U Podgorici održana prva radionica mreže ACTION SEE

Od 17. do 19. novembra 2022. godine u Podgorici (Crna Gora) održana je prva radionica mreže ACTION SEE. Osnivači ACTION SEE mreže organizovali su strateško planiranje, na kome se razgovaralo o planovima za daljnje djelovanje, budućim aktivnostima, implementaciji istih, te viziji i vrijednostima. 

ACTION SEE (Mreža za odgovornost, tehnologiju i institucionalnu otvorenost u regionu jugoistočne Evrope) je mreža organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promociji i osiguravanju odgovornosti i transparentnosti vlada u regionu jugoistočne Evrope, povećavajući potencijal za građanski aktivizam i građansko učešće, promociju i zaštita ljudskih prava i sloboda na internetu i izgradnji kapaciteta i interesa među organizacijama civilnog društva i pojedincima u regionu za korištenje tehnologije u radu na promociji demokratije.

Na strateškom planiranju pored predstavnika/ca Fondacije Metamorfoza, Partneri za demokratske promene Srbija iz Srbije, Centra za demokratsku tranziciju iz Crne Gore, učestvovali su i predstavnici  UG “Zašto ne” iz Bosne i Hercegovine. 

Ova mreža je isplanirala još nekoliko zajedničkih sastanaka i rada na temama i aktivnostima koje dolaze u narednom periodu.

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic