Studenti/ce se upoznali/e s platformom Parlametar: Kako funkcioniše Parlamentarna skupština BiH

U organizaciji Udruženja građana i građanki “Zašto ne“, 27. maja 2022. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održana je jednodnevna interdisciplinarna edukativna radionica za studente i studentice prava, pod nazivom „Parlametar BiH: Upoznavanje sa radom Parlamentarne skupštine BiH“. 

Predstavnici UG “Zašto ne” Aldin Karahasanović i Elma Datzer istakli su da je primarni cilj radionice bio upoznati studente i studentice prava s web platformom Parlametar BiH pomoću koje se vrlo jednostavno mogu informisati o radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i procesu donošenja odluka u najvažnijem zakonodavnom tijelu u BiH, te ga učiniti transparentnijim kako bi imali bolji uvid u to na koji se način donose odluke u njihovo ime. 

Jedan od učesnika izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da prisustvuje navedenoj radionici i da se upozna s funkcionalnostima i mogućnostima koje nudi Parlametar. Smatra kako je ovo veoma koristan alat koji će ubuduće koristiti kroz svoj profesionalni rad. Također, mišljenja je da većina građana i građanki BiH nije upoznata s načinom donošenja zakona kako na državnom, tako i na nižim nivoima vlasti te da Parlametar u tom kontekstu može biti značajan alat koji će ovu oblast približiti zainteresovanoj javnosti.

Parlametar BiH prati sjednice, legislativu, prisutnost na glasanjima, zastupnička i delegatska pitanja i inicijative, govore na sjednicama, neslaganja parlamentaraca/ki s klubom, tzv. stranačke “preletače” i drugo. Više podataka možete pronaći ovdje: https://ba.parlameter.si/ .

Nakon završene edukativne radionice, svi studenti i studentice radionice dobili su potvrdu o pohađanju.

Radionica je održana u okviru projekta “Parlametar”. Njegovu realizaciju omogućio je Google Digital News Initiative Innovation Fond, a razvili su ga slovenački institut “Danes je nov dan“ i Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, uz finansijsku podršku američke fondacije National Endowment for Democracy (NED)“.

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic