Studenti/ce Univerziteta u Banjoj Luci upoznati s alatom Parlametar i radom PSBiH

Predstavnici Udruženja građana i građanki “Zašto ne“ Aldin Karahasanović i Elma Datzer 28. oktobra 2022. godine održali su radionicu za studente i studentice Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci pod nazivom “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. 

Cilj je radionice bio upoznati studente i studentice studijskog programa Novinarstvo i komunikologija s web platformom Parlametar pomoću koje se vrlo jednostavno mogu informisati o radu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao i procesu donošenja odluka u ovom zakonodavnom tijelu u BiH.

Parlametar prati sjednice, legislativu, prisutnost na glasanjima, zastupnička i delegatska pitanja i inicijative, govore na sjednicama, neslaganja parlamentaraca/ki s klubom, tzv. stranačke “preletače” i drugo. Više podataka možete pronaći ovdje.

Polaznici/e radionice istakli/e su da im je ovakav vid edukacije bio veoma koristan, da nisu znali/e za ovaj alat te da će im znatno olakšati istraživanja i pomoći u budućem radu. Osim toga, iskazali/e su želju da nastave komunikaciju s našim timom, kao i da se bliže upoznaju s drugim projektima našeg udruženja.

Radionica je održana u okviru projekta Parlametar. Njegovu realizaciju omogućio je Google Digital News Initiative Innovation Fond, a razvili su ga slovenački institut “Danes je nov dan“ i Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, uz finansijsku podršku američke fondacije National Endowment for Democracy (NED). 

Register to participate in the POINT 11 Conference

We’re thrilled to invite local activists, representatives of non-governmental organisations, media, students and all...

Sofija Tovarovic

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera”, koji je finansijski...

Sofija Tovarovic

Rast fact-checking pokreta: Osigurati da se istina čuje na Zapadnom Balkanu

Dezinformacije ugrožavaju povjerenje u institucije i medije te štete demokratijama ometajući sposobnost građana/ki da donose odluke na osnovu informacija. Rad fact-checkera i istraživača/ica značajno...

Sofija Tovarovic