Idi na sadržaj

TGT Tehnogas već godinama vrši nabavku medicinskih gasova za zdravstvene ustanove u RS

Firma TGT Tehnogas d.d. još od 2014. godine vrši nabavku medicinskih gasova za potrebe UKC Republike Srpske, ali i za druge medicinske ustanove u tom entitetu, iako, prema tvrdnji Aleksandra Zolaka, ne posjeduje potrebnu dozvolu za obavljanje te djelatnosti. Pored toga, ova firma je dobila ugovor za opremanje i puštanje u rad stanice medicinskih gasova i operacionih sala u UKC RS. 

U bh. javnosti se ne stišava bura koja je započela 24. septembra 2021. godine, kada je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u javnost izašao s tvrdnjom da je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC RS) isplatio 1,3 miliona KM firmi TGT Tehnogas d.d. iz Laktaša za isporuku tehničkog, nemedicinskog kisika.

Da li javnost i doktori, pacijenti znaju da u UKC dolazi kisik bez licence, atesta i kontrole serija i papira. Imamo dokaze da firma iz Laktaša taj kisik isporučuje, ta firma nije registrovana za unutrašnji promet lijekova

Draško Stanivuković, 24.9.2021.

Dan kasnije, oglasio se i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak, koji je izjavio da Tehnogas nije registrovan kao veleprometnik za prodaju lijekova. 

Tehnogas po zakonu nije mogao da prometuje medicinski kisik zato što nije registrovan kao veleprometnik za prodaju lijekova, kisik medicinski, to jeste, niti kao proizvođač medicinskog kisika. 

Aleksandar Zorlak, 25.9.2021.

U ponedjeljak, 27. septembra, uslijedila je reakcija Vlade Republike Srpske, koja je održala 4. tematsku sjednicu o nabavci i korištenju kisika u UKC Republike Srpske. Sjednica je rezultirala zaključkom kojim je zaduženo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da, u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i UKC-om, izvrši kontrolu kvaliteta kisika koji se koristio toj ustanovi. 

Istog dana, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izdala je usmeno rješenje o zabrani prometa i proizvodnje medicinskog kiseonika firmi Tehnogas zbog neposjedovanja potrebnih dozvola.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, zajedno sa ministrom zdravlja RS Alenom Šeranićem, održao je konferenciju za javnost 30. septembra, na kojoj je kazao da je uzorak, uzet 28. septembra, pokazao da je čistoća kisika veća od propisanih 99,50%. Tom prilikom, Višković je ustvrdio da Tehnogas posjeduje dozvolu za stavljanje u promet medicinskog kisika od 2017. godine.

Firma TGT Tehnogas, nosilac dozvole za stavljanje lijeka u promet. A lijek je 99,5% medicinski gas i može se koristiti u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog karaktera. Ako želite ovaj papir, možete ga dobiti. Ovo je potpisao gospodin Zolak 14.2.2017. godine i važi do 13.2.2022. godine.

 Radovan Višković, 30.9.2021.

Tim povodom, Istinomjer je kontaktirao direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka, koji je potvrdio da je riječ o tačnoj tvrdnji, uz pojašnjenje da je dozvola data za prometovanje medicinskim gasom specifičnog proizvođača. 

Međutim, treba uzeti u obzir i sljedeće – ta dozvola je izdata 2017. i predstavlja registraciju (kolokvijalno zastupništvo za BIH) za medicinski kisik-lijek iz UTP Uljanik. Po toj dozvoli NIKAD u BiH nije uvezena niti jedna litra lijeka-kisika. Dozvola je, znači, bila neaktivna od dana izdavanja. Kisik kojim su snabdijevane zdravstvene ustanove u BiH preko Tehnogasa je TEHNIČKI KISIK iz Siska, Hrvatska.

Aleksandar Zolak, 30.9.2021.

Zolak je za Istinomjer rekao da prije 2017. godine Tehnogas nije imao dozvolu za prometovanje medicinskim gasovima, što je naročito zanimljivo, jer je ta firma i prije 2017. godine dobijala tendere za nabavku medicinskih gasova.

Najranije pojavljivanje Tehnogasa kao dobavljača medicinskih gasova za UKC RS, tadašnji Klinički centar Banjaluka, koje smo pronašli putem interneta, jeste ono iz 2014. godine. Na osnovu tendera 01-12659-1/13 za nabavku medicinskih i tehničkih gasova za potrebe Kliničkog centra Banjaluka, 1.4.2014. godine potpisan je trogodišnji ugovor sa Tehnogasom u vrijednosti od 1.121.460 KM bez PDV-a. 

Tri godine kasnije, Tehnogas je, kao jedini ponuđač na tenderu koji je raspisao UKC RS, ponovo izabran za dobavljača medicinskih i tehničkih gasova na dvije godine, uz ugovor vrijedan 1.126.974 KM bez PDV-a.

Tehnička specifikacija tendera iz 2017. godine; Izvor: Portal javnih nabavki BiH

Putem pregovaračkog postupka, bez objavljivanja obavještenja o nabavci, UKC RS je posao nabavke medicinskih i tehničkih gasova povjerio Tehnogasu i 2020. godine, kao i 2021. godine, kada je ova firma bila jedini ponuđač putem otvorenog postupka.

Od 2015. do danas, prema informacijama s Portala javnih nabavki, UKC RS je sa Tehnogasom potpisao 121 ugovor koji, između ostalog, uključuje i nabavku propan-butana (ukapljenog naftnog plina, za što je ova firma i registrovana), nabavke ventila, nabavke boca za medicinski kisik, ali i opremanje i puštanje u rad stanice medicinskih gasova (kisik i komprimovani vazduh) i operacionih sala sa nabavkom opreme za medicinske gasove. 

U istom periodu, medicinski kisik od Tehnogasa nabavljali su i JU Gerontološki centar Banjaluka, JZU Bolnica Srbija Istočno Sarajevo, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. Miroslav Zotović”, ZU Opšta bolnica Gradiška, te domovi zdravlja u Mrkonjić-Gradu, Brodu i Banjaluci.

Ministarstvo obrane BiH je u julu ove godine Tehnogas odabralo kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku usluga atestiranja i punjenja boca medicinskim kiseonikom za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Prema informacijama iz registra poslovnih subjekata u RS, registrovana djelatnost firme TGT Tehnogas d.d. je trgovina naveliko krutim, tečnim i plinovitim gorivima i srodnim proizvodima. Direktor firme je Slaven Čađo, član SNSD-a i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RS u periodu od 2005. do 2013. godine. 

Treba spomenuti i to da, pored dozvole na koju se Višković pozvao, Tehnogas ima validnu dozvolu za prometovanje naveliko in vitro i ostalim medicinskim sredstvima. Prema Pravilniku o medicinskim sredstvima, medicinski gasovi nisu uključeni u tu kategoriju.

Tehnogas opskrbljuje UKC RS, ali i druge ustanove, medicinskim gasovima još od 2014. godine. Ako je tačna tvrdnja Aleksandra Zolaka da prije 2017. godine ova firma nije imala nikakvu dozvolu izdanu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za stavljanje u promet medicinskih gasova (u ovom slučaju kisika), nameće se pitanje kako je moguće da se Tehnogas bavio tom djelatnošću tako dugo, a da niko nije ustanovio da nema potrebnu dozvolu za to. Na nadležnim institucijama je da utvrde činjenice, odnosno da li se poslovalo izvan okvira zakona kada su nabavke medicinskih gasova od Tehnogasa u pitanju.

(Istinomjer.ba)