UG “Zašto ne” učestvovalo na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”

Povodom obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana fact-checkinga, Darko Brkan, direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, sudjelovao je 6. aprila na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”, koja je organizovana u Tirani.

Konferencija je organizovana u sklopu aktivnosti koje se provode u okviru mreže projekta “Western Balkan Anti-Disinformation Hub” (Središte za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana), a okupila je šest fact-checking organizacija sa Zapadnog Balkana.

Brkan je istakao da se trenutno neki od glavnih dezinformacijskih narativa tiču rata u Ukrajini, posebno tvrdnje da je Zapad isprovocirao Rusiju da napadne Ukrajinu, te da se Rusija bori protiv nacizma. 

Ključna saznanja o širenju štetnih dezinformacija iz Rusije, Kine, Turske i Irana predstavili su Faktoje iz Albanije, Metamorphosis Foundation iz Sjeverne Makedonije, ISAC Fund iz Srbije, CDT iz Crne Gore, Sbunker s Kosova i “Zašto ne” iz Bosne i Hercegovine. Govornici/e su također predstavili/e svoja dosadašnja saznanja u vezi s glavnim izvorima i dezinformacijskim narativima na Zapadnom Balkanu koji su posmatrani u okviru spomenutog projekta.

Alexis Hupin, predstavnik EU delegacije u Albaniji, istakao je da je sloboda medija u ovoj zemlji i na Zapadnom Balkanu glavni prioritet i važan preduvjet za EU integraciju cijele regije te da će se nastaviti oslanjati na regionalnu stručnost u poboljšanju slobode govora i pružanju podrške kvalitetnom novinarstvu.

“Lažne vijesti, govor mržnje, online prijetnje, širenje dezinformacija – jako je teško nositi se s tim zlom u svijetu medija. Zato nam treba snažno civilno društvo, jake organizacije poput Faktoje, koje će pomoći medijskoj slobodi, što predstavlja temelj svakog funkcionalnog i demokratskog društva”, dodao je Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u Albaniji. 

 

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG Zašto ne na forumu o medijskoj pismenosti u Ukrajini

Forum “Medijska pismenost 5.0: Od izazova do rješenja” u organizaciji DW Akademie okupio je brojne govornike/ce iz Ukrajine i drugih zemalja koji/e su diskutovali/e o temama vezanim za dezinformacije...

Sofija Tovarovic

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic