U Tirani održana konferencija za medije EU-WB 2022

Nakon ukidanja ograničenja vezanih za pandemiju, Evropska komisija i Evropska služba za vanjske poslove nastavile su važan dijalog i razmjenu informacija, te kroz događaje uživo omogućile kvalitetne diskusije o izazovima s kojima se novinari/ke i medijski profesionalci/ke na Zapadnom Balkanu suočavaju. 

Foto: EU Neighbourhood & Enlargement

Konferencija za medije EU-WB 202210 održana 10. i 11. novembra u Tirani, okupila je oko 180 učesnika/ca sa Zapadnog Balkana i iz Evropske unije, koji/e  su diskutovali/e o održvosti medija u regiji, sa posebnim fokusom na borbu protiv dezinformacija. Ova konferencija je osmišljena kao prilika da se sastanu stručnjaci/kinje za medije iz EU i partneri/ke iz medijske zajednice Zapadnog Balkana.

Učesnici/e na konferenciji bavili su se ključnim izazovima koji se odnose na slobodu medija, zaštitu novinara/ki, i problemima koji se javljaju u informacijskom okruženju kao što su manipulacija informacijama, strano uplitanje i dezinformacije. Ove teme su posebno važne u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. 

Program konferencije bio je dinamičan i sastojao se od pet panela. 

Tijana Cvjetićanin, urednica portala Raskrinkavanje, učestvovala je na panelu pod nazivom “Manipulacija informacijama i strano uplitanje”.

Manipulacija informacijama i strano uplitanje, uključujući dezinformacije su velika prijetnja demokratiiji, kako Zapadnom Balkanu tako i cijeloj Evropi. Tijana je zajedno sa ostalim panelistima u ovom dijelu govorila o izazovima sa kojima se novinari/ke susreću i mogućim rješenjima, sa posebnim naglaskom na ulogu tech kompanija u unaprjeđenju informacijskog okruženja. 

Prvi dan konferencije se završio dodjeljivanjem nagrada EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu. Ove nagrade ima za cilj da promoviše izvanredna dostignuća istraživačkih novinara/ki kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i dodijeljene su istraživačkim novinarima/kama iz 6 država iz regije. Među dobitnicima se našao i Krik, naša partnerska organizacija i članica regionalne fact-checking mreže SEECheck, koja je osvojila prvo mjesto među istraživačkim redakcijama iz Srbije. 

Register to participate in the POINT 11 Conference

We’re thrilled to invite local activists, representatives of non-governmental organisations, media, students and all...

Sofija Tovarovic

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera”, koji je finansijski...

Sofija Tovarovic

Rast fact-checking pokreta: Osigurati da se istina čuje na Zapadnom Balkanu

Dezinformacije ugrožavaju povjerenje u institucije i medije te štete demokratijama ometajući sposobnost građana/ki da donose odluke na osnovu informacija. Rad fact-checkera i istraživača/ica značajno...

Sofija Tovarovic