U Sarajevu predstavljen zbornik „Politička odgovornost u BiH: teorijski i praktični pristupi“

Promocija publikacije "Politička odgovornost u BiH - teorijski i praktični pristupi"
Promocija publikacije “Politička odgovornost u BiH – teorijski i praktični pristupi”

Danas je u Sarajevu, u hotelu „Evropa“, predstavljena „Politička odgovornost u BiH: teorijski i praktični pristupi“, koja je nastala kao rezultat saradnje udruženja građana  „Zašto ne“ i Udruženja za političke nauke u BiH.

Tijana Cvjetićanin iz UG „Zašto ne“ i Samir Forić iz Udruženja za političke nauke, koji su uredili ovaj zbornik, govorili su o motivima za saradnju između ova dva udruženja, koja je rezultirala najprije konferencijom „Politička odgovornost u BiH: teorijski i praktični pristupi“, održanom u aprilu 2012. godine, a zatim i istoimenom publikacijom. Osnovna ideja iza ovog zajedničkog poduhvata bilo je sučeljavanje iskustava i perspektiva akademske zajednice i organizacija civilnog društva u teorijskom proučavanju i praktičnom bavljenju pitanjem političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini, uz namjeru da se pronađe poveznica i prostor za saradnju između akademske zajednice i civilnog društva u ovoj oblasti.

Prof. dr. Asim Mujkić, autor jednog od radova objavljenih u ovoj publikaciji,  je detaljnije obrazložio motive akademske zajednice za jednu ovakvu saradnju, naglasivši njen pionirski karakter, multidiciplinarni pristup i značaj za politologiju i druge srodne discipline. Prof. Mujkić je također istakao da se akademska zajednica do sada uglavnom nalazila „sa druge strane“ političke odgovornosti, nerijetko služivši interesima i ideologijama vladajućih etnopolitičkih struktura, te da ovakve inicijative imaju veliki značaj za njeno odvajanje od ovakve uloge i pozicioniranje kao kritičkog subjekta.  Naglasio je i to da politička odgovornost nije nešto što dolazi „prirodno“, već da se na njoj mora raditi i da se ona mora zahtijevati.

Promocija publikacije "Politička odgovornost u BiH - teorijski i praktični pristupi"
Promocija publikacije “Politička odgovornost u BiH – teorijski i praktični pristupi”

Mr sc. Adis Arapović iz Centra Civilnih Inicijativa, također jedan od autora zastupljenih u ovoj publikaciji, detaljnije se osvrnuo na sam pojam političke odgovornosti i ocijenio da je ona u Bosni i Hercegovini na izuzetno niskom nivou, što je ilustrovao najsvježijim primjerima ponašanja vladajućih stranaka u kontekstu procesa formiranja vlasti na državnom nivou, te posebno rekonstrukcije Vlade Federacije BiH. Arapović je govorio i o uzrocima sveprisutne političke neodgovornosti, koje je locirao u sistemskim problemima koji prate državno uređenje Bosne i Hercegovine, kao što su, između ostalog, njena nedovršena ustavna konstrukcija i nepotpun suverenitet državnih institucija, što, zajedno sa drugim uzrocima, dovodi do partitokratije i koči razvoj demokratije kroz odgovornost i funkcionisanje institucija koje bi trebale biti njeni nosioci.

Prezentaciju je moderirao Darko Brkan, predsjednik UG „Zašto ne“.

Publikacija sadrži 10 tekstova o različitim aspektima praktične i teorijske strane političke odgovornosti, uključujući predstavljanje praktičnih istraživanja civilnog društva, te preispitivanje pojma političke odgovornosti sa politološkog, pravnog i komunikacijskog aspekta.

Dostupna je na adresi: POLITIČKA ODGOVORNOST U BIH

 

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic