Idi na sadržaj

Prva godišnja konferencija “Demokratski nazadak u doba stalnih kriza” održat će se u Rimu

Sofija Tovarović

Institut za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani organizuje konferenciju pod nazivom “Demokratski nazadak u doba stalnih kriza”, koja će se od 26. do 28. juna 2024. godine održati u Rimu. Konferencija je dio međunarodnog projekta “SOS4Democracy”.

Institut za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani, u saradnji s deset međunarodnih partnera, prošle je godine pokrenuo četverogodišnji evropski projekat pod nazivom “SOS4Democracy – Društvene nauke za demokratiju: Program obuke za unapređenje istraživanja iliberalnih sistema i pronalaženje načina za izgradnju otpornijih demokratija”. 

Cilj projekta “SOS4Democracy” jeste stvaranje saveza istraživačkih i institucija visokog obrazovanja, udruženja civilnog društva i medijskih organizacija kako bi se ojačao istraživački naučni rad u oblasti nedavnog zaokreta ka autoritarnim sistemima u jugoistočnoj Evropi. Istovremeno, projekat uspostavlja novi program obuke koji će ojačati naučno proučavanje nedavnog zaokreta ka autoritarnim sistemima.

U cilju razmjene znanja i unapređenja međunarodne saradnje, Institut za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani, u saradnji s Univerzitetom Roma Tre, organizuje konferenciju pod nazivom “Demokratski nazadak u doba stalnih kriza”, koja će se od 26. do 28. juna 2024. godine održati u Rimu . Na konferenciji će učestvovati istraživači/ce iz društvenih i humanističkih nauka, praktičari/ke, aktivisti/ce, studenti/ce i drugi/e koji/e su uključeni/e u istraživanje i zagovaranje vladavine prava, ljudskih prava i temeljnih sloboda u savremenim demokratijama.

Demokratski nazadak bit će obrađen u tri tematska bloka

Prilikom istraživanja demokratskog nazadovanja u zemljama širom Evrope (Mađarska, Poljska…) i drugim dijelovima svijeta (SAD, Indija, Brazil, Venecuela…), naučnici/e su razvili/e koncepte kao što su iliberalna demokratija, autoritarni populizam, konstitucionalno nazadovanje i kompetitivni autoritarizam. Kako smo svjedočili u proteklim godinama, preokret na iliberalnu politiku predstavlja ozbiljan izazov za budući razvoj kako krhkih, tako i naizgled čvrstih demokratija. Međunarodna konferencija “Demokratsko nazadovanje u doba stalnih kriza” stoga će govoriti o sljedećim temama:

Iliberalni sistemi, vanredna stanja i centralizacija moći: ovaj tematski blok bavit će se mjerama koje iliberalne vlade koriste za centralizaciju moći u izvršnoj vlasti; mjerama koje se koriste u iliberalnim sistemima za oslabljivanje pravosudnih i zakonodavnih organa; mjerama pokrenutim kako bi se izbjegla kontrola putem mehanizama nadzora; korištenjem vanrednih stanja za konsolidaciju iliberalnih režima itd.

Iliberalni sistemi i supresija protivnika: prezentacije u ovom bloku istraživat će kako iliberalne vlade opravdavaju supresiju političkih protivnika (lideri opozicije, sindikati, univerzitetski profesori/ce i istraživači/ce…) i grupa koje se smatraju nespojivim s iliberalnim “vrijednostima” (migranti/kinje, LGBTIQ+ zajednica, vjerske manjine, etničke manjine…); koje mjere iliberalne vlade koriste za suzbijanje svojih protivnika (kriminalizacija, ekonomske mjere…); kako iliberalne vlade koriste nadzor i modernu tehnologiju za praćenje svojih protivnika itd.

Iliberalni sistemi, otpor i vladavina prava: ovaj blok bavit će se pitanjem kako angažovati civilno društvo u organizovanju otpora protiv iliberalnih režima; kako pronaći nova rješenja za stvaranje otpornijih demokratija s efikasnim sistemom provjere i ravnoteže; kako desekuritizovati i dekriminalizovati protivnike iliberalnih sistema itd.

Saradnja deset projektnih partnera iz pet zemalja

Projektom “SoS4Democracy” koordinira dr. Vasja Badalič, viši istraživač na Institutu za kriminologiju. U projektu učestvuje deset partnerskih organizacija iz pet zemalja: Institut za kriminologiju (Ljubljana), medijska kuća Delo (Slovenija), Univerzitet Roma Tre, Libera – Udruženja, imena i brojevi protiv mafija (Italija), Vrije Univerzitet u Briselu (Belgija), IstanPol – Institut za političke nauke u Istanbulu, Univerzitet Boğaziçi, Univerzitet Özyeğin (Turska), Univerzitet u Sarajevu i Udruženje građana “Zašto ne” (Bosna i Hercegovina).

Projekat se finansira iz programa Evropske unije “Horizon Europe” u okviru segmenta “Širenje participacije i proširivanje izvrsnosti (Widening Participation and Spreading Excellence) – WIDERA”. 

Više informacija o projektu dostupno je na: www.sos4democracy.eu 

Program konferencije dostupan je na: https://www.sos4democracy.eu/conferences/ 

Projekt “SOS4Democracy” možete pratiti putem društvenih mreža:

https://x.com/SOS4democracyEU

https://www.youtube.com/@SOS4democracy

https://www.linkedin.com/showcase/sos4democracy

https://www.facebook.com/SOS4democracyEU