UG Zašto ne na konferenciji o tehnologiji i demokratiji održanoj u Luksemburgu

Na Univerzitetu u Luksemburgu, 21.4.2022. godine, održana je konferencija “Evropski forum za tehnologiju i održivu demokratiju” u organizaciji ETICC-a (Europe Technologie & Intelligence Collective Citoyenne). 

Konferencija je okupila građane/ke, institucije, praktičare/ke, akademike/kinje, nevladine organizacije, preduzetnike/ice, CivicTechs, udruženja uključena u participativnu demokratiju i stvaranje pozitivnog društvenog uticaja! Ovaj događaj se fokusirao na problematiku: “Kako tehnologija i građanske inovacije mogu generirati kolektivnu inteligenciju i stvoriti pozitivan utjecaj na društvo?”

Konferencija se sastojala od šest panela. Panel 4 nosio je naziv “Tehnologija za NVO i građansko angažovanje”, te je bio fokusiran na participatornu demokratiju i ulogu nevladinih organizacija u stvaranju društvenog uticaja, preciznije kako NVO mogu igrati ključnu ulogu u jačanju građanskog angažmana kroz tehnologiju i kakav utjecaj imaju na demokratiju.

Na ovom panelu kao govornik i panelista učestvovao je Darko Brkan, predsjednik UG Zašto ne, gdje je kroz iskustva i izazove sa kojima se suočava UG Zašto ne, govorio o tehnologiji u NVO-u i tome kako se tehnologija može koristiti za stvaranje većeg uticaja na društvo.

 

Predstavnik UG “Zašto ne” učestvovao na OSCE radionici “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u praćenju i istraživanju korištenja javnih sredstava putem otvorenih podataka”

Tokom 24. i 25. novembra, u Tirani (Albanija), održana je radionica pod nazivom “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u...

Sofija Tovarovic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic

Poziv na interdisciplinarnu radionicu za studente i studentice “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizuje jednodnevnu interdisciplinarnu radionicu “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. Cilj je radionice upoznati studente i...

Sofija Tovarovic