Idi na sadržaj

UG Zašto ne: Pozivamo SDA i ostale na vlasti da kažu šta su uradili u protekle 4 godine

sda2-610x406Nakon saopštenja Stranke demokratske akcije, koje predstavlja reakciju na Analizu ispunjenosti predizbornih obećanja iz predizbornih programa uoči prethodnih opštih izbora 2006. godine za stranke na vlasti na državnom nivou, a koju smo objavili na portalu www.istinomjer.ba, mi iz UG „Zašto ne“ osjećamo potrebu da upozorimo javnost na nekoliko naših stavova i činjenica.

Prije svega, želimo da naglasimo da je ovo samo pokušaj SDA da diskredituje istraživanje i skrene pažnju sa onoga što je normalno u svakoj demokratskoj državi, a to je da polože račun građanima/kama Bosne i Hercegovine za sve ono što su uradili, ili još bolje, nisu uradili u toku proteklog mandata.

Zbog javnosti, moramo da ponovimo da je, prema našoj analizi, SDA ispunila samo 8% ili 13 od 164 obećanja koja su dali građanima/kama prije prošlih izbora. Isto tako, situacija je slična i sa drugim strankama, te je u cijelosti ispunjeno 18 od 367 ili 5% obećanja koje su partije na vlasti dale građanima kroz svoje programe.

U narednom periodu planiramo dati i detaljne analize za svaku od 5 partija koje smo analizirali, a da bi predstavnicima SDA dali što podrobnije objašnjenje, analizu za SDA ćemo objaviti već u narednim danima.

Isto tako, u narednim danima očekujemo da svjetlo dana ugledaju i druga nezavisna istraživanja, koja će također govoriti o nivou ispunjenosti predizbornih obećanja. Ovim putem pozivamo i svih pet stranaka na vlasti da građanima/kama također upute svoje analize ispunjenosti svojih predizbornih programa, kao što su to u ovom slučaju uradili ili će uraditi predstavnici civilnog društva.

Što se tiče odgovora na upite postavljene od strane SDA, da bi javnost dobila još jasniju sliku o tome koliko su predstavnici stranke SDA uopšte posvetili pažnje našem istraživanju i njegovim rezultatima, a ne samo tražili način da pokušaju da skrenu pažnju javnosti, u prilogu dostavljamo i upit SDA, kao i objavljujemo javno naše odgovore na postavljena pitanja.

„Stranka demokratske akcije je danas konačno pokazala koliko im je stalo do građana/ki BiH, jer, umjesto da se bave polaganjem računa za svoj rad u proteklom mandatu, oni se pokušavaju obračunati sa civilnim društvom koje traži odgovor na ono na što u svakom normalnom demokratskom društvu ima pravo, a to je da predstavnici partija na vlasti daju izvještaj o učinjenom u prethodnom mandatu na osnovu onoga zbog čega su i došli na vlasti, a to su njihovi programi. Poručujemo predstavnicima SDA da treba da se okrenu ne nama, nego glasačima/icama i da njima objasne šta su radili u prethodne četiri godine. A mi se više nećemo baviti programima strankama koje obnašaju vlast, jer je naša analiza pokazala da nisu sposobni da ispune svoja obećanja, te smatramo bespotrebnim govoriti o obećanjima koja daju za naredni period. Pozivamo i predstavnike SDA, kao i ostalih partija na vlasti, na otvoreni dijalog o mandatu koji je skoro na kraju, kao i da dostave sve moguće podatke koji ilustriraju eventualnu ispunjenost bilo kojeg od, u slučaju SDA, 104 obećanja koje nisu ispunili.“, izjavio je Darko Brkan, predsjednik UG Zašto ne.

Javni odgovori UG “Zašto ne” na pitanja postavljena od press službe SDA

U dodatku ovome su odgovori UG “Zašto ne” press službi SDA koji su na našu adresu stigli 25.08.2010. godine. Smatramo veoma nekorektnim što SDA javno ističe da na upit još nije dobila odgovore, te želimo da naglasimo da je za ove odgovore nama trebalo mnogo manje vremena nego što je SDA trebalo da odgovori na sve upite koje je UG “Zašto ne” uputila ove godine ka ovoj partiji. Recimo, na odgovore za aplikaciju “Glasometar” smo čekali dva i po mjeseca, što je mjesec i po više od roka koji smo dali za ovaj odgovor. Odgovore na upit o kandidatima za izvršnu vlast u narednom periodu još čekamo.

Pitanje SDA broj 1: Kako i na koji način ste došli do tih podataka?

Odgovor na pitanje SDA broj 1: Kao što je rečeno, svi izvori informacija su javni, provjerljivi i eksplicitno navedeni u tekstovima na “Istinomjeru” – samo ih treba pročitati. Dakle, uz svako obećanje je navedena i ocjena, kao i objašnjenje sa navedenim izvorima. Izvori su ne samo navedeni, već smo, gdje god je to bilo moguće, naveli i linkove na zvanične dokumente (uključujući zakone, planove, strategije, zvanične statistike i ostale dokumente objavljene na sajtovima javnih institucija), istraživanja relevantnih međunarodnih tijela, organizacija i institucija, te medijske izvještaje i druge izvore koji su korišteni u prikupljanju podataka. SDA u svom saopštenju navodi da “očito nije slučajno da na Istinomjeru nisu navedeni izvori informacija”. Jedino što je ovde očito, je činjenica da se ova stranka nije potrudila ni da pročita analize predizbornih obećanja objavljenih na našem sajtu.

Pitanje SDA broj 2: Kojom metodologijom ste se koristili?

Odgovor na pitanje SDA broj 2: Metodologija je već javno predstavljena na press konferenciji održanoj u Sarajevu 24.08.2010, dakle prije dostavljanja ovog upita od strane press službe SDA. Kao i analiza, dostavljena je na pres konferenciji desetinama predstavnika medija koji su bili tu, te poslana u elektronskoj formi na više od 300 adresa različitih predstavnika medija.

Pitanje SDA broj 3: Koliki je bio uzorak?

Odgovor na pitanje SDA broj 3: Ovo pitanje možda najbolje pokazuje u kojoj mjeri se press služba SDA nije udostojila pribaviti ni najosnovnije informacije o istraživanju, budući da u ovakvim istraživanjima ne postoji nikakav “uzorak”, jer nismo ispitivali javno mnijenje ili raspoloženje građana/ki, već ispunjenost predizbornih obećanja na osnovu znanično dostupnih informacija, statističkih izvora, objavljenih istraživanja i sl. Postavljanje ovakvog pitanja samo govori kako se predstavnici SDA nisu ni potrudili da pročitaju istraživanje ili analiziraju naše nalaze, što upravo svjedoči o njihovoj ozbiljnosti u pokušaju da građanima/kama objasne šta su radili u prethodnom mandate.

Pitanje SDA broj 4: Kakvo je trenutno stanje istinomjera, ali i on-line glasomjera?

Odgovor na pitanje SDA broj 4: Ovo nam pitanje, moramo priznati, nije bilo jasno, a javnosti ostavljamo da procijeni smislenost, relevantnost i razloge za njegovo postavljanje – ne razumijemo šta znači formulacija “trenutno stanje”, pa ne znamo kako da odgovorimo na ovo pitanje.

Pitanje SDA broj 5: Zašto na Vašoj stranici ne postoji kontakt telefon, ali ni objavljeni rezultati, koje ste objavili na press konferenciji 24.08.2010?

Odgovor na pitanje SDA broj 4: Kontakt forma je, kao što se i u samom saopštenju navodi, uvedena istog dana kada smo pitanja zaprimili (i u tom pogledu se zahvaljujemo press službi SDA što su nam ukazali na ovaj propust), dok su informacije predstavljene na press konferenciji bile objavljene istog dana kada je konferencija održana, tako da se i ovo pitanje zasniva na netačnim tvrdnjama i proizlazi iz očite nemogućnosti press službe da se upozna sa sadržajem sajta prije postavljanja pitanja o istom tom sadržaju.