Idi na sadržaj

U Berlinu održan forum civilnog društva #CSF2022

Sofija Tovarović

U Berlinu se 1. i 2. novembra održao forum civilnog društva, koji prati Berlinski proces, pod nazivom “Civil Society & Think Tank Forum 2022” #CSF2022, u organizaciji Aspen Institute Germany i Südosteuropa-Gesellschaft e.V

Učesnicima/ama se, video porukom, na početku obratila njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, koja je naglasila posvećenost Njemačke Berlinskom procesu i važnost kvalitetnog i kontinuiranog dijaloga unutar Zapadnog Balkana i između regije i EU.

Na forumu su predstavljeni zaključci radnih grupa koje su obrađivale teme poput energetske tranzicije  i sigurnosti u vrijeme krize, klimatskih promjena, ekološki održivog razvoja i drugih. 

Jedna od tema bili su i “informacijski poremećaj” gdje su učesnici/e iz civilnog društva i medija tokom pripremne faze razgovarali/e o problemu dezinformacija, te izašli/e sa setom preporuka koje su prezentovali/e. Ovu radnu grupu, na temu “Informacijski poremećaj na Zapadnom Balkanu“ vodila je Tijana Cvjetićanin, urednica portala Raskrinkavanje, zajedno sa kolegicom Jelenom Berković (Faktograf). 

Foto: Aspen Germany

Tijana je na panelu održanom na Forumu civilnig društva predstavila preporuke za borbu protiv dezinformacija, jačanje medijskih sloboda i kredibiliteta medija, jačanje odgovornosti tehnoloških platformi, te unaprjeđenje medijske, informacijske i digitalne pismenosti.

Na panelu su učestvovale Jasna Jelisić (Evropska služba za vanjske poslove), Adelheid Feilcke (Deutsche Welle), Armela Krasniqi (Uprava za medije Albanije) i Zoran Trajchevski (Agencija za audio i audiovizuelne medije Sjeverne Makedonije).

Preporuke sa ovog panela namijenjene su za grupe civilnog društva, vlade u regionu, te za Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu. 

Ove godine, posebno je naglašeno da je u procesu sprečavanja dezinformacija bitno uticati na veoma velike online platforme, da se na Zapadnom Balkanu preduzmu iste mjere za smanjenje ovog problema kao i one na koje su se platforme obavezale u EU, u dokumentu “Kodeks borbe protiv dezinformaicija”.

Predstavnici/e civilnog društva su se u četvrtak, 3.11. susreli i sa predatavnicima/cama vlada zemalja Zapadnog Balkana i drugih država učesnica Berlinskog procesa, te su im predstavili/e preporuke svojih radnih grupa i zaključke sa panela održanih na Forumu civilnog društva. Sa preporukama u oblasti informacijskih poremećaja upoznata je i Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije.