

Neke od tema o kojima će se govoriti ove godine na prezentacijama, panel diskusijama i radionicama su provjera činjenica i medijska pismenost u regionu i svijetu; kako koristiti tehnologiju za suzbijanje govora mržnje; pametni gradovi; američka politika u post-truth dobu; otvorenost vlade i mnoge druge teme.

Na POINT-u 7.0 će o novinarstvu u digitalnom svijetu govoriti Aliaume Leroy, istraživač BellingCat-a i opensource istraživački novinar “Africa Investigations” odjela BBC World-a i Jerremy Druker iz Transitions Online iz Češke Republike.

“Kako se slažu lažne vijesti i strani uticaj?”  je naziv teme o kojoj će razgovarati Miriam Lexman iz IRI Beacon projekta i Lucas Graves sa Reuters Instituta.

Adam Chodikoff, producent TV show-a “The Daily Show with Trevor Noah”, će govoriti o tome kako da spojiti činjenice sa komedijom.

Takođe, kao i prethodnih godina, prezentirat ćemo regionalne projekate koji su razvijeni u protekloj godini.

POINT konferencija je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja jugoistočne Evrope, koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu.

POINT teži ka tome da bude platforma za civilno društvo koja potiče upotrebu novih tehnologija – alat za edukaciju o korištenju novih tehnologija i društvenih mreža; forum za razmjenu mišljenja i iskustava; inkubator za razvoj ideja, projekata i strategija; virtualno mjesto za umrežavanje i informiranje socijalno svjesnih korisnika interneta; kao i društvena mreža za istraživanje i traženje partnera i saradnika i izgradnju koalicija.

POINT 7.0 organizuje ACTION SEE mreža, čiji su članovi „Zašto Ne“ iz BiH, CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost) iz Srbije, Fondacija Metamorphosis iz Makedonije i Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore. ACTION SEE mrežu finansira EU.

Konferencija je organizovana u saradnji sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju, Balkanskim fondom za demokratiju, GONG-om (sufinansiran od strane programa Evropske Unije za građane), fondacijom Friedrich Ebert, fondacijom Friedrich Naumann, TransparenCEE mrežom i Ambasadom SAD u BiH.

Učešće u POINT 7.0 konferenciji je besplatno i otvoreno za javnost!

 

 

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic