Idi na sadržaj

U Gimnaziji “Filip Višnjić” u Bijeljini održan treći interaktivni događaj na kojem je predstavljena aplikacija “Mislimetar”

Sofija Tovarović

Treća i ujedno završna radionica i predstavljanje aplikacije Mislimetar održana je u utorak 7. 11. 2023. godine u Gimnaziji “Filip Višnjić”. Aplikacija je već dostupna za korištenje i može se preuzeti na linkovima u nastavku teksta.

Foto: Centar za obrazovne inicijative “Step by Step”

Centar za obrazovne inicijative “Step by Step” i Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizovali su treću interaktivnu radionicu kroz koju su predstavili aplikaciju “Mislimetar” – besplatni alat za učenje kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. Jedanaest učenika/ca i deset nastavnika/ca spomenute škole bili/e su treća grupa koja je isprobala “Mislimetar” u obrazovnom kontekstu i kroz interaktivnu radionicu istražila mogućnosti ove mobilne aplikacije i njene upotrebe u školi i izvan nje. 

Radionica i predstavljanje aplikacije održani su u utorak 7. 11. 2023. godine u Gimnaziji “Filip Višnjić”. Aplikacija je već dostupna za korištenje i može se preuzeti na linkovima u nastavku teksta.

Nastavnica iz spomenute škole izjavila je da je aplikacija jako korisna i da već ima ideje kako je iskoristiti u nastavi u narednom periodu, dok je jedna od učenica koje su prisustvovale radionici dodala kako je već isprobala aplikaciju odmah kada je puštena.

“Odlična je, jako je zabavna i naučila sam neke nove stvari dok sam je prolazila”, kazala je.

Foto: Centar za obrazovne inicijative “Step by Step”

Mobilna aplikacija “Mislimetar” edukacijski je, interaktivni i zabavni alat namijenjen za korištenje u formalnom i neformalnom obrazovanju. Cilj je “Mislimetra” podsticanje razvoja kritičkog promišljanja i medijske pismenosti kod mladih. 

Sadržaj aplikacije podijeljen je na sedam tematskih cjelina (modula) koje obuhvataju važne oblasti kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, poput postavljanja pitanja, organizacije i analize informacija, razlike između činjenica i mišljenja, informacija i dezinformacija, teorija zavjere, rješavanja problema iz različitih perspektiva, razumijevanja uzroka i posljedica, debate…

Aplikacija koristi metode i tehnike kritičkog mišljenja koje su primjenjive na različite sadržaje te kroz detaljno razvijen sistem napredovanja i na zabavan način omogućuje upotrebu ovih tehnika, kao i praćenje postignuća i nivoa dostignutog mišljenja. Uključuje i dodatne materijale koji mogu pomoći u obogaćivanju nastavnih programa, a osim toga, koncipirana je i dostupna svima koji žele razvijati vještine kritičkog promišljanja i medijske pismenosti.

Zadaci unutar “Mislimetra” su interaktivni i sastoje se od videosnimaka, tekstualnih objašnjenja, fotografija i pitanja za korisnice i korisnike, a svaki modul pomaže u postizanju specifičnih ishoda učenja koji unapređuju kritičko razmišljanje i medijsku pismenost.

Iako je to njegov primarni cilj, “Mislimetar” nije ograničen samo na korištenje u nastavi i neformalnom obrazovanju. Moguće ga je koristiti i za individualno učenje i napredovanje te je potpuno besplatan za preuzimanje na sljedećim linkovima:

Radionica u Bijeljini bila je posljednji interaktivni događaj za učenike/ce i nastavnike/ce u okviru ovog projekta.