UG “Zašto ne” na sedmom okupljanju Svjetskog pokreta za demokratiju

Darko Brkan, Lima

Sedmo globalno okupljanje Svjetskog pokreta za demokratiju održano je u Limi, Peru od 14. do 17. oktobra 2012. godine na temu Demokratija za sve: Kako osigurati političku, socijalnu i ekonomsku inkluziju.

Oko 550 aktivista, akademika i donatora iz više od 100 zemalja učestvovalo je na brojnim radionicama sa fokusom na generalnu temu, omladinski aktivizam, jačanje civilnog društva, izgradnju demokratskih pokreta kroz participaciju, umrežavanje i razmjenu iskustava između učesnika iz čitavog svijeta.

Učesnici su nastavili graditi dostignuća prethodnih okupljanja u Indiji (1999), Brazilu (2000), Južnoj Africi (2004), Turskoj (2006), Ukrajini (2008), i Indonezijii (2010), kroz osvrtanje na glavne prepreke demokratiji u područjima korupcije, građanske sigurnosti, slobode mišljenja i govora, nezavisnosti medija, ljudskih prava, lokalnih zajednica, slobodnim izborima, razvoj političkih partija, prava žena, religijske slobode, i slobode radnika.

Darko Brkan, aktivista UG “Zašto ne” je  kao govornik učestvovao na  dvije panel diskusije koje su se desile u sklopu ovog događaja, a to su “Building Democracy Movements – Moving from Online to Offline for Effective Activism” i “How to Channel Negative Expressions of Disaffected Youth into Constructive Activism?”.

Logo "Pokreta za demokratiju"
Logo “Pokreta za demokratiju”

Svjetski pokret za demokratiju je globalna mreža koja se periodično okuplja da razmijeni ideje i iskustva kroz korištenje novih informacionih tehnologija kako bi se potaknula saradnja među demokratskim snagama širom svijeta koja uključuju regionalne i globalne mreže usmjereni na demokratizaciju, prava žena, i omladinski aktivizam, kao i druge oblasti. Pokret je također nosilac dva projekta Defending Civil Society i Democracy Assistance. Svjetski pokret za demokratiju je pod vodstvom međunarodnog upravnog odbora zajedno sa National Endowment for Democracy (NED) iz Washington DC koji djeluje kao sekretarijat pokreta.

 

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic