Idi na sadržaj

Sutra počinje POINT konferencija

U art kinu Kriterion sutra, u petak 16. februara, počinje POINT konferencija u organizaciji UG Zašto ne iz Bosne i Hercegovine, CRTA-e iz Srbije i Fondacije Metamorphosis iz Makedonije, a trajat će do subote 18. februara.

POINT – konferencija o političkoj odgovornosti i novim tehnologijama, je prva konferencija ovog tipa u BiH i regionu na kojoj će se predstaviti predstavnici/ce civilnog društva, akademske zajednice i političkih partija, koji u svom radu koriste nove medije kao alate za svoje djelovanje. Konferencija će ugostiti neke od vodećih stratega na polju online kampanja, predstavnike/ce vodećih portala iz regiona, eminentne predstavnike/ce civilnog društva i građanskih aktivističkih pokreta.

Kroz glavni program konferencije, PointLive, učesnici konferencije će imati priliku upoznati brojne stručnjake na polju korištenja novih medija, a neki od njih su:

Julius van de Laar, politički strateg i ekspert za komunikaciju sa velikim iskustvom u vođenju kampanja, koji će na POINT konferenciji iz prve ruke pružiti uvid u to kako digitalne kampanje osnažuju milione ljudi da se aktiviraju u političkom procesu dajući glas svakom ko ima internet konekciju. On će govoriti i o novim tendencijama u digitalnim kampanjama fokusirajući se na nove alate kombinovane sa provjerenim strategijama koji će kampanje i angažman dovesti na novi nivo. Tokom američkih predsjedničkih izbora 2008. godine,  Julius van de Laar je radio za kampanju Baracka Obame u više od deset država, a bio je i konsultant nekih od najvećih političkih partija i nevladinih organizacija u Evropi i svijetu.

Mislav Bago, novinar i politički dopisnik na Nova TV u Hrvatskoj, jedan od najznačajnijih regionalnih novinara koji prate političku scenu i izborne pocese. Na POINT konferenciji Mislav Bago će prezentovati korištenje novih tehnologija u praćenju izbora od strane medija, u čemu gosp. Bago apsolutno prednjači u regionalnom kontekstu, a i šire.

Marko Rakar, direktor savjetničke tvrtke MRAK usluge koji ima dugogodišnje iskustvo u radu za i sa medijima. Marko će govoriti o incijativama na kojima je radio, a posebnu pažnju posvetiće nedavnom projektu “Provjetravanje javnih nabavki”, gdje je u kratkom roku uspio razotkriti neke od najvećih tajni vezanih za javne nabavke u Hrvatskoj, a koji je dobio veliku pažnju i promijenio političku dinamiku u Hrvatsko u predizborno vrijeme.

Samir Bassem, Salma Roshdy, Marianne Nagui Ibrahim, Ramy Abdelrazek i Emad Ramadan su aktivisti iz Egipta iz nekih od najaktivnijih organizacija civilnog društva, koji će učesnike POINT konferencije upoznati iz prve ruke sa aktivnostima i dešavanjima oko prošlogodišnje egipatske revolucije, kao i sa radom svijh organizacija i trenutnim zbivanjima u Egiptu.

Osim njih, na POINT konferenciji, svoje učešće je potvrdilo preko 50 izlagača i panelista iz regiona, Evrope i Svijeta, koji će se predstaviti tokom tri dana trajanja konferencije.

Putem PointOnline segmenta konferencije će biti predstavljena virtuelna dimenzija konferencije, te će korisnici putem web stranice konferencije www.point.zastone.ba, moći uživo pratiti cijeli tok konferencije putem live streaminga sa 4 kamere postavljene u sali, kao i postavljati pitanja i komunicirati sa učesnicima i gostima preko interneta sa udaljenih lokacija.

U okviru PointFun, zabavnog dijela konferencije, tokom tri dana će nastupiti DJ/VJ dvojac Diskobajagi, AudioInFunktion, Zupany HTC i Crni Dule, DJ Jasmina, Monsieur Jacques & Clemens te VJ dvojac V2P.

Više informacija o POINT konferenciji, program konferencije, informacije o govornicima/cama, kao i sve druge informacije o konferenciji mogu se pronaći na www.point.zastone.ba.

Cijelo saopštenje možete preuzeti na linku ispod:

Saopštenje za javnost – POINT konferencija