UG “Zašto ne“ na Bledskom strateškom forumu za mlade (Young Bled Strategic Forum)

Bledski strateški forum za mlade (Young Bled Strategic Forum) je u protekloj deceniji okupljao mlade lidere/ke, starosti između 18 i 35 godina, iz cijelog svijeta kako bi se uključili/e u živu diskusiju i razvili/e inovativna rješenja za neka od najvažnijih globalnih pitanja. Postao je jedinstveno mjesto susreta za raznoliku lepezu mladih lidera/ki, preduzetnika/ca, influensera, mislilaca i društvenih aktivista/kinja, nudeći im platformu za razmjenu svojih vizija, razmjenu ideja i povezivanje.

Ovogodišnji Bledski strateški forum za mlade održao se u Ljubljani od 26. do 28. augusta, pod sloganom “Demokratija prilagođena novom dobu” (Democracy fit for the new age).

11. izdanje Bledskog strateškog foruma za mlade nadovezalo se na svoju tradiciju i omogućilo vršnjačku saradnju mladih lidera/ki, te podstaklo razmjenu informacija sa donosiocima odluka i međunarodnim predstavnicima/ama kao ravnopravnim partnerima u diskusiji. Ovaj forum istražuje različita tumačenja pojma demokratije, demokratske vrijednosti i principe kroz prizmu četiri ključne stavke.

Jedan od panela bio je na temu medijske pismenosti i informacionog društvo (sa velikom pažnjom na izazove dezinformacija, važnost slobodnih medija i podršku integritetu informacija).

Na ovom panelu govorio je Darko Brkan, predsjednik UG “Zašto ne”, gdje se osvrnuo na važnost transparentnosti i građanskog aktivizma u Bosni i Hercegovini, kroz primjere iz prakse objasnio mladima sve izazove u borbi protiv dezinformacija, te učestvovao u diskusiji i odgovorio na pitanja vezana za fact-checking

“Smatram da je pandemija učinila dezinformacije i teorije zavjere mainstreamom. Zbog globalne neizvjesnosti, nedostatka vjere u informacije općenito, kao i načina na koji je ova nesigurnost posvuda ušla u medije”, rekao je Brkan. 

Pored ovog, veoma važnog panela, pomenuti forum je održao još tri bitna panela, a to su: 

  • Prosperitet kroz različitost (doprinos otvorenoj diskusiji o svim aspektima različitosti, na osnovu pola, etničke pripadnosti, nacionalnosti, starosti i drugih društvenih podjela koje rezultiraju nepravednom polarizacijom i marginalizacijom). 
  • Ogledalce, ogledalce na zidu, ko je najiskreniji od svih? (Mirror, mirror on the wall, who’s the fairest of them all?) (držati ogledalo naše demokratije, obraćajući pažnju na sve njene karakteristike, institucionalne strukture, demokratske principe i vrijednosti. Kako se naši standardi, želje i povjerenje mijenjaju tokom vremena, ali i koji izazovi se identifikuju)
  • Zajednička rješenja za zajedničke izazove (otkrivanje demokratskih vrijednosti u transnacionalnom okruženju, kroz multilateralizam i međusektorsku saradnju na izazovima s kojima se ne može/ne treba rješavati izolovano, kako bi se postigli evidentni i prosperitetniji zajednički rezultati na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou). 

Učesnici/e Bledskog strateškog foruma za mlade sudjelovali/e su u panel diskusijama, dinamičnim radionicama i sveobuhvatnoj međusektorskoj razmjeni mišljenja kako bi doprinijeli/e kritičkoj analizi demokratskih funkcija u našim društvima, definisali/e vizije za demokratije prikladne i otporne na izazove koji nas očekuju sada i u budućnosti, i poboljšali/e dobrobit naših demokratija kao ambasadori/ce u njihovom (lokalnom, nacionalnom, regionalnom i transnacionalnom) okruženju.

Nakon Bledskog strateškog foruma za mlade, Darko Brkan, predsjednik UG “Zašto ne“, učestvovao je i na Bledskom strateškom forumu. 

 

Young BSF 2022 – Bled Strategic Forum

Mislimetar predstavljen na sastanku MIP mreže

Predstavnici U.G. “Zašto ne” učestvovali su na sastanku neformalne mreže institucija i organizacija aktivnih u oblasti...

Sofija Tovarovic

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu 2024. ugostiti Global Fact 11, kako je jučer saopštio Poynter institut za...

Sofija Tovarovic

Članica UG “Zašto ne” na ljetnoj akademiji WEASA-e

Članica Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Amina Izmirlić Ćatović bila je učesnica ovogodišnje Euroatlantske ljetne akademije u Varšavi (WEASA) koja je održana od 2. do 13. jula 2023. godine u...

Sofija Tovarovic