Idi na sadržaj

U Sarajevu predstavljen zbornik „Politička odgovornost u BiH: teorijski i praktični pristupi“

Promocija publikacije "Politička odgovornost u BiH - teorijski i praktični pristupi"
Promocija publikacije “Politička odgovornost u BiH – teorijski i praktični pristupi”

Danas je u Sarajevu, u hotelu „Evropa“, predstavljena „Politička odgovornost u BiH: teorijski i praktični pristupi“, koja je nastala kao rezultat saradnje udruženja građana  „Zašto ne“ i Udruženja za političke nauke u BiH.

Tijana Cvjetićanin iz UG „Zašto ne“ i Samir Forić iz Udruženja za političke nauke, koji su uredili ovaj zbornik, govorili su o motivima za saradnju između ova dva udruženja, koja je rezultirala najprije konferencijom „Politička odgovornost u BiH: teorijski i praktični pristupi“, održanom u aprilu 2012. godine, a zatim i istoimenom publikacijom. Osnovna ideja iza ovog zajedničkog poduhvata bilo je sučeljavanje iskustava i perspektiva akademske zajednice i organizacija civilnog društva u teorijskom proučavanju i praktičnom bavljenju pitanjem političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini, uz namjeru da se pronađe poveznica i prostor za saradnju između akademske zajednice i civilnog društva u ovoj oblasti.

Prof. dr. Asim Mujkić, autor jednog od radova objavljenih u ovoj publikaciji,  je detaljnije obrazložio motive akademske zajednice za jednu ovakvu saradnju, naglasivši njen pionirski karakter, multidiciplinarni pristup i značaj za politologiju i druge srodne discipline. Prof. Mujkić je također istakao da se akademska zajednica do sada uglavnom nalazila „sa druge strane“ političke odgovornosti, nerijetko služivši interesima i ideologijama vladajućih etnopolitičkih struktura, te da ovakve inicijative imaju veliki značaj za njeno odvajanje od ovakve uloge i pozicioniranje kao kritičkog subjekta.  Naglasio je i to da politička odgovornost nije nešto što dolazi „prirodno“, već da se na njoj mora raditi i da se ona mora zahtijevati.

Promocija publikacije "Politička odgovornost u BiH - teorijski i praktični pristupi"
Promocija publikacije “Politička odgovornost u BiH – teorijski i praktični pristupi”

Mr sc. Adis Arapović iz Centra Civilnih Inicijativa, također jedan od autora zastupljenih u ovoj publikaciji, detaljnije se osvrnuo na sam pojam političke odgovornosti i ocijenio da je ona u Bosni i Hercegovini na izuzetno niskom nivou, što je ilustrovao najsvježijim primjerima ponašanja vladajućih stranaka u kontekstu procesa formiranja vlasti na državnom nivou, te posebno rekonstrukcije Vlade Federacije BiH. Arapović je govorio i o uzrocima sveprisutne političke neodgovornosti, koje je locirao u sistemskim problemima koji prate državno uređenje Bosne i Hercegovine, kao što su, između ostalog, njena nedovršena ustavna konstrukcija i nepotpun suverenitet državnih institucija, što, zajedno sa drugim uzrocima, dovodi do partitokratije i koči razvoj demokratije kroz odgovornost i funkcionisanje institucija koje bi trebale biti njeni nosioci.

Prezentaciju je moderirao Darko Brkan, predsjednik UG „Zašto ne“.

Publikacija sadrži 10 tekstova o različitim aspektima praktične i teorijske strane političke odgovornosti, uključujući predstavljanje praktičnih istraživanja civilnog društva, te preispitivanje pojma političke odgovornosti sa politološkog, pravnog i komunikacijskog aspekta.

Dostupna je na adresi: POLITIČKA ODGOVORNOST U BIH