Idi na sadržaj

UG “Zašto ne“ u Pragu razmjenio ideje o borbi protiv dezinformacija na internetu

Sofija Tovarović

“Borba protiv dezinformacija na internetu 2022: Razmjena ideja”, događaj je koji se održao 28.6.2022. godine u Pragu. 

Organizatori događaja bili su Evropski univerzitetski institut, Fondacija Calouste Gulbenkian, Google i YouTube. Ovo je drugi po redu ovakav događaj koji je upriličio debatu o dezinformacijama okupljajući saradnike koji se bave temom dezinformacija iz svih akademskih krugova, nevladinih organizacija, medijskih organizacija, tehnoloških kompanija i vlada. Fokus diskusije je bio na iskustvima iz stvarnog života i studijama slučaja iz cijele Evrope i šire. 

Neki od ključnih predstavnika/ca vlasti su učestvovali u diskusiji i analizirali trenutnu situaciju, a ostvarena je interakciju u realnom vremenu između publike i stručnjaka iz ove oblasti. Kroz debate istraživao se način razmišljanja, motivacije, metodologije i mreže onih koji vrše i šire dezinformacije, te razgovaralo o najboljim načinima neutralizacije učinkovitosti njihovih kampanja, kroz prikazivanje stvarnih rješenja i mjerenje njihove učinkovitosti i skalabilnosti. 

Neke od tema panela bile su: bitnost činjenica, dezinformacije i povjerenje u vijesti, na koji način je rat u Ukrajini promijenio način razmišljanja o dezinformacijama, prebunking, te kako pobijediti propagande. 

Iako tek drugi u nizu, događaj je izazvao veliku zainteresovanost i imao sjajnu organizaciju sa kvalitetnim i sadržajem na visokom nivou.

 

 

(Fighting misinformation online 2022)