Idi na sadržaj

U.G. Zašto ne: “Osuđujemo napad reisa Mustafe Cerića na ustavni poredak”

Reis Mustafa Cerić je u jučerašnjem obraćanju vjernicima zloupotrijebio poziciju poglavara Islamske vjerske zajednice, održavši politički govor u kojem se na sraman, nedopustiv i protuzakonit način obračunava sa predstavnicima izvršne vlasti, medija, civilnog društva te međunarodne zajednice, pri tome raspirujući mržnju i netrpeljivost i pozivajući na rušenje pravnog poretka.

Reis Mustafa Cerić je, između ostalog, optužio predstavnike izvršne vlasti da odlukom o izuzimanju ocjene za vjeronauku iz prosjeka ocjena u školama Kantona Sarajevo, hoće „ponovo da mi svoju djecu dajemo bezbožnicima i da ne budu spremni da se brane kad dođe ponovo etničko čišćenje. Oni koji ne mogu da naprave od Srebrenice Sarajevo, sad hoće da prave od Sarajeva Srebrenicu“. Ovakva izjava, koja izuzimanje jedne ocjene iz školskog prosjeka izjednačava sa pripremom za genocid, predstavlja tešku trivijalizaciju zločina genocida i ponižavanje svih njegovih žrtava i kao takvu je najoštrije osuđujemo.

U istom obraćanju, reis Mustafa Cerić je optužio ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića i predsjednicu Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Veru Jovanović za mržnju protiv muslimana, te predstavnicima državne vlasti uputio de facto naredbu da se odluka poništi i zaprijetio neredima na ulicama Sarajeva u suprotnom. Ovakav vid javne komunikacije, naročito kada dolazi od poglavara jedne od tri dominantne vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, ne samo da je ispod svakog nivoa jednog demokratskog i sekularnog društva, već predstavlja i direktno kršenje zakona ove države, koji bi morali da važe za sve njene građane i građanke, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica.

Podsjećamo da je Članom 4. st. 2. i 3. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, crkvama i vjerskim zajednicama ”zabranjeno da u propovijedanju vjere i drugim djelovanjima šire netrpeljivost prema građanima bez vjerskog opredjeljenja“ te da „djeluju na način koji je protivan pravnom poretku, javnoj sigurnosti, morala“, odnosno „na štetu prava i sloboda drugih”.

Reis Mustafa Cerić je, koristeći termine poput „bezbožnika“, pozivajući na vjerski motivisane pobune, poimence optužujući osobe iz civilnog društva i izvršne vlasti za namjere genocida i mržnju prema jednoj vjerskoj skupini, izravno prekršio ovaj zakon, kao i Krivični zakon Federacije BiH, koji propisuje posebno oštre kazne za raspirivanje „narodnosne, rasne ili vjerske mržnje, širenje razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji“ koje je izvršeno zloupotrebom položaja ili ovlašćenja (Član 163. st. 1. i 3. – Krivična djela protiv ustavnog poretka Federacije).

Nedopustivo je da predstavnici vjerskih zajednica uzimaju sebi za pravo da izdaju naređenja i upućuju prijetnje nosiocima izvršne vlasti. Bosna i Hercegovina je sekularna država, u kojoj predstavnici vjerskih zajednica nemaju i ne mogu imati moć da upravljaju radom demokratski izabranih predstavnika/ca građana i građanki. Nedopustivo je i da ovakav „dijalog“ (o bilo kom pitanju, pa i vjerskoj nastavi u državnim školama), u kom se neistomišljenici proglašavaju smrtnim neprijateljima, u kom se umjesto razmjene mišljenja i argumenata koriste naredbe i prijetnje, a minorne izmjene u školskom programu proglašavaju genocidnim djelovanjem, postane prihvatljiv i prođe bez reakcija bosanskohercegovačkog društva i državnih institucija.

Pozivamo, stoga, predstavnike/ce civilnog društva da osude govor mržnje i zloupotrebu vjerskih ovlasti i apelujemo na predstavnike vjerskih zajednica da se ograde od ovakvih istupa koji stvaraju atmosferu javnog linča, netrpeljivosti i netolerancije, i skrećemo pažnju nadležnim pravosudnim institucijama da na kršenje zakona BiH i FBiH reaguju po službenoj dužnosti.

Više o ovoj temi možete pročitati  na slijedećem linku:

Sve o slučaju vjeronauka (razglasaj.ba)