Idi na sadržaj

POINT 2.0 konferencija | Politička odgovornost i nove tehnologije |

„Politička odgovornost i nove tehnologije“ (POINT) naziv je četverodnevne konferencije koja počinje u četvrtak 23. maja u sarajevskom Art kinu Kriterion i koja će okupiti neke od vodećih stručnjaka iz oblasti korištenja novih tehnologija u civilnom društvu, a trajat će do nedjelje 26. maja.

POINT se i ove godine potrudio da u BiH dovede brojne goste iz cijelog svijeta, koji su radili na nekim od najutjecajnijih projekata zagovaranja odgovornosti i transparentnosti javnih zvaničnika, a poseban fokus je stavljen na region jugoistočne Evrope, kao i region Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, odakle dolazi veliki broj govornika na konferenciji.

Amira YahyaouiJedna od učesnica je i Amira Yahyaoui iz tunižanske organizacije Al Bawsala koja će upravo govoriti na temu „Odgovornost vlasti nakon revolucije u Tunisu“. Amira je posljednju deceniju bila aktivistica protiv Ben Alijevog režima, a kao članici tunižanskog anticenzorskog i pokreta za slobodu govora u to  vrijeme zabranjen joj je ulaz u zemlju na 5 godina.

Interesantan projekat online analize ispunjenosti obećanja i ocjene rada egipatskog predsjednika Mohameda Morsija pod nazivom Morsimetar će također biti predstavljen u okviru programa POINT 2.0 konferencije.

Gošća ovogodišnjeg POINT-a je i Nele Leosk iz Estonije koja se bavi širokom primjenom novih tehnologija u upravi i demokratskim procesima, uključujući e-demokratiju i e-participaciju građana putem raznih online alata, ali i sms poruka.

Sa Islanda na POINT dolaze pioniri korištenja novih tehnologija u ovoj zemlji Gunnar Grímsson i Robert Bjarnason, osnivači Građanske fondacije Islanda, koja radi na opensource platformama za građansku participaciju u donošenju odluka od javnog interesa, a njih dvojica, 2011. godine su proglašeni geekovima godine na Islandu. Island je inače prva zemlja svijeta u kojoj su građani predložili novi ustav putem interneta.

Konferencija će ugostiti i mnoge organizacije civilnog društva sa Balkana koje će predstaviti najuspješnije projekte iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije. Tako će između ostalog biti predstavljen i projekat Istinomjera, analize ispunjenosti predizbornih obećanja i ocjene istinitosti izjava aktuelnih zvaničnika, koji je vrlo uspješno implementiran u svim ovim zemljama.

FB2

POINT 2.0 donosi i kreativno osvježenje u vidu radionice izrade velikih objekata na napuhavanje koju će voditi Artur van Balen, aktivista iz Berlina. U subotu 25. maja planirana je i javna prezentacija svih objekata koji nastanu na ovoj radionici.

Kompletan program konferencije možete pogledati na zvaničnoj web stranici: point.zastone.ba.

POINT konferenciju organizuje UG „Zašto ne“ iz Sarajeva u saradnji sa CRTA-om i Dokukinom iz Srbije, Metamorphosis-om iz Makedonije, Centrom za demokratsku tranziciju (CDT) iz Crne Gore, kao i pokretom Mjaft iz Albanije.