Idi na sadržaj

UG „Zašto ne“ na konferenciji „Partnerstvo za otvorenu upravu 2015. – 2016.“ u Beogradu

20141126_120902U.G. Zašto ne učestvovalo je na konferenciji pod nazivom „Partnerstvo za otvorenu upravu 2015. – 2016.“ koju je organizovao Centar za evroatlanske integracije (CEAS) u srijedu 26. novembra u Beogradu. Dalio Sijah iz UG „Zašto ne“ na ovoj konferenciji je predstavio rezultate istraživanja provedenog u okviru monitoring projekta otvorenosti vlasti u regionu pod nazivom „Durbin“, a koje je provedeno krajem 2013. godine u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Konferencija u Beogradu imala je za cilj da učesnicima približi dostignuća u provođenju OGP-a u zemljama regiona, a prvenstveno u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, a održana je u sklopu projekta “Zagovaranje otvorenih uprava: Postavljanje dnevnog reda i praćenje akcionih planova zemalja od strane civilnog društva” koji provodi CEAS iz Srbije.

Osim predstavnika organizacija civilnog društva na konferenciji su učestvovali i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Srbije, te povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji su na početku dali kratak pregled problema i izazova za provođenje strategije Otvorene uprave u Srbiji.

Bosna i Hercegovina pristupila je OGP-u tek u septembru ove godine, a o tome je na konferenciji govorila Lejla Ibranović iz Transparency Internationala u BiH, dok je Marija Vuksanović iz Centra za demokratiju i ljudska prava iz Crne Gore ukratko prikazala stanje u ovoj zemlji koja je inače i najdalje stigla u provođenju OGP-a.

Crna Gora je lider u otvorenosti vlada i ministarstava i prema rezultatima regionalnog monitoringa projekta Durbin, što je napomenuo i Dalio Sijah iz UG „Zašto ne“.  Međutim, kako je istakao, napredak ove zemlje jedva prelazi 50% zadovoljenosti indikatora u ovom istraživanju, dok je Vijeće ministara BiH tek na trećem mjestu od četiri zemlje. Inače, u okviru projekta Durbin analizirana su 53 indikatora za vlade u zemljama regiona, te 60 indikatora za svako pojedino ministarstvo.

Tokom konferencije u više navrata je bilo riiječi o vrlo slaboj budžetskoj transparentnosti državnih institucija, kao i netransparentnom provođenju javnih nabavki. Ovaj problem izražen je u svim zemljama regiona, a i kroz projekat DURBIN se pokazalo da većina institucija ne objavljuje budžete ili izvršenja istih. Također je istaknuto da i kada budžeti budu objavljeni na zvaničnim web stranicama vlada i ministarstava, oni često bivaju mašinski nečitljivi, odnosno jednostavno skenirani, što uveliko otežava rad svih onih koji je bave njihovom analizom.

U radu ove jednodnevne konferencije su učestvovali još i Saša Radulović iz pokreta “Dosta je bilo”, Dušan Jordović iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA, Tanja Maksić iz Balkanske istraživačke mreže, Dejana Stevkovski iz Građanskih inicijativa, kao i Jelena Milić i Irina Rizmal iz CEAS-a.