POINT 2.0 konferencija | Politička odgovornost i nove tehnologije |

„Politička odgovornost i nove tehnologije“ (POINT) naziv je četverodnevne konferencije koja počinje u četvrtak 23. maja u sarajevskom Art kinu Kriterion i koja će okupiti neke od vodećih stručnjaka iz oblasti korištenja novih tehnologija u civilnom društvu, a trajat će do nedjelje 26. maja.

POINT se i ove godine potrudio da u BiH dovede brojne goste iz cijelog svijeta, koji su radili na nekim od najutjecajnijih projekata zagovaranja odgovornosti i transparentnosti javnih zvaničnika, a poseban fokus je stavljen na region jugoistočne Evrope, kao i region Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, odakle dolazi veliki broj govornika na konferenciji.

Amira YahyaouiJedna od učesnica je i Amira Yahyaoui iz tunižanske organizacije Al Bawsala koja će upravo govoriti na temu „Odgovornost vlasti nakon revolucije u Tunisu“. Amira je posljednju deceniju bila aktivistica protiv Ben Alijevog režima, a kao članici tunižanskog anticenzorskog i pokreta za slobodu govora u to  vrijeme zabranjen joj je ulaz u zemlju na 5 godina.

Interesantan projekat online analize ispunjenosti obećanja i ocjene rada egipatskog predsjednika Mohameda Morsija pod nazivom Morsimetar će također biti predstavljen u okviru programa POINT 2.0 konferencije.

Gošća ovogodišnjeg POINT-a je i Nele Leosk iz Estonije koja se bavi širokom primjenom novih tehnologija u upravi i demokratskim procesima, uključujući e-demokratiju i e-participaciju građana putem raznih online alata, ali i sms poruka.

Sa Islanda na POINT dolaze pioniri korištenja novih tehnologija u ovoj zemlji Gunnar Grímsson i Robert Bjarnason, osnivači Građanske fondacije Islanda, koja radi na opensource platformama za građansku participaciju u donošenju odluka od javnog interesa, a njih dvojica, 2011. godine su proglašeni geekovima godine na Islandu. Island je inače prva zemlja svijeta u kojoj su građani predložili novi ustav putem interneta.

Konferencija će ugostiti i mnoge organizacije civilnog društva sa Balkana koje će predstaviti najuspješnije projekte iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije. Tako će između ostalog biti predstavljen i projekat Istinomjera, analize ispunjenosti predizbornih obećanja i ocjene istinitosti izjava aktuelnih zvaničnika, koji je vrlo uspješno implementiran u svim ovim zemljama.

FB2

POINT 2.0 donosi i kreativno osvježenje u vidu radionice izrade velikih objekata na napuhavanje koju će voditi Artur van Balen, aktivista iz Berlina. U subotu 25. maja planirana je i javna prezentacija svih objekata koji nastanu na ovoj radionici.

Kompletan program konferencije možete pogledati na zvaničnoj web stranici: point.zastone.ba.

POINT konferenciju organizuje UG „Zašto ne“ iz Sarajeva u saradnji sa CRTA-om i Dokukinom iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, kao i pokretom Mjaft iz Albanije.

 

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic