Idi na sadržaj

UG Zašto ne kao dio Koalicije 143 učestvovala na dvodnevnoj konferenciji u Berlinu

Darko

koalicija-143Na poziv Fondacije Heinrich Boell, UG Zašto ne je, kao članica Koalicije 143 za lokalnu samoupravu, učestvovala na dvodnevnoj konferenciji u Berlinu, koja je za cilj imala prezentiranje ciljeva Koalicije 143 različitim organizacijama i pojedincima u Njemačkoj koji se bave pitanjima vezanim za BiH ili za teme koalicije. U sklopu konferencije, organizirani su sastanci sa predstavnicima Bundestaga, Saveza opština i gradova Njemačke, stručnjacima iz oblasti poljoprivrede, kao i sa različitim akterima političkog života na okruglom stolu organizovanom u sklopu konferencije.

U dodatku prenosimo saopštenje Koalicije 143 po ovom pitanju:

Predstavnici Koalicije za lokalnu samoupravu (K-143), zajedno sa gradonačelnikom grada Cazina, Nerminom Ogreševićem, i zamjenikom gradonačelnika grada Sarajevo, Miroslavom Živanovičem, posjetili su Berlin 29.11. u cilju predstavljanja koalicije i njenih programskih ciljeva. Organizacija Heinrich Boell Stiftung, smještena u Sarajevu, preuzela je na sebe troškove organizacije ovog trodnevnog eventa, dok su predstavnici organizacije DPC također bili uključeni u organizaciju panela i skupova.

Predstavnici koalicije imali su priliku upoznati se sa predstavnicima njemačko-bosansko-hercegovačke parlamentarne grupe, Josipom Juratovićem i Marieluise Beck te kroz konstruktivan dijalog izložiti agendu Koalicije 143 koja je naišla na veliko odobravanje njemačkih parlamentaraca. Također je održan stručni skup o potencijalima ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini koji će biti jedan od fokusa djelovanja koalicije u narednom periodu, kao i razgovor sa Tobias Reichertom (Germanwatch) o poljoprivrednoj politici EU, sa fokusom na mogućnosti implementaciju i primjene modela i riješenja EU u kontekstu bosansko-hercegovačke poljoprivrede.

Gospodin Nermin Ogrešević i gospodin Miroslav Živanović su kroz niz razgovora, panela i skupova imali priliku bolje upoznati predstavnike udruženja koja su dio koalicije kao i dobiti mnogo bolji uvid u sinergičnost koncepta lokalne samouprave sa vlastitim nastojanjima u kontekstu jačanja lokalnog nivoa vlasti i povećanja broja nadležnosti. Ovim je sasvim sigurno postavljen temelj budućoj suradnji Koalicije 143 sa spomenutim gradovima.