Idi na sadržaj

UG “Zašto ne” učestvovalo na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”

Sofija Tovarović

Povodom obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana fact-checkinga, Darko Brkan, direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, sudjelovao je 6. aprila na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”, koja je organizovana u Tirani.

Konferencija je organizovana u sklopu aktivnosti koje se provode u okviru mreže projekta “Western Balkan Anti-Disinformation Hub” (Središte za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana), a okupila je šest fact-checking organizacija sa Zapadnog Balkana.

Brkan je istakao da se trenutno neki od glavnih dezinformacijskih narativa tiču rata u Ukrajini, posebno tvrdnje da je Zapad isprovocirao Rusiju da napadne Ukrajinu, te da se Rusija bori protiv nacizma. 

Ključna saznanja o širenju štetnih dezinformacija iz Rusije, Kine, Turske i Irana predstavili su Faktoje iz Albanije, Metamorphosis Foundation iz Sjeverne Makedonije, ISAC Fund iz Srbije, CDT iz Crne Gore, Sbunker s Kosova i “Zašto ne” iz Bosne i Hercegovine. Govornici/e su također predstavili/e svoja dosadašnja saznanja u vezi s glavnim izvorima i dezinformacijskim narativima na Zapadnom Balkanu koji su posmatrani u okviru spomenutog projekta.

Alexis Hupin, predstavnik EU delegacije u Albaniji, istakao je da je sloboda medija u ovoj zemlji i na Zapadnom Balkanu glavni prioritet i važan preduvjet za EU integraciju cijele regije te da će se nastaviti oslanjati na regionalnu stručnost u poboljšanju slobode govora i pružanju podrške kvalitetnom novinarstvu.

“Lažne vijesti, govor mržnje, online prijetnje, širenje dezinformacija – jako je teško nositi se s tim zlom u svijetu medija. Zato nam treba snažno civilno društvo, jake organizacije poput Faktoje, koje će pomoći medijskoj slobodi, što predstavlja temelj svakog funkcionalnog i demokratskog društva”, dodao je Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u Albaniji.