Studenti/ce Univerziteta u Banjoj Luci upoznati s alatom Parlametar i radom PSBiH

Predstavnici Udruženja građana i građanki “Zašto ne“ Aldin Karahasanović i Elma Datzer 28. oktobra 2022. godine održali su radionicu za studente i studentice Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci pod nazivom “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. 

Cilj je radionice bio upoznati studente i studentice studijskog programa Novinarstvo i komunikologija s web platformom Parlametar pomoću koje se vrlo jednostavno mogu informisati o radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i procesu donošenja odluka u ovom zakonodavnom tijelu u BiH.

Parlametar prati sjednice, legislativu, prisutnost na glasanjima, zastupnička i delegatska pitanja i inicijative, govore na sjednicama, neslaganja parlamentaraca/ki s klubom, tzv. stranačke “preletače” i drugo. Više podataka možete pronaći ovdje.

Polaznici/e radionice istakli/e su da im je ovakav vid edukacije bio veoma koristan, da nisu znali/e za ovaj alat te da će im znatno olakšati istraživanja i pomoći u budućem radu. Osim toga, iskazali/e su želju da nastave komunikaciju s našim timom, kao i da se bliže upoznaju s drugim projektima našeg udruženja.

Radionica je održana u okviru projekta Parlametar. Njegovu realizaciju omogućio je Google Digital News Initiative Innovation Fond, a razvili su ga slovenački institut “Danes je nov dan“ i Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, uz finansijsku podršku američke fondacije National Endowment for Democracy (NED). 

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži...

Sofija Tovarovic