Idi na sadržaj

Lokalni Istinomjer: U općinama i gradovima i dalje efikasnije ispunjavanje obećanja nego na višim nivoima vlasti

Alisa Karović

U proteklom mandatu još jednom se pokazalo da se izvršna vlast mnogo efikasnije vrši na lokalnom, nego na višim nivoima. Istinomjer je i ovog puta odabrao uzorak od 12 općina i gradova na kome je istražio u kojoj mjeri su načelnici ispunili obećanja koja su dali u kampanji 2012. godine. Od ukupno 659 , ispunjeno je 252 predizbornih obećanja, ili 44%. Ovakvom rezultatu nikada se nisu približili ni državni, niti entitetski nivoi vlasti. Pri tome treba naglasiti da nisu svi načelnci odabranih općina bili jednako detaljni u davanju predizbornih obećanja, niti jednako efikasni u njihovom ispunjavanju.

press_lokalni-istinomjer-600x399

Predizborni program Ibrahima Hadžibajrića (SBB BiH), načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, sadržao je 70 obećanja, fokusiranih isključivo na infrastrukturne projekte, od asfaltiranja ulica, pa do izgradnje potpornih zidova, stepeništa i rukohvata. Ispunjeno je 24 obećanja, djelimično 12, a neispunjena su ostala 34 obećanja. Zanimljivo je da je ovaj program dobijen od same općine, zajedno sa statusom svakog obećanja i stepenom njegove realizacije. Istraživanjem su utvrđena manja odstupanja u odnosu na podatke Općine. Slično je bilo i sa programom Dževada Bećirevića (SDP/DF), načelnika Općine Centar Sarajevo, u kojem su također nabrojani samo infrastrukturni projekti po mjesnim zajednicama.Tehnički, u ovoj općini ostvaren je najbolji rezultat, jer je ispunjeno 190 od ukupno 267 obećanja. Međutim, tokom istraživanja, Istinomjer je pronašao da se veliki broj navedenih “obećanja” podudara sa prijedlozima predstavnika mjesnih zajednica koji su dati prilikom javnih rasprava o budžetu tokom mandata 2012. – 2014, pa smo ovaj program uzeli sa rezervom.

Načelnik općine Novi Grad, Semir Efendić (SDA) dao je 49 obećanja, od čega je ispunio 15. Među njima su rekonstrukcije ulice Adema Buće, te radove na Lotu 2c sarajevske zaobilaznice. U ovom mandatu, međutim, nisu napravljeni značajniji pomaci ka izgradnji Kongresnog centra Sarajevo i Sportsko-rekreativnog centra Dobrinja. U ovoj općini je evidentirano i prekršeno obećanje o sigurnosti dječijih igrališta, koju općina nije obezbijedila. Najmanje obećanja (14) među sarajevskim načelnicima dao je Nedžad Koldžo (SDA), načelnik Novog Sarajeva. U potpunosti su ispunjena dva – izgradnja Centra za zdravo starenje u Velešićima i obnova doma “Boško Buha”. Novi bazen i ambulanta, te rekreativni kompleks na Humu, u proteklom mandatu nisu realizovani.

Obećanja načelnika Općine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiše Ćosića (SNSD), data su u predizbornim debatama tokom perioda predizborne kampanje, budući da se do samog izbornog programa nije moglo doći. Polovina od ukupno 44 obećanja ostala je neispunjena, dok je u cjelini ili većim dijelom ispunjeno 11 obećanja. Među neispunjenim obećanjima su ambiciozni projekti poput izgradnje akva parka, etno sela, luksuznog hotela, kao i završetak izgradnje pozorišta, koje se čeka još od 2007. godine. Sa druge strane, još jedan dugo najavljivani projekat, Galerija Kućanski, priveden je kraju, a završen je i centralni gradski trg.

Gradonačelnik Širokog Brijega, Miro Kraljević (HDZ BiH), dao je ukupno 18 obećanja, od čega je 6 ispunjeno, 7 djelimično ispunjeno, a 5 nije ispunjeno. Iako se radi o malom broju obećanja, ista su usmjerena na velike i btine infrastrukturne projekte za Grad Široki Brijeg. Na realizaciji ovih projekata se intenzivno radilo tokom mandata, a neki od njih su i završeni, kao što je izgradnja gradskog kolodvora, rekonstrukcija i proširenje sistema za navodnjavanje, a veliki broj domaćinstava je priključen na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. S druge strane, kao neispunjena obećanja ostala su uspostava centra za reciklažu i komunalnog redarstva.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić (SDS), nije imao program, te su njegova obećanja preuzeta iz predizbornih materijala koje je zabilježio CCI u sklopu projekta „Lokalna uprava za kvalitet života građana“. Od svega 9 utvrđenih obećanja, Mićić je ispunio 2, koja se odnose na izgradnju novih ambulanti u gradu. Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (PDP) u svom programu imao je 72 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunio 14, još toliko je djelimično ispunjenih, dok je ostalih 44 neispunjeno. Među njima su obećanja o izgradnji naučno-tehnološkog parka, uređenju Ski centra Zubačka Ubla, izmještanju benzinske pumpe iz centra grad, dok je obećanje o obustavi gradnje nove autobusne stanice prekršeno. Vučurević je ispunio obećanja o povećanju izdvajanja za penzionere, rješavanju gradskog i prigradskog saobraćaja i izgradnji sportske dvorane u Bregovima.

Najupečatljiviji podatak o mandatu gradonačelnika Bihaća, Emdžada Galijaševića (SDA) svakako je bila vijest o njegovom hapšenju zbog optužbi za korupciju u junu 2016. godine. Galijašević je u svojoj kampanji dao 16 obećanja, od kojih su ispunjena svega 3, uključujući ograničenje plata u javnom sektoru, na koje se sada troši oko 1 milion KM manje nego na početku mandata. Sa druge strane, budžetski deficit je porastao, a grad se 2013. godine zadužio za 13 miliona KM odlukom gradskih vlasti, iako je Galijašević obećao da će za svako zaduživanje tražiti podršku građana/ki putem referenduma. Bihać je i opština sa najvećim procentom neispunjenih obećanja.
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić (DNS) završio je svoj posljednji mandat prilično lošim rezultatom, jer je ispunio tek 4 od 24 data obećanja. Obećani projekti poput novih fabrika crijepa i cementa, pokretanja rudnika „Ljubija“ i privlačenja velikih investicija ostali su nerealizovani, kao i ambicija da Prijedor postane regionalni ekonomski centar i dobije sopstvenu područnu privrednu komoru. Ni gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović (SNSD) nije se ponovo kandidovao na lokalnim izborima, a po procentu neispunjenih obećanja (42 od 59 obećanja) nalazi se odmah iza načelnika Bihaća. Da su ova obećanja ispunjena, Banja Luka bi imala 11 novih vrtića, 5 novih škola, 10 novih ambulanti, novi gradski trg, stadion i koncertnu dvoranu, 2 nova parka i čitavu mrežu pješačkih i biciklističkih staza. Zanimljivo je da su i Pavić i Gavranović obećavali završetak vodovoda „Crno Vrelo“, na koji još čeka 30.000 stanovnika/ca ove regije.

Jasmin Imamović (SDP), načelnik Tuzle, ispunio je 6 od ukupno 17 obećanja, pri čemu je neispunjeno ostalo obećanje o izgradnji gradskog groblja i obećanje o Tuzli kao „pametnom gradu“. Stadion Tušanj se u ovom mandatu gradio prilično sporom dinamikom, a nisu obezbjeđeni ni obećani uslovi za evropske utakmice, dato nakon kampanje, te je ovo obećanje ispunjeno tek manjim dijelom.