Idi na sadržaj

U.G. Zašto ne: OHR dokazao nekompetentnost CIK-a

cik bih hadziabdic pressOvim putem želimo da pozovemo članice i članove Centralne izborne komisije da, nakon današnje odluke OHR-a, odmah podnesu ostavke zbog toga što su svojim aktivnostima uništili kredibilitet i dignitet jedne od najznačajnijih institucija u BiH, te doveli u pitanje funkcionisanje Izbornog zakona i provođenja izbornog procesa. Članice i članovi CIK-a su ovim, a na što je civilni sektor upozoravao još u vrijeme predizborne kampanje, pokazali da su samo dio korumpiranog i manipulativnog sistema, te da njihov rad nije dostojan imena institucije koju predstavljaju.

Ovo je konačno potvrđeno i današnjom odlukom Ureda visokog predstavnika kojom je dokazana i potvrđena nekompetentnost CIK-a i, prema našem mišljenju, konačno stavljena tačka na ovaj saziv ove institucije. Sama činjenica da je OHR, kojem je to posljednja stvar koju želi da uradi u ovom trenutku, uvidio ozbiljnost situacije i iskoristio svoje ovlasti da suspenduje odluku CIK-a koja je donesena van ovlasti koje ova institucija ima, svjedoči dovoljno o pomenutoj nekompetentnosti za obavljanje svog posla i provođenje Izbornog zakona, neovisno o tome šta potencijalna odluka Ustavnog suda može biti u ovom slučaju. Ukoliko tome dodamo sve nepravilnosti, manipulacije, pristrasnosti koje su evidentne u njihovom radu i kojima smo svi svjedoci već dugo, a posebno posljednjih mjeseci, smatramo da jedini izlaz iz ove situacije jeste da ovaj sastav CIK-a podnese ostavke.

Ukoliko se to ne desi, pozivamo Ured visokog predstavnika da ponovno iskoristi svoje ovlasti i smijeni članice i članove Centralne izborne komisije, te bar na taj način vrati dostojanstvo ovoj instituciji i pokuša povratiti povjerenje građana/ki BiH u istu.

Osim ovoga, pozivamo sve nadležne institucije u BiH, predstavnike međunarodne zajednice, ali i civilnog društva, da pod hitno pokrenu proces reforme Izbornog zakona, kojim će samovolju i pristrasnost institucija kao CIK svesti na najmanju moguću mjeru, ali i ispraviti sve nedostatke, nepravilnosti i diskriminacije koje se nalaze u ovom zakonu, te koji će onemogućiti ponavljanje situacije u kojoj se trenutno nalazi BiH društvo.