Idi na sadržaj

Šta do sada znamo o vakcinaciji protiv COVID-19 u BiH?

Dalio Sijah

Dok se građani brojnih zemalja u svijetu, pa tako i onih u EU, ali i regionu, vakcinišu protiv COVID-19 već nekoliko sedmica, datum dolaska vakcina, ali i brojna druga pitanja u vezi sa procesom vakcinacije u BiH, i dalje su otvorena. Komplikovano uređenje zdravstvenog sistema, rascjepkanost nadležnosti između države i entiteta i u ovom procesu došle su do izražaja, pa tako građani BiH još uvijek nemaju ni osnovne zvanične informacije o vakcinaciji. Dok pojedini najviši politički zvaničnici spekuliraju kojim vakcinama će se vakcinisati, da li preferiraju ruske ili, pak, neke druge, a da pri tome ne postoji niti jedan ugovor o samostalnoj nabavci vakcina od strane entiteta, niko ne zna ni tačnu količinu koju će BiH primiti putem COVAX mehanizma.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je 18. septembra 2020. godine saopćilo je da je ministrica Ankica Gudeljević potpisala ugovor sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), te da će, upravo zahvaljujući ovom ugovoru, “stanovnici BiH među prvima dobiti vakcine protiv COVID-19”.

Bosna i Hercegovina se činom potpisivanja ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcine protiv COVID–19.

Saopćenje, Ministarstvo civilnih poslova BiH, 18. 9. 2020.

Više o tome Istinomjer je pisao još u septembru 2020. godine, a o problemu sa uplatom sredstava za nabavku vakcina putem COVAX mehanizma također smo pisali u decembru 2020. godine.

Skori dolazak vakcina najavili su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić, koji je rekao da se dolazak vakcina očekuje 18. januara. Međutim, kako je javnost u intervjuu za televiziju N1 obavijestila ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, ovo ministarstvo tek je trebalo 18. januara uputiti odgovor na upit GAVI-ja u vezi sa uslovima za prijem vakcina proizvođača BioNTech-Pfizer, koja se čuva u posebnim uslovima hladnog lanca.

Konačnu informaciju ćemo imati onog momenta kada GAVI nama dostavi informaciju, napravi raspodjelu, distribuciju. U ovom momentu ne dobija samo BiH nego i ostale zemlje koje su u sklopu nabave putem COVAX mehanizma, i kada GAVI napravi konačnu raspodjelu, tada ćemo dobiti informaciju i koju količinu cjepiva ćemo dobiti i kada točno. Mi kada smo potpisivali taj ugovor sa GAVI-jem tada je najavljeno da će to biti prvi kvartal 2021. godine i, što se toga tiče, GAVI će ispoštovati tu najavu, odnosno taj dogovor iz ugovora. Mi smo dobili 6. 1. dopis od GAVI-ja da im dostavimo informaciju da li je BiH spremna da prihvati Pfizer, budući da Pfizerova cjepiva zahtijevaju poseban temperaturni režim i da zemlja mora biti spremna da ispuni uvjete da bi oni isporučili. Rok BiH i ostalim zemljama da odgovore na to pitanje je 18. 1. Mi smo poslali dopis entitetskim ministarstvima jesu li oni sve pripremili na terenu, da li možemo dati zeleno svjetlo za dostavu cjepiva. Rok im je sutra da odgovore kako bi mi u ponedjeljak odgovorili GAVI-ju. Ja očekujem i znam iz razgovora i komunikacije sa entitetskim ministarstvima i zavodima za javno zdravstvo da se već duže vrijeme intenzivno radi na pripremi koje su potrebne za prihvat Pzifera i ja vjerujem da ćemo sutra dobiti odgovor kako bi mogli potvrditi GAVI-ju da smo spremni.

Ankica Gudeljević, 14. 1. 2020.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH za Istinomjer nisu mogli dati podatak o količini vakcina koje će stići u BiH u prvom kontingentu, a također ni o datumu njihovog dolaska.

U okviru COVAX mehanizma, očekujemo nakon 18.1.2021. godine i potvrde zemalja članica o ispunjenosti uvjeta za prijem vakcina, dolazak prvih količina BioNTech-Pfizer vakcine. Točan broj alokacija po svakoj državi u ovom momentu nije poznat i informacije o količinama koje će biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini očekujemo nakon 18.1.2021. godine.

MCP BiH, 15. 1. 2021.

Pojasnili su i na koji način će biti distribuirana kompletna količina vakcina koja je naručena za BiH putem COVAX mehanizma.

Ugovorom sa Gavi Alliancom (Globalni savez za vakcine) o nabavi vakcine za stanovnike Bosne i Hercegovine za Bosnu i Hercegovinu naručeno je 1.232.000 doza potencijalne vakcine, Federacija BIH – 800.000, Republika Srpska 400.000 i Brčko distrikt BiH 32.000 doza a u skladu sa potpisanim ugovorom, sveobuhvatni prosjek cijena po dozi iznosi 10,55 USD. Uz ove brojeve treba dodati još 892.000 doza cjepiva čija nabava je planirana kroz EU mehanizam.

MCP BiH, 15. 1. 2021.

Plan vakcinacije u RS-u javnosti je predstavljen 12. januara 2021. godine, dok je Vlada FBiH taj plan usvojila dva dana kasnije, a za njegovo provođenje zadužila Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, svako u okviru svojih nadležnosti.

Prema planu u RS-a, prioritetne grupe za vakcinaciju su zdravstveni radnici, te zaposleni i korisnici staračkih domova, a poslije bi se trebali vakcinisati stariji od 65 godina. Oba plana na sličan način predviđaju redosljed vakcinacije.

Što se tiče prioritetnih skupina, treba istaći činjenicu da su to u prvom redu zdravstveni djelatnici i drugo zdravstveno osoblje, zatim štićenici socijalnih ustanova za starije osobe, odnosno osobe preko 65 godina te djelatnici koji rade u tim ustanovama, potom osobe s hroničnim bolestima te osobe koje su zaposlene u nekim značajnijim javnim službama.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, 15. 1. 2021.

Istovjetan redosljed najavljen je i u Republici Srpskoj.

U Republici Srpskoj vakcinu protiv virusa korona prvi će primiti zdravstveni radnici koji rade sa kovid pacijentima na sekundarnom nivou. (…) Poslije vakcinacije ovih grupa treba da se vakcinišu stariji od 65 godina, s obzirom da su mnogo osjetljiviji na komplikacije koje prouzrokuje virus i podložnije teškim ishodima. (…) Кada svi oni budu vakcinisani, naredna faza vakcinacije biće među radno sposobnim stanovništvom, te će prioritet biti oni koji rade na mjestima bitnim za funkcionisanje društva, kao što je nastavno osoblje, radnici u vrtićima, policajci i slično. (…) Preporuka je i da se vakcinišu svi građani, bez obzira da li su imali virus korona, jer nije poznato koliko se antitijela zadržavaju u organizmu, te je bilo slučajeva i da neki građani ponovo obole.

Jela Aćimović, Zavod za javno zdravstvo RS, 12. 1. 2021.

BiH do sada još uvijek nije potpisala niti jedan sporazum za samostalnu nabavku vakcina, a iz RS-a je najavljena nabavka ruskih vakcina Sputnik. Međutim, kako su iz Instituta za javno zdravstvo naveli tokom predstavljanja plana vakcinacije, tek se razgovara o potencijalnim količinama.

Oba entiteta imaju obezbijeđena sredstva za nabavku vakcina u budžetima za 2021. godinu, dok je i Vlada Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 14. januara, obavezala Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a da pokrene proceduru nabavke vakcine protiv COVID-19 u vrijednosti 2.000.000 KM. Ovu odluku za TVSA prokomentarisao je i kantonalni premijer Edin Forto.

Mi smo spremni pokušati kao Kanton da sami nabavimo te vakcine i upravo danas smo usvojili zaključak Vlade u kojem nalažemo Zavodu zdravstvenog osiguranja da iskoristi poziciju za nabavku medicinskih sredstava za borbu protiv COVID-a. Imamo dovoljno novca na toj stavci i želimo da krenemo sami u nabavku vakcina. Naravno, ako viši nivoi vlasti profunkcionišu, a ovo što sam čuo iz međunarodne zajednice, ne izgleda mi kao da će to biti, super je da nam stignu vakcine, ali mislim da trebamo biti proaktivni.

Edin Forto, 14. 1. 2021.

U pogledu skladištenja vakcina koje će stići u BiH putem COVAX mehanizma, u Ministarstvu civilnih poslova za BiH su za Istinomjer rekli da “nadležna ministarstva zdravlja rade na osiguranju svih uvjeta za prijem i čuvanje vakcina u različitim temperaturnim režimima, uključujući i one najzahtjevnije od -80oC do -60oC”.

Iz ovog ministarstva su u dodatnom upitu Istinomjera od 18. januara pojasnili da “nadležne institucije u entitetima i Brčko distriktu, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova, provode aktivnosti kako bi bili spremni za prihvat vakcine u trenutku kada to COVAX zatraži”.

Međutim, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, tokom predstavljanja plana vakcinacije, istakli su da će preko COVAX mehanizma prve količine biti manje i neće biti skladištene nego korištene odmah, kao i da se krajem januara očekuje donacija UNICEF-a u vidu opreme, te da će se moći skladištiti više desetina hiljada doza.

U FBiH vakcine bi prvo trebale stići u Mostar, odakle bi trebale biti distribuirane ostalim kantonima.

Naravno, vakcine čim dođu bit će smještene na mjestu gdje su sada već obezbijeđeni uvjeti, a to je Mostar, a iz Mostara će biti ravnopravno, solidarno, distribuirani u sve kantone tako da želimo da proces imunizacije u svim kantonima krene u isto vrijeme.

Goran Čerkez, 14. 1. 2021.

Kako je potvrđeno i na press konferenciji na kojoj je predstavljen plan vakcinacije u FBiH, vakcine bi trebale biti raspoređene u četiri distributivna centra u FBiH – Bihać, Sarajevo, Mostar i Tuzla.

Vlasti u BiH kako na državnom, tako na entitetskim nivoima, još uvijek nisu započele ni informativnu kampanju o skoroj vakcinaciji stanovništva u kojoj bi građanima pružili više informacija. Građani se za sada mogu informisati putem web stranice https://vakcine.ba/ koju je pokrenuo UNICEF u BiH.

Iz svega navedenog jasno je da u BiH još uvijek niko sa sigurnošću ne može potvrditi kada i koliko vakcina će stići u BiH putem COVAX mehanizma, ali gotovo je sigurno iz dosadašnjih najava zvaničnika da će se raditi o maloj količini cjepiva, te da će, ukoliko bude željela provoditi masovnu vakcinaciju, BiH ili njeni entiteti morati nabaviti dodatne količine vakcina. Da li će i kada prvi ugovori te vrste biti napravljeni, pratit ćemo u narednom periodu, kao i da li će do sada data obećanja u vezi sa skorom nabavkom cjepiva biti realizovana.

(Istinomjer.ba)