Idi na sadržaj

TechCamp uskoro u Sarajevu

U produžetku možete pročitati najavu TechCamp-a koja nam je stigla od organizatora Ambasade SAD-a u Sarajevu.  Ovaj dvodnevni, interaktivni događaj biti će realiziran uz pomoć regionalnih nevladinih organizacija – U.G. “Zašto ne” (BiH), Dokukino (Srbija) i Kosovo 2.0 (Kosovo).

Agenda
Agenda

Ambasada SAD-a u Sarajevu sa zadovoljstvom objavljuje da TechCamp Sarajevo, dvodnevni, interaktivni događaj koji okuplja lidere iz civilnog društva i oblasti tehnologije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, počinje u četvrtak, 18. oktobra u 9:00 sati u Domu mladih, Skenderija u Sarajevu.

Cilj TechCamp-a je pružiti mogućnost akterima civilnog društva da istraže najnovije tehnologije i tehnološke alatke koje će koristiti kako bi unaprijedili svoje ciljeve. Tokom dvodnevnog kampa, učesnici će istraživati i početi upotrebljavati tehnologije koje će pomoći njihov rad na polju transparentnosti, odgovornosti i građanske angažiranosti.

Događaj će početi sa “speed geeking-om” (“brzom štreberskom”) sesijom gdje će NVO lideri vidjeti desetke različitih tehnologija koje mogu biti korisne u radu njihovih organizacija (od osnovih tehnologija kao što su društveni mediji, do viših tehnoloških alatki kao što su mapiranje i programi za upravljanje podacima). NVO lideri će zatim imati priliku da učestvuju u nekoliko sesija obuke kako bi saznali više o pojedinim alatkama. Glavni cilj TechCamp-a je promovirati praktično rješavanje problema korištenjem tehnologije.

Predstavnici NVO-a će podijeliti probleme s kojima se susreću njihove organizacije i drugi dan raditi zajedno sa tehnolozima na razvijanju mogućih tehnoloških rješenja. TechCamp Sarajevo je posebno usmjeren na NVO iz regije koje se bave pitanjima transparentnosti, odgovornosti i građanke angažiranosti.

Pored činjenice da će TechCamp biti glavni događaj, NVO će nakon kampa, a preko Fondacije TechSoup, imati koristi jer će dobiti pristup novim alatkama i novoj mreži za regionalnu potporu zajednice na http://communityboostr.org.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je do sada organiziralo dvanaest TechCamp-ova širom svijeta, kao krovnih događaja Inicijative 2.0 za civilno društvo državne sekretarke Clinton. Detaljne informacije o projektu i ostalim TechCamp-ovima širom svijeta možete pronaći na http://techcampglobal.org/.

NVO Fondacija TechSoup podržava projekt u suradnji sa Uredom za e-diplomaciju Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, šest regionalnih ambasada SAD-a i regionalnim NVO-ima uključujući “Zašto ne” (Bosna i Hercegovina), Dokukino (Srbija) i Kosovo 2.0 (Kosovo).

Neke od tema koje će se raspravljati na radionicama su: alatke i resursi za angažiranje vlada, mapiranje podataka, mobiliziranje korištenjem on-line resursa, jednostavno bloggiranje i webstranice, novinarske alatke građana, monitoring trošenja vlade, on-line komuniciranje za NVOe, monitoring javne potrošnje, pristup vladinim podacima, predizborna obećanja i podaci, sloboda informacija, angažiranje i osnaživanje građana, kako podatke učiniti interesantnim, te on-line angažman za društvene probleme.

TechCamp Agenda