Idi na sadržaj

U Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru održan prvi interaktivni događaj na kojem je predstavljena aplikacija “Mislimetar”

Sofija Tovarović

Radionica i predstavljanje aplikacije Mislimetar održali su se u petak 20.10.2023. godine u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru, a nakon Mostara, učenici/e i nastavnici/e iz Banje Luke i Sarajeva proći će isti proces. Aplikacija je već dostupna za korištenje i može se preuzeti na linkovima u nastavku teksta.

Foto: COI “Step by Step”

Centar za obrazovne inicijative “Step by Step” i Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizovali su prvu interaktivnu radionicu kroz koju su predstavili svoju aplikaciju Mislimetar – besplatni alat za učenje kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. Dvadeset i osam učenika/ca i devet nastavnika/ca Srednje medicinske škole u Mostaru bili/e su prva grupa koja je isprobala “Mislimetar” u obrazovnom kontekstu i kroz interaktivnu radionicu istražila mogućnosti mobilne aplikacije i njene upotrebe u školi i izvan nje.

Radionica i predstavljanje aplikacije održali su se u petak 20.10.2023. godine u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru, a nakon Mostara, učenici/e iz Banje Luke i Sarajeva proći će isti proces. Aplikacija je već dostupna za korištenje i može se preuzeti na linkovima u nastavku teksta.

“Aplikacija se čini stvarno zabavnom, barem je nešto drugačije. Videi nisu predugi, pa i nisu dosadni za gledati, a pitanja poslije toga liče na neki kviz, kao da se igramo. Drago mi je što smo mogli isprobati svi aplikaciju odmah, a ne da nam se samo priča o tome kako je nešto dobro”, rekla je Samra Karadža, učenica Srednje medicinske škole u Mostaru.

Mobilna aplikacija Mislimetar edukacijski je, interaktivni i zabavni alat namijenjen za korištenje u formalnom i neformalnom obrazovanju. Cilj je Mislimetra podsticanje razvoja kritičkog promišljanja i medijske pismenosti kod mladih.

Sadržaj aplikacije podijeljen je na sedam tematskih cjelina (modula) koje obuhvataju važne oblasti kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, poput postavljanja pitanja, organizacije i analize informacija, razlike između činjenica i mišljenja, informacija i dezinformacija, teorija zavjere, rješavanja problema iz različitih perspektiva, razumijevanja uzroka i posljedica, debate…

”Dugo smo se borili s učenicima, pa i nastavnicima, da izbacimo mobitele iz učionice. Sada smo krenuli u drugom smjeru. U pravom trenutku došli ste s vašom aplikacijom da isprobamo i taj način rada s učenicima. Aplikacija će nam biti korisna, posebno ovaj dio oko teorija zavjere i vakcinacije, jer nam je to dio struke i biti upravo tu medijski pismen je ključno”, istakla je direktorica Srednje medicinske škole u Mostaru Aida Tucović.

Aplikacija koristi metode i tehnike kritičkog mišljenja koje su primjenjive na različite sadržaje te kroz detaljno razvijen sistem napredovanja i na zabavan način omogućuje upotrebu ovih tehnika, kao i praćenje postignuća i nivoa dostignutog mišljenja. Uključuje i dodatne materijale koji mogu pomoći u obogaćivanju nastavnih programa, a osim toga, koncipirana je i dostupna svima koji žele razvijati vještine kritičkog promišljanja i medijske pismenosti.

Zadaci unutar Mislimetra su interaktivni i sastoje se od videosnimaka, tekstualnih objašnjenja, fotografija i pitanja za korisnice i korisnike, a svaki modul pomaže u postizanju specifičnih ishoda učenja koji unapređuju kritičko razmišljanje i medijsku pismenost.

Na kraju radionice Adna Sokolović iz Centra za obrazovne inicijative “Step by Step” kazala je da se u toku promocije posebno uvodni zadatak pokazao kao odličan prikaz kako se informacije šire, odnosno dijele, te kako mijenjaju svoj oblik i pretvaraju se u nešto sasvim drugo. 

“Odmah smo u uvodu pokazali značaj medijske i informacijske pismenosti. Nakon što su prepoznali potrebu za razlikovanje informacija, predstavljanje alata, odnosno aplikacije koja im razvija upravo te vještine, bilo je zadovoljstvo”, dodala je Sokolović.

Iako je to njegov primarni cilj, Mislimetar nije ograničen samo na korištenje u nastavi i neformalnom obrazovanju. Moguće ga je koristiti i za individualno učenje i napredovanje te je potpuno besplatan za preuzimanje na sljedećim linkovima:

Naredni interaktivni događaji na kome će biti predstavljane aplikacija Mislimetar održaće se u Banjoj Luci i Sarajevu.